Bilgisayarınız artık eski performansını kaybettiyse ve yeni RAM ihtiyacı duyuyorsa RAM nasıl yükseltilir bu yazımızda anlatacağız
RAM bir bilgisayarın olmazsa olmaz parçalarından birisidir. RAM bilgisayarın hızını direkt olarak etkileyen bir donanımdır. RAM’lerin önemini daha önce yazdığımız Ram nedir ve neden önemlidir yazımızda detaylı olarak anlatmıştık.
Teknolojinin ilerlemesi ile artık bilgisayarınız eski performansını kaybetti ye yavaşlamalar olmaya başladıysa yani bilgisayara yeni RAM takacaksanız bunu nasıl yapacvağınızı adım adım anlatacağız.
RAM Nasıl Yükseltilir ?
Öncelikle şunu bilin; