Tablet alırken gözü kapalı seçim yapmamalı ve sadece fiyatına göre değerlendirme yapmamalıyız. Peki tablet alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun cevabına sadece bir kritere göre değerlendiremeyiz o yüzden aşağıda şu kriterleri kontrol ederek tablet seçiminizi yapabilirsiniz.
Tabletler özellikle son 5 yılda müthiş bir satış ivmesi kazandı. Son yıllardaki artışın sebebi ise daha çok 3-7 yaş arasındaki çocukların ilgi odağı haline gelmesi ve ebeveynlerin akıllı telefonlarına saldıran çocuklarından onları bir şekilde koparmak istemeleri.
Pedagojik açıdan yani çocuğun fiziksel ve bilişsel gelişimi açısından ne akıllı telefon ne de tablet kullanmaması gerekiyor. Ama kendi telefonlarımızı çocukların elinden kurtarmak için bu yola başvurulabiliyor.
Evet artık gelelim tablet alırken hangi kriterlere bakacağımıza.
İşlemci Hızı: Bilgisayardaki tabletlerde de asıl işi yapan yani tabletin beyni diyebileceğimiz donanım. işlemcisidir. İşlemci çalışma frekansı ne kadar yüksek ise (Örneğin 2 Ghz) ve çekirdek sayısı ne kadar fazla ise o kadar hızlı bir tabletiniz olacaktır.
Dahili Hafıza: Dahili hafıza tablete ne kadar uygulama, resim, müzik ve oyun yüklenebileceğini gösteren bir kriterdir. Ne kadar büyük olursa o kadar fazla bilgi sığabilir içine. Eğer dahili hafıza 4 ya da 8 GB gibi kısıtlı ise o tablete ekstradan hafıza takılıp takılmayacağına bakabilirsiniz. Örneğin 8 GB şu aralar piyasadaki düşük düzey tabletlerde kullanılan hafızadır. Ancak bunun yarısı ya da daha fazlası işletim sistemi tarafından kullanıldığından kullnıcıya çok fazla bir alan kalmaz. Ancak microSD gibi hafıza kartı destekliyorsa 32 ya da 64 GB a kadar genişletme imkanınız olabilir.
RAM: İşlemciden sonra tabletin hızına en çok etki eden donanım da Ram dir. Ram 512 MB dan fazla olursa daha stabil ve kasmayan bir tabletiniz olabilir. 1 GB ram ve fazlası her zaman daha iyidir.
Ekran Büyüklüğü: Ekran büyüklüğü aslında tamamen kullanıcının isteği ile alakalı bir durumdur. Video izlemeyi seviyorsanız 10 inç sizin için daha iyi bir seçim olabilecekken, facebook ya da twitter ı ağırlıklı olarak kullanıyorsanız 7 inçlik bir tablet te yeterli gelecektir.
Görüntü Kalitesi: Aynı boyutta olmasına rağmen bazı ekrandaki görüntüler diğerinden daha parlak ve canlı görünebilir. Bu ekrandaki inç başına düşen piksel yoğunluğu ile alakalıdır. Elbette çözünürlüğün de yüksek olması görsellerin daha kaliteli görünmesini sağlar. O yüzden ppi denen piksel yoğunluğu ve çözünürlüğü yüksek olan tabletler ilk seçimimiz olmalı.
İşletim Sistemi: Piyasadaki akıllı telefonlar gibi tabletlerde de 3 seçeneğimiz mevcut. Android, IOS ve Windows işletim sistemi. Hangisini seçeceğiniz yine tamamen size bağlı ancak IOS sadece Apple yani Ipad tabletlerde var. Windows işletim sistemli tabletlerin sayısı da hızla artmakta. Piyasanın çoğu ise Android işletim sistemli tabletler ile dolu. Android versiyonunun en güncel olanını destekleyen tabletler her zaman daha iyidir.
Fiyatı: Fiyat aralığı kendi bütçenize göre belirleyin ancak şu an piyasada 90 TL den 1200 TL arasında bir çok marka ve model var. Ancak çok açık bir şekilde söylemeliyim ki 90-200 TL arasındaki tabletler yetişkinler için pek tatmin edici olmuyor. Gerçi küçük çocuklar bile bu ne biçim tablet diyebilir . Tabi işin şakası ama bana kalırsa bütçenizi biraz zorlayarak görüntü kalitesi iyi, işlemci ve ram i tatmin edici standartların altında kalmayan bir tablet almanız.