Bilgisayarınızda son güncelleme ile birlikte Windows 10 sistem donmaları meydana gelmeye başladıysa aşağıdaki çözüm önerilerimizi deneyebilirsiniz.
Birçok Windows 10 işletim sistemi kullanıcısı Yıl Dönümü güncellemesiyle berber cihazlarında donma şikayetleriyle forum sitelerine hücum ettiler. Gerçekten de bu göreceli durum bazı kullanıcılara pek ilişmezken, çoğunluğu hayatından bezdirdi. İşte bu sorunlar için Windows 10 Sistem Donmaları Nasıl Giderilir yazımızı hazırladık.
Durum çubuğunun tepki vermemesi, uygulamaların açılamaması, açılsa bile 20-30 saniye kadar tepki vermemesi gibi sıkıntılara karşı Microsoft bugün bir KB güncellemesi yayınladı yayınlamasına ama bu KB3176934 güncellemesi hala birçok kullanıcıya uğramamış olabilir diye düşünüyor ve bazı pratik çözümler listeliyoruz.
Windows 10 Sistem Donmaları Nasıl Giderilir?
Microsoft’a göre sıkıntı işletim sistemini SSD’ye kuran kullanıcıların yaşadığı bir sorun. Sistemi SSD’ye ancak uygulamaları farklı bir depolama aracına kuran kullanıcılar bu sorunla karşılaşabiliyorlar.
Bilgisayarı Güvenli Modda Açın
Aşağıda önereceğimiz adımları uygulamanız için bilgisayarınızı güvenli modda açmanızı tavsiye ediyoruz. Bunu yapmak için PC’nizi başlatırken Shift tuşunu basılı tutarak Güç ikonunda Yeniden Başlat seçeneğini tıklayabilirsiniz. Ya da yeniden başlatmaya gerek olmadan Ayarlar sekmesinden Kurtarma> Gelişmiş Başlangıç seçeneği ile yeniden başlatıp Güvenli Mod’a geçiş yapabilirsiniz.
Uygulama Yükleme Adresini Değiştirin
Aşağıdaki şemada görüldüğü gibi Ayarlar-Sistem-Depolama sekmelerini takip ederek yeni uygulamaların farklı bir depolama alanına kayıt edilmesine izin verin.
AppXSvc Servisini Kapatın
Windows Tuşu+R kısayolunu kullanarak kayıt defteri düzenleyicisine ulaşın.
Burada aşağıdaki yolu takip ederek AppXSvc servisine ulaşabilirsiniz.
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesAppXSvc
Bu adresi takip ettikten sonra aşağıdaki şemada görüldüğü gibi Start dosyanın üzerine 2 kere tıkladıktan sonra oradaki değeri 3 ise 4 yapın. Eğer PC’niz hala donuyorsa bu işlemi tekrar edip 4 yaptığınız değeri 3’e geri alın.
Dikkat bu işlemden önce mutlaka Kayıt Defterinizi yedekleyin.
Intel Rapid Storage Teknolojisi Sürücüsünü Edinin
Intel CPU kullanan PC’lerde ATA ve PCIe sürücüler için bu adresten indirebilirsiniz. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi işletim sisteminizi doğru seçmeyi unutmayın
Antivirüs Yazılımınızı Kaldırın
Bazen antivirüs yazılımları işletim sistemleri ile çok anlaşamayabiliyorlar. Antivirüs yazılımınızı kaldırarak dağıtıcınızın web sitesinden en son sürümü indirin ve tekrar kurun.
Yeni Bir Kullanıcı Hesabı Açın
Ayarlar> Hesaplar> Bilgileriniz sekmelerini kullanarak yeni bir Microsoft hesabı ya da yerel bir hesap oluşturun. Ya da aynı sayfada Aile ve Diğer Kişiler sekmesinden yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. Bu hesapla giriş yaparak performansı yeniden ölçümleyin.
Eski Sürüme Geri Dönüş Yapın
Ayarlar>Güncelleştirme ve Güvenlik sekmesini takip ederek Kurtarma seçeneğini tıklayın. Bu sizi önceki sürüme döndürmeden önce bir dizi işleme tabi tutacak olsa da sonuç olarak memnun olduğunuz işletim sisteminizi geri getirecektir. Ancak bunu yapabiliyor olmak için C sürücünüzde Windows.old klasörünün eki sürümü hala barındırıyor olduğundan emin olmalısınız. Temiz kurulum yaparak Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi aldıysanız maalesef bir önceki sürüme dönemezsiniz.
Bekleyin
Yukarıdaki çözüm önerilerinden hiçbiri tatmin edici bir sonuç vermiyorsa, tek yapılacak şey Microsoft’un güncellemelerini beklemek. Genellikle şirket bir hafta içerisinde bu tür sıkıntılı durumları çözebilen güncellemeler yayınlıyor.