Telefonda casus yazılım olduğundan, birinin telefon etkinliğinizi gözetlediğinden, mesajlarınızı okuduğundan ve internette ne yaptığınızı izlediğinden mi endişeleniyorsunuz?
Hepimiz birinin bizi gözetlemesinden korkarız.
Cep telefonunuzu günlük olarak kullanıyorsunuz, e-posta ve metin mesajları gönderiyor, arama yapıyor, sesli mesaj dinliyor, video ve fotoğraf çekiyor ve paylaşıyorsunuz, sosyal medyayı kullanıyor ve çok daha fazlasını yapıyorsunuz.
Casus yazılımlar artık cep telefonlarına kadar girdi. Cep telefonları için düşünebileceğinizden çok daha fazla casus yazılım mevcut ve bir şekilde telefonunuza siz fark etmeden sızmaları da gayet mümkün.
Bu yazımızda, telefonunuzdaki casus yazılımları nasıl tespit edeceğinizi, nasıl kaldıracağınızı ve casus yazılımlara karşı kendinizi nasıl koruyacağınızı anlatacağız.
Casus yazılım nedir?
Casus Yazılım, genellikle siz fark etmeden kişisel bilgilerinizi ele geçirmek, izlemek ve takip etmek için, bilgisayarınıza giren istenmeyen bir yazılımdır.
Casus yazılımların amacı nedir?
Casus yazılımlar hedef cihazdaki kişisel bilgileri toplar. Bu bilgiler tuş vuruşları olabilir, ya da farklı casus uygulamaları farklı bilgiler de toplayabilir.
Telefonda casus yazılımlar;:
- Ziyaret ettiğiniz websiteleri
- Kişi defterinizdeki isimler
- Sosyal medya hesaplarınız
- Konumunuz
- Aradığınız kişilerin kaydını tutarlar.
mSpy
Çocuklarımızın cep telefonlarına casus yazılım bulaşıp bulaşmadığını öğrenmeye çalışırken, tüm uygulamalarına ulaşabileceğimiz bir cihaz izleme aracı olan mSpy kullanabiliriz. Bunu kurarak, yetkisiz mesaj gönderme, multimedya dosyaları, uygulama indirme ve hatta ekrana dokunma dahil olmak üzere telefondan gerçekleştirilen tüm eylemleri gözlemleyebileceğiz.
mSpy, satın aldığımız plana göre yapılandırılabilen ve daha pahalı planlarla daha fazla izleme aracı elde eden ücretli bir hizmettir. Android ve iOS cihazlar için kullanılabilir ve arka planda çalışır, bu nedenle, güvenliğin ihlal edilip edilmediğini bilmek için cihazın tüm etkinliklerini izleyebileceğiz.
Casus yazılım, bir kullanıcı hakkında gizlice veri toplamak amacıyla kullanılan geniş bir kötü amaçlı yazılım kategorisidir. Casus yazılımlar, tarama verilerinizi, giriş kimlik bilgilerinizi veya diğer kişisel bilgilerinizi, ele geçirme ve bazen üçüncü bir tarafa iletme amacıyla kullanılmaktadır.
Casus yazılım türleri nelerdir?
İki çeşit casus yazılım mevcuttur: casus virüsler ve özel casus uygulamaları.
Burada en önemli fark birinci çeşidin kişisel olmaması. İkinci çeşit ise bilinerek ve kasten belirli cihazlara kurularak kişisel bilgilerinizin izlenmesini sağlayabilir.
Birinci durumda cihazınızı izleyen kişi sizi şahsen tanımıyor olabilir fakat ikinci durumda bu kişiyle kişisel bir bağlantınız olması gerekiyor. Örneğin bu kişi patronunuz, eşiniz, ebeveyniniz ya da bağlantılı olduğunuz bir başka kişi olabilir.
Adware; web taramada görüntülü reklamlar yoluyla kullanım verilerini toplar. Adware, kullanıcılara ait verileri kendi rızası olmadan topladığında, kötü amaçlı olmaktadır.
Tracking Spyware; Casus yazılımların kendisi gibi, yasal reklam verileri toplama ve kişisel gizliliği ihlal etme arasındaki ince çizgidedirler. Yasal gibi görünürken kişisel verileri toplayacak şekilde tasarlanmış olabilirler.
Keylogger; bir tuş kaydedicisi olarak adlandırılan bu tür casus yazılımlar, genellikle giriş kimlik bilgilerini veya ödeme bilgilerini çalmak için bir sayfaya girilen klavye tuşlamalarını gizli olarak kaydeder.
Telefona Casus yazılım nasıl yüklenir ?
Casus yazılımlar telefonlara bir kaç şekilde yüklenir.
