Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar

Oyunlar bizi dünya dertlerinden geçici olarak uzaklaştırıp kafa dağıtabileceğimiz en iyi argümanlardan biri.Ancak bazı oyunlar, dünyanın bazı ülkelerinde yasaklanmış durumda. İşte Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar

Bazı yapımlar, aşırı şiddet, bazıları cinsellik içeren ögeler, bazıları ise politik nedenlerle, bazı ülkelerin sınırlarına adım atamıyor. Yasaklı oyunlardan en popülerlerinden bazılarını Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar yazımızda inceledik.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar

The Witcher 2: Assassins of Kings

Oyun dünyasının en başarılı serilerinden olan Witcher serisinin 2. oyunu The Witcher 2: Assassins of Kings, Avustralya hükümeti tarafından yasaklanmanın eşiğine gelmişti. Serinin bütün oyunları oldukça sıcak cinsel yakınlaşma sahneleri içeriyordu; fakat Avustralya hükümetinin oyunu yasaklamaya niyetlenmesinin sebebi bu sahneler değildi.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar - The Witcher 2: Assassins of Kings

Oyundaki bir görevi tamamladığınızda oyunun kahramanı olan Geralt ödül olarak cinsel ilişki kazanıyordu. Cinsel yakınlaşmanın bir ödül olarak gösterilmesi Avustralya hükümetini harekete geçirmişti. Bunun üzerine oyunun geliştiricisi CDProjekt RED görevde değişiklikler yaparak oyununun yasaklamasını engellemişti. Yine de firma, oyuna +15 yaş etiketi eklenmisinin önüne geçemedi.

Ghost Recon Advanced Warfighter 2

Ghost Recon Advanced Warfighter 2 aslında ilk bakışta hiç de yasaklanacak bir oyun gibi görünmüyor. Standart bir aksiyon oyunu olan ve savaşın konu alındığı oyunun yasaklanma nedeni Meksika’da geçen hikayesi.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar - Ghost Recon Advanced Warfighter 2

Juarez şehrinde gerillalarla savaştığımız oyunun yasaklanması için şehrin belediye başkanı özel bir çaba göstermiş. Bu çabasının sebebi ise Juarez şehrinin şiddetle bağdaştırılmasının önüne geçmek. Juarez belediye başkanı çabaları sonucunda Meksika hükümetinin oyunun satışını durdurtmasını sağlamış.

The Guy Game

Yasaklanan Oyunlar ‘dan The Guy Game oyun yönünden bakıldığında çok da aşırıya kaçacak bir oyun değil. The Guy Game temelinde klasik bir bilgi yarışması oyunu. Oyunculara sorular soruluyor ve oyunucular belirlenen süre içerisinde bu sorulara doğru cevapları vermeye çalışıyorlar; fakat işin rengi ödül sisteminde değişiyor.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar - The Guy Game

Doğru cevapları bilen oyunculara ödül olarak farklı ablalar görsel bir ziyafet yaşatıyor.

The Guy Game’in yasaklanmasının asıl sebebi tam olarak yetişkinlere yönelik +18 bir oyun olması değil. Oyunda ödül olarak şov yapan kadınlardan birinin 18 yaşından küçük olduğu ortaya çıkıyor ve bunun üzerine oyun tüm Amerika’da resmi olarak yasaklanıyor.

(2017’de Çıkacak 30 Harika Oyun )

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto serisindeki her oyun her anlamda +18 olarak sınıflandırılacak oyunlar. Uyuşturucu, silah, alkol, cinsellik gibi öğelerin bir arada bulunduğu Grand Theft Auto oyunlarında sanal olarak suç hayatına atılıyor, soygunlar yapıp suikastler düzenliyorduk.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar - Grand Theft Auto

Birçok Avrupa ülkesi GTA serisindeki oyunları içerdiği şiddet nedeniyle yasaklamıştı. Bazı ülkelerde kimi zaman da oyunun sanal ile gerçeği ayıramayan kişileri etkilemesinin önüne geçilememişti.

2008 yılında Tayland’da bir genç bindiği taksiye para vermemek için taksiciyi bıçakladıktan sonra yakalanmış ve Grand Theft Auto oyunlarından etkilendiğini ifade etmişti. Bunun üzerine Grand Theft Auto oyunları ülkede yasaklanmıştı.

