SSD nedir, ne işe yarar başlıklı makalemizde sabit disklerin en hızlı alternatifi olan SSD diskler hakkında kafanıza takılan tüm soruları cevaplandıracağız.
SSD nedir?
SSD (Solid State Drive) (Türkçe: Katı Hal Sürücüsü), veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır.
SSD, harddiskler gibi içerisinde disk olmayan depolama birimidir. Hareketli parçaları bulunmadığı için daha az enerjiye ihtiyaç duyar ve en az 5 kat daha fazla erişim hızına sahiptir.
SSD ne işe yarar?
SSD’yi farklı yapan şey NAND Flash mimarisinin temel alınmasıdır. NAND Flash USB bellekler, hafıza kartları gibi depolama çözümlerinde de kullanılan bir yapıdır. NAND Flash mimarisi sayesinde SSD ürünler HDD ürünlere göre daha güvenilir daha yüksek başarım düzeyinde, etkileyici darbe dayanımına ve düşük güç tüketimi değerlerine sahip ürünler olmaktadır.
SSD nasıl çalışır?
Solid-state drive’lar (SSD), geleneksel sabit disklerden farklı çalışırlar. Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulur.
Normal sabit diskler bilgiye erişmek ve işlemek için disk döndürürken SSD’ler bilgiyi flaş hafıza çiplerinde depolarlar. SSD’lerdeki çalışma stili akıllı telefonlar, USB bellekler ve tabletler ile aynıdır. SSD donanımındaki bütün hafıza çiplerine aynı zamanda erişilebilir, bu da bilgiyi işlemek için disk döndürmeye gerek bırakmadığından işlemler daha hızlı tamamlanır.
SSD’ler daha farklı tasarlandığından çeşitli şekillere ve büyüklüklere sahiplerdir. SSD’ler, üretimi daha maliyetli bir donanım olduğundan ve ülkemizdeki dolar kurunun yüksek olmasından, aynı depolama kapasitesini sunan bir HDD’nin iki katı fiyata sahipler.
SSD çeşitleri nelerdir?
SSD diskler günümüzde 3 farklı tür olarak kullanılmaktadır. Bunlardan ilki SLC (Single Level Cell), yani tek hücreli, ikincisi MLC (Multi Level Cell) yani çok hücreli, üçüncüsü ise TLC (Triple Level Cell) yani çok katmanlı olarak karşımıza çıkmaktadır.
SATA 3 SSD
SATA III, hem HDD hem de SSD ile çalışabilen bir bağlantı seçeneğinin evriminin son halkasıdır. HDD’lerden SSD’lere ilk geçiş yapıldığı dönemde oldukça yaygın olan bu SSD türü, kullanıcıları SSD ile tanıştırmıştı. Bu türü hâlâ modern SSD’lerde de görmek mümkün ancak aralarında en yavaş okuma/yazma hızına sahip olanı da aynı zamanda bu: 550 MB/s. SATA III’de ayrıca sürücüyü anakarta bağlayan ekstradan bir kablo da bulunmakta.
PCIe SSD
PCI Express (Ekspres Çevre Bağlantı Birimi Bileşeni) türü, daha çok ekran kartları ve ses kartları için kullanılır. Ancak şu anda hızlı veri transferi için fazladan bant genişliği kullanabilen PCIe SSD’ler de mevcut. Türün en son sürümü olan PCIe 4.0 sürüvüleri ilk olarak AMD’nin X570 anakartları ile piyasaya sürülmüştü ve 5.000 MB/s okuma, 4.400 MB/s yazma hızına sahip idi.
M.2 SSD
SSD tasarımlarından en küçüğüne sahip olan M.2 sürücüleri, biraz kafa karıştırıcı olabilen SATA kablolarına veya NVMe kontrolcülerine ihtiyaç duymuyor, bu sebeple hız konusunda değişkenlik gösterebiliyor. M.2 sürücülerinin kısa bir pim konektörü bulunuyor ve anakartın üzerinde yatay bir biçimde kullanılabiliyor. Küçük tasarımı ve yerleştirme biçimi sayesinde oldukça az yer kaplıyor.
NVMe SSD
NVMe (Kalıcı Hafıza Ekspres) SSD türü, hemen hemen tüm PCI Express ve M.2 SSD’lerin ana sisteme ve ana sistemden veri aktarmasına olanak sağlayan temel arabirimdir. Bahsettiğimiz türlerden biri ile birlikte kullanıldığında normal bir SSD’nin sağladığı hızın çok üstünde bir hız değerine sahip olabiliyorsunuz ve daha fazla depolama alanı elde edebiliyorsunuz.
SSD nasıl takılır ?
1 – PC kasasını ya da dizüstü alt kapağını açarak disk bölümüne ulaşın.
2 –Var olan diski çıkartın (masaüstü PC için ekleme yapacaksanız ek kabloları da hazırlamayı unutmayın, bu kablolar disk ile satılmaz, ayrı almanız gerekir).
3 – Güç ve veri bağlantısını yaptıktan sonra kasa ya da dizüstü alt kapağını takın, vidalayın. Batarya, güç ve şarj kablosu bağlantılarını yaptıktan sonra sistemi yeniden başlatın.
