Telefon Şarj Olmuyor Sorunu ve Çözüm Önerileri

Telefonunuzu şarja taktınız ama bir türlü şarj olmuyor… Hemen servisin yolunu tutmak yerine, önce Telefon şarj olmuyor sorunu ve çözüm önerilerimize bir göz atmanızda fayda var.

Telefon neden şarj olmuyor?

Telefonlarının şarj olmasının en büyük iki sebebi şarj soketinin tıkanmış olması ya da arızalanmasıdır.

Zamanla şarj soketi içerisinde toz, kir, elbise pamuğu ve benzeri partiküller birikir. Bu partiküller şarj aleti ucu ile şarj soketi dişlerinin birbirine temasını engeller. Bu sebepten dolayı cihaz şarj almaz.

Telefonunuzun şarj olmamasının bir diğer sebebi ise donanımsal kaynaklıdır. Şarj soketi artık işlevini yerine getiremez hale gelmiştir. Şarj soketi nem veya sıvı teması sonrasında oksitlenmiş olabilir, telefonunuzu şarj takıp çıkarırken zorlamış olabilirsiniz, şarj soketi alınan darbeler sonrasında kırılmış/çatlamış olabilir.

Telefon şarj olmuyor sorunu için çözüm önerileri

Telefonu yeniden başlatın

Sorunları çözmeye başlamadan önce ilk adımınız, yeniden başlatmak olmalı. Güç düğmesini basılı tutun ve yeniden başlat seçeneğini kullanın. Şarj işlevi geri gelirse, üçüncü parti uygulamaları gözden geçirin ve güvenmediğiniz uygulamaları kaldırın.

Telefonu güvenli moda alarak şarj edin

Güvenli mod, telefonunuzu sadece orijinal yazılımıyla çalışmaya kısıtlar. Üçüncü parti uygulamalar, güvenli modda çalışmayacağından, sorunun kaynağının uygulamalar olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz.

Android’li cihazların çoğunda güvenli moda geçmek için;

  • Cihazımızın güç tuşuna basılı kalıyoruz.
  • Daha sonra “Kapat” seçeneğinin üzerine birkaç saniye dokunuyoruz ve karşımıza güvenli modda başlatma seçeneği geliyor, “Tamam” seçeneğine dokunduğumuzda cihazımız kapanıyor ve güvenli modda yeniden başlıyor.

Android Telefon Güvenli Modda Nasıl Başlatılır-3

Güvenli moddan çıkmak için aynı yolu izleyin, ancak yeniden başlat seçeneğini kullanın.

Farklı bir şarj kablosu yada adaptör deneyin

Şarj sorununun kaynağı, telleri kopan bir kablo, bozulan adaptör ve hatta elektriği iletmeyen priz olabilir. Bu nedenle farklı bir kablo, adaptör ve güç kaynağından şarj etmeyi deneyin. Kablonun çalışıp çalışmadığını, telefonu USB’den PC’nize bağlayarak test edebilirsiniz.

Telefon PC’den şarj oluyorsa, sorun elektrik prizinde veya şarj adaptöründe demektir. Sorun adaptörde ise, orijinal bir adaptör almanızı veya güvenilir bir üçüncü parti üreticiyi tercih etmenizi öneriyoruz. Taklit ürünler tehlikeli olabildiğinden bunlardan uzak durun.

Şarj kablosu soket yuvasını temizleyin

Şarj bağlantısı, toza maruz kaldığından ve sıkça takılıp çıkarıldığından telefonun en savunmasız noktalarından bir tanesi. Telefonun şarj girişine parlak bir ışık altında bakın. Şarj girişini incelerken aradığınız şey toz parçacıkları olsun. Bazen girişte öbek hâline gelen toz parçacıkları yüzünden şarj kabloları ve şarj girişleri arasında bağlantı kurulamayabiliyor.

Telefonunuzun şarj girişinde bulunan tozları gidermek için bir kürdan kullanabilirsiniz. Tabii ki oldukça yumuşak hareketler kullanmanız gerekiyor. Fazla baskı uyguladığınız zaman girişin içindeki metal yapılara zarar verebilirsiniz. Zarar verme ihtimalinizi azaltmak için kürdanın etrafına peçete ya da pamuk sarabilirsiniz.

Eğer varsa kablosuz şarjı deneyin

Eğer telefonunuz kablosuz şarjı destekliyorsa, bu özelliği denemenizde fayda var. Telefon kablosuz olarak şarj edilebiliyorsa, bu durumda sorunun şarj kablosundan ya da şarj girişinden kaynaklandığını kesinleştirmiş olursunuz. Böyle bir durumda öncelikle, yukarıda da söylediğimiz gibi farklı bir kablo deneyin ve girişlerin temiz olduğundan emin olun. Aksi halde, servis yolu göründü demektir.

Bataryayı değiştirin

Telefonun bataryasını değiştirmek günümüzde kullandığımız çoğu akıllı telefonda gerçekleştirilemeyen bir işlem. SEğer sökülebilen bir bataryaya sahip bir telefon kullanıyorsanız, teknik servise gitmeden bu işlemi kendiniz yapabilirsiniz.

Telefonu sıfırlayın

Yukarıdaki tüm yöntemler donanımsal çözümlerdi. Telefonun şarj olmamasının nedeni yazılımsal da olabilmektedir. Son çare olarak telefonu fabrika ayarlarına sıfırlamak yani format atmak kalıyor. Android telefonlarda format atmak için Ayarlar > Yedekle ve sıfırla > Fabrika ayarlarına sıfırla yolunu izleyin. Ancak unutmayın bu işlem telefondaki tüm verileri silecektir. Format atmadan önce telefon yedeğini almayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

Back to top button