Bilgisayarınızı Windows 10’a yükselttikten sonra CS:GO, LOL gibi üst seviye sistem istemeyen oyunlarda dahi düşük fps sorunu yaşıyorsanız, oyunlarda kasma sorununu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak rehber yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10 final sürümünde üç büyük güncelleme almasına rağmen hala kullanıcılara sorun yaşatmaya devam ediyor.
Kablosuz ağa bağlanamama, Bluetooth’un açılıp kapatılamaması, Başlat Menüsünün esrarengiz bir şekilde kaybolması, Windows Defender’ın kapanmaması, Antivirüs programlarının çalışmaması önizleme değil final sürümünde canımızı sıkan sorunlardan sadece birkaçı. Biz de sık yaşanan sorunların çözüm yollarını bulup sizlerle paylaşıyoruz. Blog yazımıza konu alan son sorun ise düşük fps (kare hızı) sonucunda yüksek sistem gerektirmeyen oyunların dahi kasması.
Windows 10 Oyunlarda Kasma – Düşük FPS Sorunu Çözümü
Öncelikle ekran kartı sürücüsünü güncelleyin.
Windows 10 ekran kartı güncellemesi
- Öncelikle görev çubuğundaki arama bölümüne Aygıt Yöneticisi yazın ve ardından gelen Aygıt Yöneticisi‘ni tıklayın.
- Cihazların adlarını görmek için bir kategori seçin, ardından güncelleştirmek istediğiniz cihaza sağ tıklayın (veya basılı tutun).
- Güncel sürücü yazılımını otomatik olarak ara yazısını seçin.
- Sürücüyü Güncelleştir bölümünü seçin.
AMD ekran kartı güncelleme
- Buraya tıklayarak AMD Radeon sitesine giriş yapın,
- Üstte bulunan Driver & Support bölümüne tıklayın,
- Buradan ekran kartı modelinizi seçin,
- Karşınıza çıkan ekranın sol tarafından güncelleştirmeleri kontrol edin,
- İndir’e basarak en son güncellemeyi indirin.
Nvidia ekran kartı güncelleme
- Buraya tıklayarak Nvidia GeForce resmi web sitesine giriş yapın,
- Ortada yer alan sürücüler sekmesine tıklayın,
- Buradan grafik kartınızı seçin,
- Ardından karşınıza çıkacak olan güncel sürümleri göreceksiniz.
- Buradan da en güncel sürücüyü bularak indirin.
Intel ekran kartı güncellemesi
- Buraya tıklayarak Intel donanımlarının güncellenmesinde sıkça kullanılan Intel® Driver & Support Assistant yazılımını indirin,
- Ardından yazılımı çalıştırıp bilgisayarınıza kurun ve yazılımın bilgisarınızı taramasını bekleyin,
- Ardından karşınıza bilgisayarınızdaki bütün Intel ürünlerinin güncellemeleri çıkacaktır,
- Buradan download all updates bölümünü ya da ekran kartını seçerek güncellemeye devam edin ve kurulumun bitmesini bekleyin.
Sabit diskinizde sorun olabilir.
Sabit disklere genel olarak sadece depolama alanı gözüyle bakılsa da her modelin kendine ait özellikleri oluyor. Eski modeller verileri daha yavaş işlerken, yeni nesil sabit diskler çok daha hızlı veri işler. SSD’lerin son yıllarda çok popüler olmasının sebebi de aslında verileri eski model sabit disklere göre çok daha hızlı işlemeleri. Bir SSD, eskiden 1-1.5 dakika içerisinde açılan bilgisayarı saniyeler içinde açabilir.
GTA 5, League of Legends ve PUBG gibi yüksek performans gerektiren oyunların verileri de bir o kadar hızlı işlenmesi gerekiyor. Gerçekten çok yetersiz bir sabit diskiniz varsa sabit diskin bu verileri işlemciye iletmesi gecikmeli olacaktır. Bu da bilgisayarda performans kaybına yol açar. Bunu çözmenin tek yolu da yeni bir sabit disk almak. Oyun bilgisayarlarında ise iyi performans için SSD mutlaka olmalı.
Bilgisayarınızda virüs olabilir.
Bilgisayarda performans kaybının yaşanmasına en çok neden olan sorunlar virüsler oluyor. Siz farkına bile varmadan bilgisayarınıza sızan virüsler sadece oyunlarda deği, genel PC performansında da gecikmelere neden olabilir. Bu nedenle genel bir tarama yapmanızda fayda var. Bir anda yaşanan kasmaların ve oyunların açılmamasının nedeni virüsler olabilir.
Kötü amaçlı yazılımlar ise genellikle internetten indirilen korsan yazılımlarla bilgisayara geliyor. Ücretli bir programın korsan yazılımını indirmek veya güvenilmeyen programları indirmek bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılımları taşıyabilir. Bu yazılımlarla oyunlarda performans kaybının yaşanmasının yanı sıra, korsanlar tarafından kişisel bilgileriniz de çalınabilir. Bu sorunları çözmenin en basit yolu virüs taraması yapmak veya format atmak.
Normalde kasmayan oyunlar yukarıdaki sebeplerden dolayı kasabilir. Çözümleri de yine yukarıda anlattığımız gibi aslında oldukça basit. Siz yine de, yeni bir donanım almadan önce performans kaybının oyunlardan veya virüslerden dolayı olmadığından emin olun. Eğer bunlarda bir sorun yoksa, yukarıdaki yöntemleri tek tek deneyebilirsiniz.