TCP/IP Nedir, TCP/IP Tarihçesi

Merhaba. Bu yazımızda TCP/IP hakkkında bilgi vererek, TCP/IP nedir, nasıl çalışır, katmanları ve tarihçesi nedir anlatacağız.

Bilgisayarın ilk çıktığı yıllarda iki bilgisayarın birbiriyle haberleşmesi için aynı marka-model olması gerekiyordu. Daha sonraki zaman diliminde, farklı bilgisayar üreticileri tarafından üretilen bilgisayarların birbirleriyle sorunsuz ve belirli bir düzen içinde haberleşmesi için çeşitli standartlar geliştirildi. Yazımızda TCP/IP Nedir konusunu açıklayarak TCP/IP Tarihçesini inceleyeceğiz.

TCP/IP Nedir, TCP/IP Tarihçesi

Bu standartlar arasında en çok kullanılan standartlardan biri, Açık Sistem Bağlantıları Komitesi tarafından geliştirilmiş olan OSI modelidir. Diğer model ise Amerika Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan TCP/IP modelidir.

TCP/IP Nedir?

TCP/IP birçok protokolün toplandığı bir protokoller ailesidir. Bu referans modeline en çok kullanılan iki protokolün
ismi verilmiştir; TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol). Bu referans modelinde 4 farklı katmanda 15’ten fazla protokol vardır. Veriler bu katmanlar arasında sırasıyla paketlenerek gönderilir, alıcıda ise paketlemenin tersi sırayla teker teker açılarak veri ulaştırılmış olur.

TCP/IP Tarihçesi

1970’li yıllarda ABD Savunma Bakalanlığı’nın bir projesi olarak temelleri atılmıştır. Department of Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) projesi  daha sonra ARPANET olarak  adlandırılmıştır. Bu proje ile üniversite ve kamu kuruluşlarının birbirleriyle haberleşmesi amaçlanmıştır. 1978 – 1979’lu yıllarda TCP/IP protokol kümesi büyük ölçüde tamamlanmış ve ARPANET üzerinde kullanılmaya başlanmıştır.

TCP/IP Katmanları

Tanımında da belirttiğim gibi bu yapıda 4 farklı katman yer almaktadır.

Uygulama Katmanı

Bu katmanda gönderilecek veri tipi ve veriyi işleyen uygulamalar bulunur. Örneğin bir HTML web sayfası ve bu veri tipini kullanan HTTP protokolü…  E-Posta gönderimi için kullanılan SMTP ve dosya gönderimi için kullanılan FTP protokolleri de bu katmanda bulunur.

Taşıma Katmanı

Bu katmanda verinin nasıl gönderileceği belirlenir. Veri güvenliği, hata kontrolü gibi işlemler yapılır. Bu katmandaki protokoller TCP ve UDP’dir. TCP klasik veri aktarımında kullanılır. UDP ise medya aktarımında kullanılan protokoldür. TCP, UDP’den daha güvenlidir, fakat daha yavaştır. Bunun sebebi ise TCP’de gönderilen her veri pakedinin ardından, yerine doğru bir şekilde ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir.

Ağ Katmanı

IP(internet protokol) katmanı olarak da adlandırılan bu katmanda verilerin gideceği adres veriye eklenir. Yani veri bu katmandan gönderilir ve yönlendirilir.

Fiziksel Katman

Bu katman verinin hangi yolla gönderileceği belirlenir. İletişim ortamının özelliklerini, haberleşme hızını ve kodlama şemasını belirler. Ethernet, Wi-Fi, Token Ring, ATM gibi protokoller bu katmanda çalışır.

Katmanların ve Protokollerin Çalışma Prensibi

Örnekleyerek açıklamanın mantıklı olduğu adıma geldik. Bir web sayfası bilgisayarımıza şu şekilde gelir;

  • Web sayfasının saklı olduğu sunucuda uygulamalar sayfanın HTML veri formatında bir çıktısını oluşturur. Ve bu veriyi HTTP protokolüyle gönder komutunu verir. Bunlar 4. katmanda yani uygulama katmanında olur. Buradan çıkan veri 3. katmana yani taşıma katmanına gönderilir.
  • Taşıma katmanında veriye taşıma katmanının bilgileri yani port bilgisi ve veri boyutu eklenir.
  • Üçüncü katmandan çıkan veri paketine ikinci katmanda verinin gönderileceği bilgisayarın (sunucunun) ve sizin bilgisayarınızın IP adresleri ve verinin son halinin boyutu eklenir.
  • Son katmanda yani fiziksel katmanda fiziksel adresler ve verinin yeni boyutu pakete eklenir.
    Paket sunucudan çıkar ve sunucu ile sizin bilgisayarınız arasındaki binlerce kilometrelik yolu kat ederek bilgisayarınıza ulaşır.

Veri bilgisayarınıza ulaştığında bu sefer tersi sırayla katmanlardaki protokoller işletilir. Bilgisayarınız önce fiziksel katmanı ardından ağ katmanını, daha sonra taşıma ve uygulama katmanlarını işletir. Ve en sonunda kalan paketi web tarayıcınıza gönderir. Her katmanda ayrı donanımlar görev yapar. Fiziksel katmanda Switch, ağ katmanında Router, taşıma katmanında ise NAT gibi donanımlar kullanılır.

Bir yanıt yazın

Back to top button