4 – Daha sonra BIOS ayarlarına girerek buradan diskinizi ana disk olarak seçin.
5- Disk kontrol modunu AHCI olarak belirleyin ve kaydederek BIOS’tan çıkın.
Sisteminiz yeniden başladıktan sonra yeni işletim sistemi kurulumu yapabilirsiniz. Yazılımlarınızı kurduktan sonra yedeklediğiniz verileri aktararak SSD’nin getirdiği hızın keyfini sürebilirsiniz.
SSD ve HDD arasındaki fark nedir?
SSD’lerin HDD’lere Karşı Avantajları
1 – Hareket eden parça olmadığı için sessizdirler.
2 – Düşük güç tüketimi yaparlar.
3 – Açılma süresi yok denecek kadar kısadır.
4 – Dosyalara erişim hızı çok yüksektir.5 – 50
0 MB/SN değerlerini geçen okuma ve yazma hızları sunar.
6 – Bozulacak mekanik parça olmaması ve titreşime dayanıklı olması SSD’nin en güzel özelliğidir
SSD’lerin HDD’lere Karşı Dezavantajları
1 – SSD’lerin kapasiteleri sınırlıdır. Piyasada 4TB‘a kadar hard diskleri alıp, bilgisayarınıza takabiliyorsunuz. Normal SSD’ler için bu değerler şimdilik rüya. Tabi sunucu çözümleri bulunuyor.
2 – İkinci negatif yön ise gigabyte başına düşen fiyatta, hard disklere göre oldukça pahalı olmaları.
3 – SSD‘lerin belli bir kullanım önrü vardır. SSD‘ler uzun süreli kullanımlarda hızla yıpranmaya başlar. Hızları ise yıpranma dolayısı ile yavaşlamaya başlar.SSD‘lerdeki ortalama yazma-silme ömrü 10.000 – 15.000 işlem civarında. SSD’leri genelde sistem ve uygulamaları çalıştırmak için kullandığımızdan, yazma silme işlemi oldukça sık olacaktır. Bu da SSD’nin ömrü için negatif bir özellik.
SSD fps ye etki eder mi?
SSD’nin yüklenme hızı hariç hiçbir oyuna FPS katkısı yoktur.
SSD oyun performansını etkiler mi?
SSD bilgisayar hızını etkiler. Mesela oyunu SSD’ye kurarsan oyun daha hızlı açılır, loading ekranı daha hızlı dolar.
SSD üreticileri kimlerdir?
- Bigboy Technology
- Kingston Technology
- Samsung
- Corsair
- Toshiba
- Intel
- Mtron
- OCZ
- Transcend
- Patriot
- Supertalent
- A-Data
- STEC
- Team Group
- SanDisk
- WD
SSD’nin bölümleri nelerdir?
SSD’ler; kontrol birimi, depolama birimi, isteğe bağlı bir önbellek (veya arabellek) birimi ve bir arabirim (interface)’den oluşur:
Kontrol birimi /Ana kontrol çipi; veri biriminin bilgisayara aktarılabilmesi için depolama biriminin arabirime bağlanmasını sağlar. Ayrıca SSD içindeki veri okuma-yazma, aşınma seviyelendirme (WL), hatalı blok yönetimi, çöp toplama (GC), hata kontrolü ve düzeltme (ECC) gibi çeşitli talimatların yerine getirilmesinden de sorumludur.
Depolama Birimi (Bellek Çipi); genel olarak, iki türe sahiptir: NAND flash ve DRAM. NAND flash’ta, elektrik kesintisinden sonra veriler kaydedilebilir. Düşük güç tüketimi, düşük fiyat ve iyi performans gibi avantajları nedeniyle SSD’lerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
SSD’leri çok hızlı yapan; NAND flash hücreleri ve bu NAND hücrelere erişmek, okumak, yazmak için SSD’lerin elektrik sinyalleri kullanmasıdır. Fiziksel aktivite söz konusu değildir. NAND teknolojisine sahip SSD’ler daha az yer kaplayarak daha yüksek depolama boyutları da sağlayabilir.
Arabirim / Arayüz; sabit disk ile bilgisayar arasındaki bağlantı hızını belirler. Genel olarak, SSD, ortak sabit diskle aynı arabirim spesifikasyonuna sahiptir. Örneğin, SATA, mSATA, M.2 ve U.2 gibi arayüzlere sahip olabilir.
Bilgisayarda SSD olup olmadığını nasıl anlarız?
- Öncelikli olarak Bu Bilgisayar üzerinde mouse sağ tuşuna tıklayın ve açılan menüden Yönet seçeneğine tıklayın.
- Açılan Bilgisayar Yönetimi penceresinde Aygıt Yöneticisi‘ ne tıklayın, seçenekler içerisinden “Disk Sürücüleri” ni bulun ve tıklayın. Burada açılan listede takılı olan tüm diskleri görebilirsiniz.
- Diskin özellik bilgisini öğrenebilmek için model bilgisini alın.
- Buradaki bulanan disklerin modelini Google yazarak, aratın.
- Çıkan arama sonuçlarında diskin özelliklerini detaylı bir şekilde görebilirsiniz