Siri; sesli komut ile otomatik çalışan ve verilen komutu yerine getiren teknoloji harikası bir uygulamadır.
Tek tuş ile çalıştırılmaya başlatıldıktan sonra komut verilen ve yorulmadan işlem yaptırılan bu harika sistem büyük bir teknoloji devi firma tarafından icat edilmiş daha sonra Apple firması tarafından satın alınmıştır. Sesli komut sisteminin bir örneği Siri’ den önce Google Voice idi. Ancak Siri’nin tasarımcıları öyle eksiksiz çalışmış ki Siri gerçek bir asistandan farksız olarak çalışmakta.
Siri sayesinde meşgul olduğunuz anlarda tek bir tuşa basarak komut vermeye başlayabilir ve yorulmadan işlerinizi halledebilirsiniz. Siri’nin yapabildiği işler saymak ile bitmiyor, ancak kullanıcıların favorileri arasında; mesaj, mail, yapılacaklar notu eklemek ve elleri kullanmaya gerek kalmadan arama yapmak geliyor.
Siri Nasıl Kullanılır?
Apple firmasının iPhone telefonlarının 4S modellerinden bu yana çıkan tüm modellerinde otomatik yüklü olarak gelen Siri uygulamasını kullanmak çok basit. Siri; iPhone telefonların menüsünde ayarlara girdikten sonra Siri’ye girip orada kullanımı aktif hale getirip, dil seçeneğini de Türkçe yaparak aktive edilebilir. Aktivasyonu yaptıktan sonra ise iPhone telefonun ana menü tuşuna uzun basarak Siri’nin kullanıcısı ile konuşmaya başlaması beklenir.(Bakınız: Tüm Siri Komutları)
Bu aşamada ekranda bir mikrofon imleci belirmektedir. Mikrofona basılı tutarak Siri ile konuşulabilmektedir
Apple Watch’unuzda Siri’yi nasıl kullanırsınız?
Siri ile Neler Yapılabilir?
- Siri ile yapılabileceklerin sınırı yok denilse yeridir. Milyonlarca komuta duyarlı ve hepsine verecek hazır bir cevabı olan Siri, günlük hayatınızdan iş hayatınıza kadar her alanda size asistanlık yapabilmektedir.
- Katılmanız gereken bir toplantı, unutulmaması gereken doğum günleri ve doktor randevularını komut verildiği zaman hatırlatıcıya kayıt eder ve zamanı geldiğinde de hatırlatır.
- Dikkatinizin başka yerde olması gerektiği araba kullanmak gibi durumlar söz konusu olduğunda, tek tuş ile Siri’yi aktive ederek mesaj ya da mail atmasını hatta arama yapmasını da sağlayabilirsiniz. Bu sayede trafikte telefon ile ilgilenmenin tehlikesi de ciddi oranda azalmış olacaktır.
Spotlight’ta Siri Önerilerini Kapatma
Siri ile Google Voice Karşılaştırması
Google Voice; Siri uygulamasından önce tasarlanmış ve piyasaya sürülmüştü. Ancak Google Voice’deki eksiklikleri fark edip bunları tamamlayan tasarımcılar, Siri’yi piyasaya sürdüğünde Google Voice’ın tahtı sallandı. Aynı mantık ile sesli komutlar üzerine çalışan Google Voice kullanıcılarının ilk göz ağrısı olsa da sesi hızlı algılama, zamanla kullanıcısını tanıyabilme gibi özellikleri dolayısıyla Siri’nin çok gerisinde kalmış oldu.
Siri’ ye eklenen ve Google Voice’un süksesini etkileyen diğer özellikleri ise; seste cinsiyet değişikliği yapabilmek, tweet atabilmek, shazam programı üzerinde komut verebilmek, harita üzerinde işlem yapabilme, Facebook’a bağlanabilme ve alarm kurabilmek şeklinde. En önemli özelliği ise Siri’nin yanıtları yalnızca yazılı olarak vermemesi, seslendiriyor da olmasıdır. Bu özelliği ile görme engellilerin hayatını kolaylaştırmakta, iletişim için önlerindeki tüm engelleri kaldırmaktadır. Nitekim birçok görme engelli kişi Siri sayesinde hayatlarının telefonlarıyla birlikte daha kolay olduğunu belirtmişlerdir.
Siri’de Türkçe Dil Desteği
2015 yılında Türkçe dil desteği eklenen Siri birçok kullanıcısının eğlence kaynağı olmayı başardı. Kişisel asistanlığın yanı sıra neredeyse sizinle sohbet eden biri varmış hissi veren Siri Türk kullanıcılarının dikkatini çekmeyi başardı. Olağan dışı bir cümle kurulduğunda çok yerinde cevaplar vererek şaşırtan Siri, kullanıcılarının yalnızlığına da bir nebze çözüm buluyor.