Bu yazımızda Yurtdışından Telefon Getirmek Pasaporta İşletmek Nasıl Yapılır, hangi cihazlar kayıt altına alınmak zorunda detaylı olarak anlatacağız.
Ülkemizdeki vergilerden dolayı telefon fiyatları herkesin malumu. Telefonu Yurt dışından getirdiğinizde fiyatı daha uyguna gelebiliyor. Ancak Yurt dışından getirilen cep telefonunun ülkemizde kullanılabilmesi için kayıt edilmesi zorunlu.
Yurtdışından telefon getirmek isteyenlerin kafasında bir çok soru işaretleri doğmaktadır. Yurtdışından kaç telefon getirme hakkı var, yurtdışından gelen telefon kaç günde kapanır, yurtdışından gelen telefon nasıl açılır, yurtdışından gelen telefon pasaport kaydı nasıl yapılır sizlere anlatacağız.
Yurtdışından Telefon Getirmek Pasaporta İşletmek Nasıl Yapılır ?
Yurt dışından getirmiş olduğunuz cep telefonu pasaport üzerinden kayıt yaptırılmaktadır ayrıca pasaportun ülkeye girişinden en fazla 60 gün geçmelidir. Yani eğer ülkeye girişiniz 65 gün oldu ise maalesef o pasaport üzerinden cep telefonu kaydı yapamazsınız.
Bunun yanında bir pasaport için iki yıl içerisinde sadece 1 adet cep telefonu kaydetme hakkınız bulunmaktadır.
Yurtdışından Gelen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Yurtdışından kaç telefon getirme hakkı var?
Yurt dışından getireceğiniz telefonların sadece bir tanesi kapalı kutu olabilir. Diğerlerinin kutusunu açıp içine hat takıp getirilmeli. İçine hat taktığınız ikinci telefonu da kullandığım telefon olarak söyleyebilirsiniz. Ancak birden fazla telefonu kutulu şekilde valizde geçiremezsiniz.
Eğer birden fazla telefon getirdiğiniz fark edilirse hem cezalı iki kat vergi ödemek zorunda kalcaksınız hem de gümrük yetkilileri telefonun Türkiye’de IMEI kaydı yapılmaması için bilgilerini not alacak yani yurtdışından getirilen ikinci telefon Türkiye’de kullanamayacak. Ayrıca kaçakçılık suçu ile hakkınızda dava da açılabilir. Gümrük muhavaza memurları xrayden bavulunuzu geçirdiğinde veya üzerinizi aradığında telefonları bulabilir.
Yurtdışından gelen telefon kaç günde kapanır ?
Yurt dışından getirtmiş olduğunuz cep telefonunu 120 gün içerisinde kayıt yaptırmalısınız. Yani getirmiş olduğunuz cep telefonunu 120 gün boyunca kayıt yaptırmadan kullanabilirsiniz. Ancak 120 günün sonunda kayıt yaptırmadıysanız cep telefonunuz kilitlenecektir.
Kayıt Yaptırılma Zorunluluğu Bulunan Cihazlar Nelerdir?
IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. Cep telefonu başta olmak üzere, Tablet PC, Notebook, Akıllı Ev ürünleri gibi diğer cihazlarında IMEI Kayıt İşlemleri yapılmalıdır.
Bir Pasaport İle Kaç Cihaz Kaydı Yapılabilir?
Bir pasaport ile 2 senede 1 kez IMEI Kayıt İşlemi yapılabilir. Alınan cihaz satılsa dahi Pasaport üzerine 2 yıl geçmeden yeni bir cihaz işletilemez. Alınan cihaz Çift Sim Kartlı olması durumunda kayıt esnasında IMEI Bilgileri iki sim girişi için de girileceği için bir sorun olmayacaktır. Çift Sim Girişi de BTK tarafından kayıt altına alınacaktır.