Custer’s Revenge

Custer’s Revenge bir değil, birden fazla seviyede etik kurallarını ihlal etmiş bir oyundu. 1982 yılında Atari oyun konsolları için yayınlanmış bu oyun üzerinde “Sadece yetişkinler içindir, reşit olmayanlara satılamaz” etiketiyle çıkmıştı. Oyunda cinsellik işleniyor olması tek başına yasaklanmasına sebep olmamıştı; fakat oyunun ırkçılık içeren yönü sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmişti.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar - Custer's Revenge

Custer’s Revenge’de oyuncular çıplak bir kovboyu temsil eden bir oyun kahramanını yönetiyorlardı. Üzerlerine ok yağarken oyuncular yolun karşısına geçmeye, direğe bağlı haldeki çıplak kızılderili kadına tecavüz etmeye çalışıyorlardı. Cinsellik, ırkçılık, tecavüz, ne kadar etiğe aykırı durum varsa Custer’s Revenge’de bir arada bulabilirdiniz. Oyunun sadece Amerika’nın Oklohama eyaletinde yasaklanmış olması ise ilginç bir durum.

Mass Effect

BioWare tarafından geliştirilmiş kaliteli bir rol yapma oyunu olan Mass Effect, Singapur’da kısa bir süreliğine yasaklanmıştı. Bunun sebebi ise oyunda eşcinsel ilişki seçeneğinin yer almasıydı. Oyuncular oyun içinde yapacakları seçime bağlı olarak oyun kahramanlarına eşcinsel ilişki yaşatabiliyorlardı.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar - Mass Effect

Aslında eşcinsellik BioWare tarafından geliştirilen hemen hemen her rol yapma oyununda yer alan bir öğe. Bu durum oyunculara seçenek olarak sunuluyor; yani dilerseniz heteroseksüel ilişki ile de oyuna devam edebiliyorsunuz. Singapur’un oyunu geçici olarak yasaklamasının sebeni ülkenin oyunların yetişkinlere yönelik olup olmadığını değerlendiren bir sisteme sahip olmamasıydı. Sonradan bu duruma bir çözüm bulundu ve oyun +18 etiketiyle tekrar Singapur’da satılmaya başlandı.

Medal of Honor

FPS oyunlarında bir dönüm noktası olan Medal of Honor serisinin 2010 yılında yayınlanan aynı adlı oyunu garip bir şekilde Amerikan ordusunda yasaklanmıştı.

Sakıncalı İçerikten Dolayı Yasaklanan Oyunlar - Medal of Honor

Medal of Honor’un tek kişilik modunda bir Amerikan askerini kontrol ederek Afganistan’a konuk oluyor ve Taliban güçleriyle savaşıyordunuz. Buraya kadar her şey klasik kahraman Amerika ordusu senaryosu üzerine kuruluydu. Fakat oyunun online modunda oyuncular Taliban askerlerini kontrol ederek Amerikan askerlerine karşı savaşabiliyordu. Amerikan ordusu da bu durumdan ötürü oyunu yasaklamıştı.

Command & Conquer Generals

Electronic Arts’ın ünlü Command & Conquer serisinin 3 boyutlu strateji oyunu Command & Conquer: Generals Çin’de hiç sevilmemişti.

Command & Conquer Generals

Bunun sebebi ise oyunun Pekin’de geçen bölümünde bir nükleer bombanın patlaması ve diğer bölümlerde Çin’de büyük öneme sahip bir barajın yok edilmesiydi. Sonuçta otoriter rejimi ile tanınan Çin’in oyuna ban çekicini indirmesi gecikmemişti.

Rapeplay

Japonlar’ın hayal gücü anlamında hiç sıkıntı çekmediklerini söyleyebiliriz. Fakat bu hayal gücü bazen hiç de iyi sonuçlar doğurmayabiliyor. Japon Illusion firması tarafından geliştirilen Rapeplay, adından da anlaşılacağı üzere bir tecavüz simülatörü.

Rapeplay

Oyunda oyuncular bir sapığın yerine geçiyorlar ve kurbanlarını belirleyip bu kurbanları zor kullanarak kaçırıyorlar. Oyunun yarattığı skandal gazetelere de manşet olunca doğal olarak Rapeplay birçok farklı ülkede yasaklandı.

Manhunt 2

Rockstar Games tarafından geliştirilmiş bir başka oyun olan Manhunt 2 sizi bir pskopatın yerine koyuyordu. Oyunda tek yaptığınız şey ise cinayet işlemekti.

Manhunt 2

Manhunt 2, sadece ve sadece vahşet üzerine yoğunlaşan bir oyun olduğu için Kuveyt, Suudi Arabistan, Almanya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İrlanda gibi birçok farklı ülkede yasaklanmıştı.

Steam ve Origin Kış İndiriminde Kaçırılmayacak Oyunlar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu