Root attığınız telefonunuzu servise vermeniz gerekliyse, yada root atıp pişman olduysanız cihazınızda Root Nasıl Kaldırılır yazımızda detaylı olarak anlatıyoruz.
Android telefonunuzu root ettiğinizde sistem üzerinde kontrol imkanı sağlamış olursunuz. İşinize yarar birçok uygulama “root erişim iznine” ihtiyaç duyar. Bu sebeple root işlemi Android kullanıcılar arasında oldukça popüler bir işlemdir.
Root işlemi hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Android Telefonları Rootlamak Ne Anlama Gelmektedir yazımıza bakabilirsiniz.
Ancak bazen telefonunuzdaki “root erişimini” kaldırmak isteyebilirsiniz. Aslında kullanıcılar arasında böyle bir talep nadiren görülür. Çünkü root bir özgürlüktür.
Telefonunuzun garantisi devam ediyor ama siz root atıp pişman olursanız ya da servise vermeniz gerekiyorsa o zaman bu işlemi yapmak zorundasınız. Yine de bu özgürlükten vazgeçmek tamamen size kalmış bir karar.
Genellikle root işlemi sonrası cihazınıza “SuperSu” diye bir uygulama otomatik olarak yüklenir. Bu uygulama ile cihazınızda, root erişim iznine ihtiyaç duyan uygulamaların izinlerini kontrol edebilirsiniz. Birçok ayar ve özelleştirmeye sahip olan SuperSu uygulamasının diğer bir özelliği ise cihazınızdaki root erişimini kaldırabilme imkanı sunmasıdır. Tabi cihazınızdaki root erişim iznini kaldırmanın farklı yolları da bulunuyor.
“Unroot” da denen bu işlemin en kesin ve güvenilir yolu cihazınızı ilk aldığınızda yüklü olarak gelen, ya da üretici tarafından sonradan yayınlanan ve “stock rom” diye de tabir edilen orijinal işletim sistemini geri yüklemek olacaktır.
Ancak bu bazen sizi cihazı root etmekten daha fazla uğraştıracağı için pek fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Root erişimini cihaza otomatik olarak yüklenen root kontrol uygulaması SuperSu üzerinden kaldırmak daha kolay bir yol olacaktır.
SuperSu ile Root Nasıl Kaldırılır ?
Öncelikle cihazınızda yüklü olan, ya da sonradan yüklemiş olduğunuz SuperSu uygulamasını açın. Daha sonra “Ayarlar” başlığı altında bulunan “Root kaldırma” butonuna dokunun.
Burada root erişimi kaldırma işlemi ile ilgili bir uyarı göreceksiniz. Onaylayıp devam edin.
Bu izinle birlikte SuperSu uygulaması cihazınızdaki “root erişim iznini” kaldırmaya başlayacaktır.
Son alarak ayarların tam olarak uygulanabilmesi için cihazınızı yeniden başlatın.
Her cihazın aynı şekilde root edilmediğini biliyoruz. Yani cihazınızı root ettiğinizde her zaman SuperSu uygulamasıyla karşılaşmazsınız.
Böyle bir durumda ise SuperSu uygulamasını sonradan cihazınıza yükleyerek aynı işlemleri yapabilirsiniz. Şunu da belirtelim bu işlem tüm cihazlarda başarılı olmayabilir. Eğer burada uyguladığınız işlemlerle root erişimini kaldıramazsanız, son çare olarak cihazınıza uygun “stock rom” yüklemeniz gerekecektir.