Günümüzün en popüler dosya sıkıştırma araçlarından birisi kolay kullanımı ve temel dosyaları desteklemesi nedeniyle Winrar. Ancak bilgisayarla yeni tanışan veya dosya sıkıştırma kavramına uzak olanlar yine de zorlanabiliyorlar.
Dosya sıkıştırmak gerekli mi?
Eğer sürekli olarak dosyalarınızı internette paylaşıyor, başka yerlere taşıyor veya arşivleme yapıyorsanız sıkıştırma derli toplu bir dosya yapısına hakim olmanız ve daha rahat taşımanız için gereklidir. Farkedeceğiniz gibi internette yapılan paylaşımlarda da dosyalar genellikle ZIP veya RAR formatında sıkıştırılmış olarak yer alırlar.(Winrar ile Dosya Şifreleme Nasıl Yapılır?)
Şu anda en sık kullanılan sıkıştırma formatları ZIP ve RAR formatları olduğundan yeni kullanıcıların diğer formatlara hakim olması pek de gerekli olan bir durum değil.
Winrar İle Dosya Sıkıştırma Nasıl Yapılır?
1.) Eğer programı kurduysanız her dosyaya sağ tıkladığınızda arşive ekle seçeneği çıkar. İstediğiniz dosyaya sağ tıklayın ve arşive ekle’ye tıklayın.
2.) Sıkıştırma işleminin daha iyi olması için sıkıştırma yöntemini En İyiye getirmeniz gerekir. Ancak şunuda söyleyeyim ki JPEG gibi veya MPEG gibi zaten sıkıştırılmış dosyaları WinRAR ile sıkıştırırken çok performans beklemeyin. Bazı dosyaların sıkıştırılma payı daha az olduğu için az sıkıştırılırlar. Ancak En İyi seçeneğini seçereseniz WinRAR elinden gelenin En İyisini yapar. (
Winrar’da Arşiv Biçimi Tanınmıyor Veya Arşiv Hasarlı Çözümü)
3.) Eğer dosyanızın sıkıştırılmış boyutu dahi çok büyük oluyorsa ve dosyanızı hotfile gibi bir servise yükleyecekseniz dosyanızı bir kaç parta bölmek isteyebilirsiniz. Bunun için Ciltlere böl, bayt bölümüne örneğin 400MB’lık partlara bölecekseniz 400.000.000 yazabilirsiniz. Eğer 200 MB’lık partlara bölecekseniz 200.000.000 yazabilirsiniz. Eğer dosya boyutunuz zaten küükse hiç böyle bir işleme gerek kalmaz.
4.) “Gelişmiş” sekmesine gelerek “Parolayı ayarla…”ya tıkladığınız zaman karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa açılacak. Eğer “parolayı göster”i işaretlerseniz parolayı girerken ne yazdığınızı görürsünüz. Ancak yanınızda şifrenizi öğrenmemesini istediğiniz bir kişi varsa işaretlemeyin. Bu durumda girdiğiniz şifre yıldızlar halinde (*) görünecektir.
Birde orada “Dosya isimlerini şifrele” diye bir seçenek görüyorsunuz. Bu seçeneği işaretlediğiniz zaman oluşturduğunuz RAR dosyasını açmak istediğinizde direk şifre soracaktır. Eğer işaretlemezseniz kişi RARı açtığında şifre girmez. RARdaki dosyaları dışarı çıkartmak istediğinde şifre girer.
5.) Açıklama sekmesine geldiğinzde ise arşivin sağına eklemek istediğiniz yazıları yazabilirsiniz. Eğer hazır bir txt dosyanız varsa açıklama olarak onuda ekleyebilirsiniz. Bunun için Gözat’a basıp txt belgenizi seçmeniz yeterli olacaktır. Eğer hazır not belgeniz yok ise aşağıdaki açıklamayı elle gir bölümüne yazınızı yazabilirsiniz.
6.) Daha sonra Tamama basarak sıkıştırma işlemine başlayabilirsiniz.