Düzenli çalışmak veya hayatı daha organize bir şekilde yaşamak her insanın tutkusudur. İş yükünün hafiflemesinden tutun da yetişmesi gereken ödevlerin telaşından kurtulmak için hangi uzmana sorarsanız sorun ‘düzenli’ olmanızı önerecektir. Açıkçası gündelik hayatın içerisinde bu her zaman mümkün olmuyor. Düzenli olmak için yapılan çalışmalarda ya başarısızlıkla sonuçlanıyor ya da yarım bırakılıp öylece kalıyor. Sizlere yazıda Yapılacaklar Listesi Oluşturmanın 7 Püf Noktası nı anlatmaya çalışacağız.
Yapılacaklar Listesi Oluşturmanın 7 Püf Noktası
1- Listelerinizi kendinize göre formülize edin.
Üretken ve aklı başında olmanızı sağlayacak bir yapılacaklar listesi hazırlamanın başlıca kuralı listelerinizi kendinize göre formülize etmenizdir. Burada dikkat etmeniz gereken şey kısa vadeli ve uzun vadeli yapacaklarınızı birbirinden ayırmanızdır. Örneğin yapmalıyım, bir ara yapacağım, yapabilirim… gibi.
2- Elinizin altında her zaman bir yapılacaklar listesi hazırlama uygulaması ya da kağıdı bulundurun.
Artık dijital devirde yaşıyoruz. Neredeyse herkesin akıllı telefon kullandığı bir dönemde dilerseniz kağıtta bulundurabilirsiniz. Fakat ben hazırlayacağınız listelerin daha kalıcı olması açısından uygulama kullanmanızı öneriyorum. Blogun sonunda sizlere bazı önerilerim olacak.
3- Yapılacaklar listenizi hazırlarken öncelikleriniz olsun.
Yapacağınız şeylerin kendi içinde bir hiyerarşisi olması işinizi kolaylaştıracaktır. Önceliğiniz neyse ilk onu yapın. Daldan dala atlamak üretkenliğinizi azaltacaktır. Bunun diğer bir versiyonu da aşırılıkları atmak olacak. Zira darmadağın bir liste olması yaratıcılığınızı ve vaktinizi kötü etkiler.
4- Kendinizi iyi hissetmediğinizde güzel notlar yazın.
Bu şu yüzden önemli: Bazı zamanlarda çok hantal ya da üşengeç hissedebilirsiniz, bu normaldir. Çalışmak istemediğiniz zamanlarda ya da yapılacaklar listenizde hiç başına geçmeyi istemediğiniz bir not varsa boş bir kağıt alın ve güzel şeyler yazın. O işi yaptığınızda size ne gibi katkısı olacağından bahsedin ve kendinizi motive edin. Sonra bir bakmışsınız hemen işe koyulmuşsunuz.
5- Kuru kuru liste hazırlamak olmaz, azıcıkta olsa görsellik olsun.
Yazdığınız kağıtlara ufak gülücükler koyun. Uygulama kullanıyorsanız bir görevi yaparken çekindiğiniz bir fotoğrafta olabilir. Yaparken ne kadar eğlendiğinizi göstermek için değil, geriye dönüp baktığınızda güzel hatıralar kalması için.
6- Düzenli bir insanın olmazsa olmazı: Ödül listesi
Herkesin en çok sevdiği kısım bu olacaktır diye umuyorum. Bir yapılacaklar listesi hazırlamışsınız ve en son göreve kadar her şeyi layıkıyla yapmışsınız, ödül olmayacak mı? Haftalık periyotlarla ‘şu işi bitirdiğimde kendimi bununla ödüllendireceğim’ gibi bir liste hazırlayın. İş sunumu başarıyla mı tamamlandı? Haftasonu dışarıda güzel bir akşam yemeği. Yetiştirmeniz gereken ödev günler öncesinden mi bitti? Haftasonu deniz kaçamağı.
7- Bonus: Warren Buffet Tavsiyesi
Warren Buffet dünyanın en zengin iş adamlarından biri ve öncelikler konusunda oldukça popüler bir stratejisi var:
Sizin için önemli olan 25 şeyi bir liste olarak hazırlayın. Daha sonra aralarında en önemli 5 tanesini daire içine alın. Burada dikkat etmeniz gereken şey daire içine aldığınız öğelerin ilk 5’e girmeye değecek kadar önemli olması. Geriye kalan 20 öğeyi bir kenara atın. Yapmanız gereken 5 öğeye odaklanın ve onlara özel zaman ayırın. Diğerleriyle vakit kaybetmeyin.