Android cihazların artık çoğu Wi-Fi Direct özelliğini destekliyor. Peki WiFi Direct Nedir? Nasıl Kullanılır?
WiFi Direct Nedir?
WiFi Direct, iki tane WiFi istemci cihazın, birbirine bağlanarak dosya transfer ağı kurması işlemidir.
İlk olarak WiFi P2P adıyla bilinen WiFi Direct, daha sonra bizim de kullandığımız Direct adıyla anılmaya başlandı.
İki WiFi destekli cihaz, WiFi Direct mekanizmasıyla birbirine bağlandığında, kablosuz bir ağ kurulmuş oluyor ve bu ağdan iki cihaz birbirine, tıpkı Bluetooth’taki gibi dosya gönderebiliyor. Tek fark, Bluetooth yerine, WiFi temeli kullanılıyor.
WiFi Direct gerçekten hızlı mı?
Kablosuz iletim teknolojileri günümüzde sürekli gelişiyor. Bu gelişim özellikle WiFi teknolojilerinde de karşımıza çıkıyor.
Günümüzde WiFi AC ve AD standartlarıyla beraber Gigabit hızlara kablosuz olarak erişebiliyoruz. Örneğin AC desteğine sahip iki cihaz arasında, yaklaşık 2 GB’lık veriyi, 1 dakika seviyesinde bir süreyle aktarabiliyorsunuz.
WiFi Direct nasıl kullanılır?
Bu özelliği kullanabilmeniz için her iki mobil cihazın da Wi-Fi Direct özelliğinin olması gerekiyor. Ya da uygulama mağazalarından bu iş için geliştirilmiş olan uygulamaları indirebilirsiniz.
Eğer her iki cihazda da Wi-Fi Direct özelliği mevcut ise her iki cihazın da aynı Wi-Fi ağına bağlı olduğundan emin olarak telefonumuzun Wi-Fi ayarları arasında yer alan “Wi-Fi Direct” özelliğini açıyoruz.
Sonrasında ise iki cihazdan birinden Wi-Fi Direct özelliği açık cihazları tarayarak diğer cihazı buluyor ve “eşleşme” yapıyoruz. Diğer cihaza “eşleşme sağlansın mı?”tarzında bir soru sorulacak ve bu eşleşmeyi kabul ederek işlemimize devam ediyoruz.
Eşleşme de sağlandıktan sonra hangi cihazdan hangi dosyayı göndermek istiyorsak bu dosyayı buluyor ve “Paylaş” seçeneği altında oluşan “Wi-Fi Direct” seçeneğine basıyor ve eşleştirdiğimiz diğer cihazı buradan seçerek dosya aktarma işlemine başlıyoruz.
Bu şekilde Wi-Fi Direct özelliği bulunan(telefon, tablet, akıllı TV) herhangi iki cihaz arasında çok hızlı şekilde dosya aktarımı gerçekleştirmek mümkün.