Router Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet kullanımında sıkça rastlanan terimlerden Router nedir, ne işe yarar, Router nasıl çalışır, Router nasıl kurulur ve Router Modem farkları nelerdir gibi Router hakkında bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Router nedir?

Router diğer bir adıyla Yönlendirici, internet ortamında gezinebilmeniz için size kimlik atayan cihazlardır. Router cihazları, birçok cihazı aynı ağa bağlayan bir kutudur. İnternet sağlayıcınızın size temin ettiği ağ trafiğinin bir parçası olmanızı sağlayan routerlar, kablolu ve kablosuz yayınlar yaparak telefon, bilgisayar ve akıllı cihazların internete erişimini sağlıyor.

Router ne işe yarar?

İnternet sağlayıcınızın kendi serverlarından kablolarla evinizin önüne kadar getirdiği ve oradan da dairenizdeki hatlara çekilen internet servisini, kişisel cihazlarından kullanmanızı sağlar. Modemden sonraki ilk ana parça olan routerlar, hepimizin bildiği ethernet kablosu, Wi-Fi alanları ve internet şifresi gibi terimlerin tam ortasında bulunuyor. Kısaca güvenlik bakımından da sorumlu olan routerlar, sizin dünyaya açılmanıza olanak tanıyan en önemli ürünlerden bir tanesi.

Router nasıl çalışır?

Yönlendiriciler, fiber veya kablo gibi bir modemi modem gibi diğer cihazlar arasında bu cihazlar ile internet arasında iletişime izin verecek şekilde bağlar. Çoğu yönlendirici, hatta kablosuz yönlendirici olsa da, çok sayıda aygıtı aynı anda Internet’e bağlamak için genellikle birkaç ağ bağlantı noktası bulunur.

Tipik olarak, bir yönlendirici fiziksel olarak, bir ağ kablosu aracılığıyla, modeme İnternet veya WAN portu aracılığıyla ve sonra fiziksel olarak, bir ağ kablosu aracılığıyla, sahip olduğunuz herhangi bir kablolu ağ cihazında ağ arayüz kartına bağlanır. Bir kablosuz yönlendirici, kullanılan belirli standardı da destekleyen cihazlara çeşitli kablosuz standartlar aracılığıyla bağlanabilir.

Router Nedir, Ne İşe Yarar?

WAN veya internet bağlantısına atanan IP adresi, genel bir IP adresidir. LAN veya yerel ağ bağlantısına atanan IP adresi özel bir IP adresidir. Bir yönlendiriciye atanan özel IP adresleri, genellikle ağdaki çeşitli cihazlar için varsayılan ağ geçididir.

Kablosuz yönlendiriciler ve birden çok bağlantılı kablolu yönlendiriciler, aygıtların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan basit ağ anahtarları görevi de görür. Örneğin, bir yönlendiriciye bağlı birkaç bilgisayar, yazıcıları ve dosyaları kendi aralarında paylaşmak üzere yapılandırılabilir.

Router nasıl kurulur?

Router, kapsadığı alan içerisinde tek bir modem üzerinden internet erişimi sağlar.  Her Router için farklı bir kurulum düzenini takip etmek gerekebilir. Eğer satın aldığınız Wireless Router’ın yanında bir kullanım kılavuzu varsa bu kılavuzdaki adımları takip ederek kurulumu yapmanız önerilir.

Yönlendiricinin bağlantılarını düzgün bir şekilde yaptıktan sonra https://192.168.1.1 benzeri bir takip yolu izlenerek modem arayüzüne giriş yapıp, internet bağlantısı için gerekli olan ayarlar servis sağlayıcısı aracılığıyla kullanıcılara verilen bilgiler ile yapılabilir.

Router bileşenleri

  1. Rom
  2. Ram
  3. Motherboard
  4. Cpu

Modem nedir?

Telefon hatları sayesinde internete bağlanabilen her türlü cihaz aracılığıyla bilgi alışverişinin ve haberleşmenin sağlanmasına yarayan cihaza modem adı verilir. Sayısal verileri telefon hattından geçebilecek hale getirmek için modülasyon ve gelen veriyi bilgisayar, telefon, tablet gibi akıllı cihazların anlayabileceği şekle sokabilmek için demodülasyon işlemi yaptığı için cihaza modem denmiştir. Modemler, internete bağlanmak, bir bilgisayarı uzaktan kontrol etmek ve haberleşmeyi sağlamak için kullanılan cihazlardır. Kağıda gerek duymadan faks çekip alabilen, telefon ahizesini kaldırmadan konuşma sağlayabilen ve telesekreter gibi çalışabilen modemler oldukça kullanışlıdır.

Router ve modem farkları

Router ve modem cihazlarının temel farkı, router yerel ağları birbirine bağlar ancak tek başına internet erişimi sağlamaz. Modem ise internete erişimi sağlayan cihazdır. Routerın internete ulaşması için modeme bağlanması gerekir. Router, bağlı olan her cihaza farklı bir IP atamış olsa da bu cihazlar internete erişirken modeme atanmış olan internet ağının IP adresini kullanırlar.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu