Bu yazımızda Android ROM nedir, ne işe yarar ve Android ROM nasıl yüklenir, Android ROM’ların avantajları ve dezavantajları nedir gibi bir çok soruyu yanıtlayarak en iyi Android Rom’lara yer vereceğiz.
ROM nedir?
ROM, Read Only Memory kelimelerinin baş harfinden oluşmuş bir kısaltma olup cihazın bir takım temel bilgilerini içeren ve hiç silinmeyen bellektir. ROM’ da cihazın sistem bilgileri saklanır.
Android ROM nedir?
Android ROM, Android işletim sistemi kullanan akıllı telefon veya tabletlerin işletim sistemi yazılımıdır.
Android açık kaynak koduna sahip olduğu için biraz kodlama bilgisi bulunan veya bu tarz işler ile ilgilenen kişiler dilerse android cihazının üzerinde bulunan Rom üzerinde değişiklikler yapabilir veya cihazınıza stock rom haricinde başka bir custom rom yükleyebilir.
Android ROM türleri
ROM tarafını Stock ROM ve Custom ROM olarak ikiye ayırabiliriz.
Android Stock ROM dediğimiz kavram satın aldığınız akıllı telefon üreticisinin size sunduğu özelleştirilmiş işletim sisteminin kendisidir. Yani cihazın kutudan çıktığı haldeki içerisinde yüklü olan yazılımdır.
Android Custom ROM ise başkaları tarafından düzenlenmiş yazılımdır.
Custom ROM’un avantajları
-
1# Performans
Telefonlarınızı satın aldıktan sonra kutusundan ilk çıkardığınızda cihazın donanımı ve hızı, batarya ömrü ve ısıyı ortalama değerlerde tutabilmek için sınırlanmıştır. Dolayısıyla cihazın donanımı tam olarak kullanılmaz. Custom ROM’larda ise cihaza overclock dediğimiz hızlandırma işlemini uygulayabilirsiniz. Bu şekilde cihazın donanımının nimetlerinden çok daha fazla yararlanarak cihazı hızlandırabilirsiniz.
-
2# Batarya Ömrü
Android custom ROM yüklendiği zaman telefonu hızlandıran overclock işleminin yapıldığını söylemiştik. Bir de bu işlemin tam tersi olan underclocking işlemi var. Bu işlem, eğer telefonun donanımının tam gücüne ihtiyacınız yoksa fazlasıyla işinize yarayabilir. Bu işlemi gerçekleştirerek işlemcinizin daha düşük hızda çalışmasına yol açarak batarya ömrünü artırabilirsiniz. Bu şekilde bazı telefonları tek şarjla günlerce kullanılabilecek hale getirebilirsiniz.
-
3# Güncellemeler
Android bir akıllı telefona sahip olanların en büyük dertlerinden biri yeni güncellemeleri beklemek olabilir. Her üretici kendi telefonuna güncellemeyi farklı zamanlarda dağıttığından ötürü akıllı telefon sahipleri yeni Android sürümünü aylar sonra alabiliyor. Custom ROM’larda ise böyle bir durum söz konusu değil. Dilediğiniz Android sürümünü güncel olarak bulabiliyor ve telefonunuzun ne zaman çıktığı fark etmeksizin çok daha güncel hale getirebiliyorsunuz.
-
4# Özelleştirebilirlik
Android halihazırda zaten oldukça özelleştirilebilir bir işletim sistemi. Bir custom ROM ile bu özelleştirebilirliği çok daha üst noktalara çıkabilir, bildirim ışıklarınızın veya temalarınızın rengini ayarlayabilir, titreşimin şiddetini düzenleyebilir ve bunun gibi daha birçok şeyi yapabilirsiniz.
Android ROM nasıl yüklenir?
Android telefonların çoğuna ROM atabilmek için telefona root dediğimiz işlemi uygulamak veya bootloader kilidini kaldırmak gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey, bu işlem yapıldıktan sonra telefonunuzun garanti kapsamı dışında kalıyor olması. Bununla birlikte bu işlem sonrasında genellikle cihazdaki tüm veriler de siliniyor dolayısıyla her şeyden önce tedbir olarak dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz.
-
- Adım #1: Telefonunuzda bootloader kilidi bulunuyorsa FastBoot veya benzeri programlarla bu kilidi açın (Bazı modellerde daha farklı şekilde yapılan ROOT işlemi gerekebilir).
- Adım #2: Kendinize uygun ROM’u seçtikten sonra .zip uzantılı dosyayı indirerek telefonunuzun hafızasına atın.
- Adım #3: TWRP isimli kurtarma görüntüsünü telefonunuza yükleyin.
- Adım #4: Telefonunuzu yeniden başlatın ve kurtarma moduna giriş yapın (Çoğunlukla ses artırma tuşu ve güç tuşuna basılı tutarak kurtarma moduna giriş yapılır).
- Adım #5: İlk olarak Wipe sekmesine gidin ve Format Data seçeneğine tıklayın.
- Adım #6: Gerekli adımları tamamladıktan sonra Advanced Wipe kısmına gidin ve Dalvik / ART Cache, System, Cache seçeneklerini işaretleyip devam edin.
- Adım #7: TWRP ana menüsüne geri dönün ve Install seçeneğine tıklayın.
- Adım #8: Birkaç adım önce telefonunuzun hafızasına attığınız .zip uzantılı ROM dosyasını bulun ve seçin.
- Adım #9: Kurulumun bitmesini bekleyin.
En iyi Android ROM’ları
- AospExtended (AEX ROM)
- Resurrection Remix (RR ROM)
- Lineage OS (LOS ROM)
- Paranoid Android (PA ROM)
- Omni ROM
- Bootleggers ROM
- Pixel Experience
- Android Open Kang Project (AOKP)
- ArrowOS
- POSP (Potato Open Sauce Project)
Rom yüklemek garantiyi bozarmı?
Ne yazık ki custom rom atmak bütün teknik servisler tarafından garanti dışı sayılmaktadır. Eğer cihazınıza stock rom haricinde bir custom rom yüklerseniz teknik servis cihazınızı garanti kapsamına almayacak ve sizden yüklü bir miktarda ücret isteyecektir. Siz siz olun mutlaka cihazınızı garanti firmalarına gönderirken stock rom yazılımını yükleyerek gönderin.