Bu yazımızda Tork nedir, Tork nasıl hesaplanır, İdeal tork değerleri ne olmalıdır ve Tork ile Beygir Gücü arasındaki farkları ele alacağız.
Araba satın alırken karşınıza incelemeniz gereken pek çok özellik çıkar. Çoğunlukla beygir gücü ile karıştırılabilen tork gücünü kısaca anlatmak gerekirse;
Tork nedir ?
Motordaki krank milinin ( pistonun doğrusal hareketini, dönme hareketine çeviren motor elemana verilen isimdir) bir dakika içinde yaptığı dönüş sayısı olarak tanımlamak mümkün.
Tork değerinin fazla ya da az olması aracın hızı ve çekiş gücünü belirler; bu durum araç satın alımının kilit noktalarındandır.
Peki tork neden bu kadar önemlidir?
Tork ne işe yarar?
Torkun yüksek olması beraberinde pek çok avantajı getirir. Bunları aşağıdaki gibi tanımlamak mümkündür;
- Ağır yüklerin daha rahat çekilebilmesine olanak sağlar. Bu özellikle tırlar ve yük araçları için oldukça önemlidir.
- Özellikle yokuş yukarı çekişin daha rahat olmasına olanak sağlar.
- Tork gücünün yüksek olması, vites değiştirme ihtiyacının da azalmasına olanak sağlar.
Özellikle yokuş çıkarken torkun önemini hissediyoruz zira bu tamamen otomobilin çekiş ile ilişkilendirilir. Yüksek çekişli ise tork kuvveti yüksek demektir; yüksek ağırlıktaki maddeleri çekme yeteneğine sahiptir aynı zamanda. Araç motorlarındaki krank milinin bir dakika içinde yaptığı dönüş sayısının yüksek ya da az olması arabanın hızını ve çekiş gücünü belirler benzer şekilde piston kollarının uzun ya da kısa olması da arabanın performansını belirleyen etkenlerdendir.
Tork nasıl hesaplanır?
Tork birimi Newton metre olarak hesaplanır. Kısaltması Nm’dir. Motorun gücü, o motorun torkunun açısal hızı ile çarpımına eşit olmalıdır. Bunu şu şekilde anlatabiliriz;
Bir motorun gücü o motorun torkunun açısal hızı ile çarpımına eşittir.
P = T x w
Motor gücü yani P, motora uygulanan voltaj ile motorun çektiği akımın çarpımına eşit olur: P = V x I
Açısal hız olarak ise motorun frekansının pi sayısı ile çarpımının iki katıdır: w= 2 x pi x f
Beygir Gücü nedir?
Beygir gücü, gücü hesap eden bir ölçüm birimidir. Beygir gücü, BG, 75 kilogramlık ağırlığı 1 saniyede 1 metre ileri taşıyabilecek güç miktarı olarak tanımlanabilir.
Aslen İskoç bir mühendis tarafından buharlı motorların gücünü atların gücü ile kıyaslama amacıyla icat edildi. James Watt” atlarla yaptığı bir deney sonucunda 1 beygir gücünün bu değere eşit olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Tork ile Beygir Gücü arasındaki farklar
Öncelikle belirmek gerekir ki tork, otomobilin motorundan tekerleklerine hareket edebilmesi için iletilen kuvvete verilen isimdir. Bu kuvvet aynı zamanda dönme momenti olarak da ifade edilebilir. Tork gücü çekiş kuvveti ile alakalıdır beygir gücü ise hız ile ilgilidir. Aslında burada gücün kullanılacağı ihtiyaçlar farklıdır ki aslında temel ayrım da budur. Tork ile beygir arasındaki farkı bir örnek ile anlatalım. Örneğin yarış arabalarının beygir gücü fazladır çünkü yarış olduğu için hızlı olmak zorundadırlar. Tork gücünde ise hızın bir önemi yoktur önemli olan çekiş kuvvetidir. Beygir ve torkun farkı da temelde budur.