Android telefon kullanıcılarının son zamanlarda çok sık karşılaştığı bir sorundur Sim Kart Algılanmadı ya da Algılanamadı Hatası. Peki bu neden olur ?
Birde bakarsınız telefonun ekranında “sim kart algılanmadı” “sim kart algılanamadı” “sim kart algılanamadı veya geçersiz” yazıyor ve şebeke yok .
Bu sorunun neden kaynaklandığını sağa sola sorduğumuzda da genellikle “aha senin telefonun IMEI si çakma ” cevapları ile karşılaşırız. İşte burada ayırt etmemiz gereken birkaç nokta var.
Sim Kart Algılanmadı ya da Algılanamadı Hatası Neden Olur ?
Telefonunuz “sim kart algılanmadı ya da algılanamadı” yazdığında zaten o an IMEI senkronizasyonu ile işi yoktur. Önce şebekeyi bulabilmeli ki IMEI sorgusu yapılabilsin. Kart algılama hatası neden oluşur once ona madde madde değinelim.
- Sim kartınız orjinal mini kart değilse : Yani sim kartınız normal sim kartken siz sonradan kestirdiyseniz bu problem yaşanabilir.
- Sim kartınızda çatlak , kırık varsa veya kartınız kirlendiyse .
- Burada kirlenmekten kasıt pislenmek değildir. Bilindiği gibi sim kartların bir yüzü bakır zeminden oluşur . Bakır nem ve buhar sayesinde kendi üzerinde bir küf tabakası oluşturabilir. Bu küf tabakası siyaha yakın mor bir renk alabilir. Bu durumda yapılan en büyük yanlış kartı temizlemek için sert bir cisimle kazımak veya zımparalamak . Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir işlemdir. Kartın temizlenmesi için kaliteli bir silgi kullanabilirsiniz. Bakır zemini silgiyle sildiğinizde eskisinden daha parlak olduğunu da göreceksiniz.
- Kartınız dönemin teknolojisine uygun değilse . Biliyorsunuz ilk çıkan kartların Kilobit oranları düşük . Eğer kullandığınız kart 32 Kb ve altı ise bu sorunla karşılaşmanız mümkün . Nedenine gelince ?
- 32 kb ve altı kartlar yeni nesil telefonların işlem hızına yetişemezler. Nasıl telefonlarımız ağır uygulamalarda donma ve tutulma yapıyorsa sim kartlarda bu tür donma ve tutulmalar yapabilir.
- Telefonunuzun şarjının azalması : Sim kartlar her ne kadar küçük gibi görünseler de telefon içerisinde en yüksek enerjiyi çeken kısımlardan biridir. Telefonunuzun şarjı azaldığında akıllı pil yazılımları telefonun birimlerinin kullandığı enerji miktarlarını biraz düşürür . Bu sizin telefonu daha uzun süreler boyunca kullanmanız için yapılır. Enerjinin düşürülmesi beraberinde performans sorunlarını da getirir.
- Telefonunuzdan yoğun internet kullanımı : Eğer telefonunuza yoğun internet kullanıyorsanız sim algılama hatası yaşayabilirsiniz. Bilindiği üzere yeni nesil telefonların işlemcileri bilgisayar işlemcileri gibi iş paylaşımı yaparlar. İş paylaşımı sırasında bir birime olması gerekenin üstünde iş verilirse çalışması normal olan birim diğer birime yardım etmek için kendi işini kısmen ya da tamamen durdurur . Telefonunuzun işlemcisindeki tüm çekirdekler meşgulken sim kart kullanılmak istendiğinde pek oralı olmayacaktır.
Sim kart algılanmadı hatası ile IMEI sahteciliğini birbirinden nasıl anlarız ?
- Telefonunuz sim kartı tanır , şebeke çeker ama arama yapmaz . Arama başlar ve bir iki saniye içinde bir sinyal sesi ile sonlanır.
- Telefonunuzda üst barı aşağı çektiğinizde ” Mobil ağ bağlantısı yapılamadı” yazar.
- Telefonunuzda *123# gibi sorgulama araması yaptığınızda USSD kodu çalıştırılamadı yazar
- Biri sizi aradığında telefonunuz çalmaz , ne ulaşılamadı uyarısı verir nede meşgul sessiz bir şekilde kalır