Merak edenler için Termal kamera nedir, özellikleri nedir ve nasıl çalışırlar, termal kameraların kullanım alanları, renklerin anlamları ve termal kameraların dezavantjalarından bahsedeceğiz.
Termal Kamera nedir, nasıl çalışır
Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısında IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği bir görüntüleme sistemidir.
Tüm nesneler eğer -273 derece üzerinde ise termal enerji yaymaktadır. Bu da nesnelerde sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. Gözümüzün göremediği kızılötesi aralıkta termal enerji yayılır.
0 Kelvin yani -273°C üzerinde sıcaklığa sahip olan tüm maddeler termal enerji yayarlar. Bu aralık kırmızı ışık ve mikrodalga ışınları arasındadır. Bu kameralar normal bakınca görülmeyen fakat ciddi sonuçlar doğurabilecek problemleri net olarak görebilmeyi sağlar.
Yani bir termal kamera, elektromanyetik spektrumdaki kızılötesi dalga boylarını görünür bir resme çevirir.
Termal kamera sistemlerinde kullanılan mercekler germanyumdan yapılmaktadır. Termal kameraların oluşturduğu çözünürlük değerleri normal kameralara göre oldukça düşüktür. Genellikle 160 x 120 – 320 x 240 – 640 x 512 pikseldir. Çözünürlük arttıkça kameranın maliyeti katlanmaktadır. Bunun nedeni ise sensörlerin yapımında kullanılan pahalı germanyum maddesidir.
Termal Kamera kullanım alanları
- Elektrik panoları
- Trafolar
- Mekanik parçalar
- Kazanlar ve ekipmanları
- Kompresör başlıkları
- Motor ve jeneratör başlıkları bağlantılar.
- Rulmanlar
- Buhar sistemleri ve ekipmanları
- Tank levelleri ve izolasyonları
- Su , gaz , buhar kaçaklarının tespiti
- Metal yorgunluğu tespiti
- Bina ısı ve çatlak tespiti vb. alanlarda kullanılabilirler.
Termal kameradaki renklerin anlamları
Bu cihazların çektiği fotoğrafta sıcak bölgeler açık renk, soğuk bölgeler ise koyu renk le gösterilir. En soğuk bölgeyi mavi, en sıcak bölgeyi ise sarı gösterir. Ortamın sıcaklığına göre mavi den sarı ya da kırmızı renk kullanarak geçer.
Termal Kamera Dezavantajları
Termal görüntüleme birçok büyük avantaja sahip olsa da, her durum için mükemmel veya eksiksiz bir çözüm değildir. Bu nedenle Infiniti, ısıl işlemin avantajlarından faydalanabilecek çok sensörlü sistemlere inanırken, dezavantajlarını kapsayan görünür bir görüntüleme sistemi sağlar. İşte termal teknolojiyle ilgili bilmeniz gereken bazı sınırlamalar.
Termal görüntüleme, nesneleri net bir şekilde tanımlamak için kontrast sıcaklıklara dayanırken, insanlar objelerde tanımı görmek için kontrast renkler ve gölgeler kullanmak için kullanılır. Bu, tanımlamanın beklendiği durumlarda termal görüntülemeyi daha az etkili hale getirebilir, ancak basılı metin ve görüntüler gibi nesnelerin yüzey sıcaklıkları çok düzgündür.
İnsanlar ayrıca termal bir görüntüde çok farklı görünürler ve birinin yüzünün şeklini görmek için kullandığımız gölgelerden ve vurgulardan yoksundurlar. Ek olarak, uzun mesafelerde termal görüntüleme genellikle bir kişiyi tanımlamak için gereken çözünürlükten yoksundur. Dolayısıyla termal, insanları tespit etmeyi kolaylaştırırken, bireyleri tanımlamak için etkili bir yöntem değildir.
Cam kendi ısısını yayar ve kısmen de termal enerjiyi yansıtır, çünkü termal görüntüleme camdan göremez, yani termal kameralar binaya veya araç pencerelerine göremez ve bakan bir pencerenin arkasına monte edilemez.
Güvenlik amaçlı termal sensörler, çoğu zaman görünen görünür sensörlerden çok daha düşük olan 640 × 480 çözünürlüğüyle sınırlıdır. Ancak, termal ve görülebilir kameralar tarafından tespit edilen ayrıntı türlerinin çok farklı olduğunu bilmek önemlidir; termal kameralarda yüksek seviyede bir detay yoktur.
Bu yazımızda Termal kamera nedir, özellikleri nedir ve nasıl çalışırlar, termal kameraların kullanım alanları, renklerin anlamları ve termal kameraların dezavantajlarından bahsettik.