Bunlardan en yaygın olanı güvendiğiniz arkadaşlarınızdan gelmiş gibi görünen “harika bir uygulama ve benzeri…” öneriler ile içinde casusluk amacı taşıyan rutinlerin bulunduğu malware adı verilen zararlı uygulamaları telefonunuza yüklemektir. Böylece kendi elleriniz ile truva atına davet çıkarmış olursunuz.
iOS’da casus yazılımların hemen hemen hepsi jailbreak işlemi yapılmış olan cihazlarda çalışır. Bu yüzden eğer jailbreaking işlemini kaldırırsanız, problemi çözebilirsiniz. Jailbreaking işlemini hiç yapmamış olsanız bile Ayarlar kısmını kontrol etmelisiniz- iPhone cihazınızı izlemek için bu işlemi bir başkası yapmış olabilir.
Peki o zaman Telefonumda casus yazılım var mı? Telefonda Casus Yazılım Olduğu Nasıl Anlaşılır ? Telefonda Casus yazılım nasıl temizlenir?
Telefonda Casus yazılım olduğu nasıl anlaşılır ?
Bildiğiniz gibi, casus yazılımlar genellikle internet aktiviteleriniz, şifreleriniz, mesajlarınız, çağrılarınız ve diğer değerli verileriniz hakkında bilgi toplamak için sizden gizlenmektedir. Bunları telefonunuzda elle saptamak zor olabilir. Ancak, cep telefonunda casus yazılım olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek birkaç kırmızı işaret vardır:
Telefonun Isınması ve Pil ömründe düşüşler
Telefonda casus yazılım sürekli çalışacağı için doğal olarak telefonunuzu yavaşlatacaktır. Hiçbir işlem yapmadığınız halde telefonunuz yavaş çalışmasının sebebi casus uygulama olabilir. Casus-takip uygulaması telefonunuzun arka planında sürekli çalışacağı için piliniz daha çabuk tükenebilir. Pilinizin çabuk bitme sebeplerini gözlemlemenizde fayda olacaktır.
Fazla Veri Kullanımı
Telefonda casus yazılım cihazınızdaki hareketleri kaydedip sizi takip eden kişiye internet üzerinden gönderir. Bu yüzden internet paketiniz normalden daha fazla kullanılacaktır. Veri kullanımında genel bir artış olup olmadığını kontrol edin.
Arkaplan Gürültüleri
Casus uygulamalar konuşmalarınızı, mesajlarınızı ve daha birçok işlemi kaydeder. Telefonla konuştuğunuz esnada arkaplandan garip bir gürültü veya kısa kısa sesler duyuyorsanız bu casus uygulamadan kaynaklanıyor olabilir.
Şifreli Mesajlar
Telefonda casus yazılım takip uygulamaları telefonunuza içerisinde anlaşılmayan kodlar yer alan SMS’ler gönderebilir. Telefonunuza gelen mesajlara bir göz gezdirmenizde fayda var.
Bilinmeyen Uygulamalar
Garip bir uygulama iziyle karşılaşırsanız, hiçbir yerde görünmüyorsa, bunu yoksaymayın. Bazı casus yazılımlar, telefonunuzun onayını almadan bile indirebilir ve yükleyebilir. Casus yazılım olduğundan şüphelendiğiniz cep telefonunuzu masanın üzerinde bıraktıktan sonra birkaç dakikalığına telefonunuzdan uzaklaştığınız anda bile cep telefonuna casus yazılım yüklenebilir.
Casus Yazılımlardan nasıl korunulur ?
- # Sms, Whatsapp, Messenger, Skype ve bunun gibi sosyal medya araçları üzerinden gelen linkleri açmayınız.
- # Yüksek kalitede antivirüs programları kullanın. ( En iyi Ücretsiz AntiVirüs Programları )
- # Profesyonel anti-spyware koruması kurun.( En iyi Malware Temizleme Programları )
- # Korunmak amaçlı kullandığınız programları mutlaka güncel tutmalısınız.
- # Günlük taramalar gerçekleştirin.
- # E-posta bağlantılarına ve eklerine tıklamayın.
- # Outlook’ta resim önizlemelerini devre dışı bırakın.
- # Donanım tabanlı bir güvenlik duvarı kullanın.
- # İnternet erişiminin getirdiği güvelik risklerine karşı dns koruması edinin.
Sık Sorulan Sorular
Telefonum izleniyor mu?
Telefonunuzun izlenip izlenmediğini, telefonda casus yazılım olup olmadığını belirlemeniz oldukça zor. Bunun için profesyonel yarım alabilir yada uygulama kullanabilirsiniz.
Casus programlar nasıl engellenir?
Telefonlarınıza casus programlar yüklenmemesi için bir dizi güvenlik önlemini mutlaka almanız gerekir. Tüm güvenlik önlemlerini yazımzıdan okuyabilirsiniz.