Akıllı telefonların en önemli sıkıntılarından biride telefonun aşırı ısınma sorunu. Peki Telefonun Isınması Nasıl Önlenir ? Telefonun ısınmaması için hangi önlemleri almak gerekir ?
Akıllı telefonların zaman zaman çok ısındıklarına şahit olabiliyoruz. Bu aşırı ısınmanın sebebi başlıca çok oyun oynamak, arka planda çok fazla uygulama çalışması, uzun süreli yapılan işlemler ya da cihazın donanımını zorlayacak olan uygulamaların çalıştırılması vb. nedenlerdir. Isınma, akıllı telefon içerisindeki enerji döngüsünün yavaşlamasına neden olur ve buna bağlı olarak hem performans düşer, hem de enerji tüketimi artar. Akıllı telefonlarda etkili bir soğutma sistemi olmaması nedeniyle ısınma sorunu ciddi boytlara ulaşabilir ve bu telefonun performansını çok etkiler.
Peki Telefonun Isınması Nasıl Önlenir ? Telefonun ısınmaması için hangi önlemleri almak gerekir ? Akıllı telefonunuzun ısınmasını engellemek için yapabileceğiniz şeyler;
Telefonun Isınması Nasıl Önlenir ?
Aşırı ısınmanın ana sebebi telefonumuzda çok işlem yapma isteğimizden dolayı olmakta, aşırı işlemci ve ram yüklenmelerinden ötürü oluşan işlem sıklığı nedeniyle telefonunuz ısınır. Örnek olarak aynı marka ve model iki telefonu düşünün ve bu telefonlardan biri 8 GB’lık hafızaya sahip olsun diğeri 16 GB olsun bunlar arasında 8 GB’lık olan cihaz daha çok ısınma görülecektir, bunun sebebi ise cihazı işlem yapmaya zorlanmasıdır.
Kullanmadığınız Kablosuz bağlantıları Kapatmalısınız
Çok sık rastlanmasa da akıllı telefonların kablosuz bağlantılarının (Bluetooth, Wi-Fi, mobil veri gibi) telefonu ısıttığı bilinmektedir. Kullanmadığınız bağlantıları kapatmak cihazınızın soğumasına yardımcı olabilir.
Kamera Çözünürlüğünü Düşürmek çare olabilir
Birçok akıllı telefon kamera açık olduğu sırada ısınır. Bunun nedeni kamera donanımının fazla güç tüketmesidir. Kamera kullanırken telefonunuzun ısınmasını engellemek adına kameranızın megapiksel ayarını düşürebilirsiniz.
Telefonunuzda Zararlı yazılım olabilir
Zararlı yazılımlar veya halk arasında bilinen ismiyle virüsler de akıllı telefonların ısınmasına neden olmaktadır. Arka planda işlemler yapan ve işlem süresini uzatarak donanımlara daha fazla işlem yükleyen bu yazılımlardan kurtulmak en iyisidir.
#Telefona Virüs Bulaştığını Gösteren 6 Belirti
Kılıf Seçimininde Dikkat Edilmeli
Telefon kılıfı alırken sadece kılıfın tasarımına değil, aynı zamanda kılıfın materyaline ve ne kadar kullanışlı olduğuna da dikkat etmeniz gerekiyor. Yalıtım özelliği olan maddelerden üretilen kılıflar telefonun arka kısmından yayılan ısının içeride kalmasına ve cihazın çok daha hızlı ısınmasına neden olurlar.
Batarya ve şarj kablosunun Önemi
Bataryanızı ve şarj kablonuzu düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Bataryanın ezilmesi, şişmesi ve hasar görmesi telefonun ısınmasına ve hatta patlamasına neden olabilir. Aynı şekilde şarj kabloları da telefonun bataryasında sorunlara yol açabilir.
Eğer şarj kablosunun içerisindeki kablolar zarar görmüşse ve elektrik akımı sadece birkaç kablo üzerinden yapılıyorsa, ısınan kablolar zamanla şarj girişine zarar vermeye başlar. Bu olay, telefonun şarj olduğu sırada alev almasıyla sonuçlanabilir.
İşlemciyi Yoran Uygulama ve Oyunlar
Bilgisayarlarda olduğu gibi akıllı telefonlarda da cihazın kalbi işlemcidir. Dakikalar içerisinde bataryayı boşaltacak kadar güç tüketim potansiyeline sahip işlemci, aşırı kullanıldığı durumlarda ısınmaya neden olabilir. Bu gibi durumlardan sakınmak adına işlemciyi yoran uygulamalardan ve oyunlardan (özellikle oyunlardan) uzak durabilirsiniz.