Merhaba. Bu yazımızda UEFI ve BIOS sistemlerinden bahsederek UEFI ve BIOS farkı nelerdir anlatacağız.
Bilgisayar kullanmış herkes BIOS nedir, duymuştur. Açılımı “Basic Input/Output System” yani “Temel Giriş-Çıkış Sistemi” olan BIOS; bilgisayarın açılıp kapanmasını, donanım elemanlarının birbiriyle iletişiminiz, donanımların çalışmasını kontrol eden, bilgisayarın anakartında bulunan bir yazılımdır.
Yeni bilgisayarlar, geleneksel BIOS yerine UEFI sabit yazılımı kullanıyor. Açılımı “Unified Extensible Firmware Interface” yani, “Birleşik Genişletilmiş Yazılım Arayüzü” olarak çevirebileceğimiz UEFI aslında bir anlamda anakartta yer alan küçük bir işletim sistemi. BIOS’un yerini alan UEFI’ya eski bilgisayarlarda rastlayamazsınız.
Örnek bir BIOS yazılımının resmini aşağıda görebilirsiniz.
Her ikisi de, işletim sisteminizi açmadan önce bilgisayarınızı başlattığınızda başlayan düşük seviye yazılımdır, ancak UEFI, daha büyük sabit sürücüleri, daha hızlı önyükleme sürelerini, daha fazla güvenlik özelliklerini ve uygun şekilde grafik ve fare imleclerini destekleyen daha modern bir çözümdür.
Unified Extensible Firmware Interface demek olan UEFI, eskimiş olan normal BIOS’tan çok daha gelişmiş bir görünüme sahip.
UEFI, BIOS’dan farklı özellikler ve faydalar ile geliyor. Bu sebepten BIOS yerine kullanılebilecek daha iyi bir alternatif.
UEFI ve BIOS Farkı
Aslında BIOS ile UEFI ‘nin yaptıklarını aynı gibi görsek bile temelde aynı şeyler yapmalarına rağmen UEFI ‘ye baktığımızda zaman BIOS ‘a göre hem grafiksel anlamda daha gelişmiş olup hemde yazılımsal olarak daha gelişmiş bir sistemdir.
- BIOS pc ler üzerinde gömülü gelen ve pc’nin ilk çalıştırdığı yazılımdır. UEFI ise intel firması tarafından geliştirilen BIOS standartlarıdır.
- UEFI farklı fare kontrollerini destekler, sabit diskinizi yedeklemeye imkan tanır.
- UEFI internetinizi kullanarak bilgisayarın ihtiyacı olan sürücüleri kurabilir. BIOSta bu özellik yoktur.
- BIOS yalnızca metin arayüzü ile yönetilebilir; UEFI de grafiksel bir arayüz mevcuttur.
- BIOS tek dil seçeneği sunarken, UEFI çoklu dil seçeneği sunarak kullanımı kolaylaştırır.
- BIOSun aksine, UEFI firmware manager and system software manager şeklinde 2 modül mevcuttur.
- UEFI açılış süresü daha kısadır.
- UEFI C diliyle geliştirilmiştir, BIOS ise ASM diliyle
- BIOS 16-bit modunda çalışır; UEFI- 32-bit veya 64-bit modunda
- Herhangi bir işletim sistemi olmadan UEFI üzerinden internette dolaşmak mümkün olabilir.
- UEFI hataları düzeltmekte ve arızaları onarmakta daha iyidir.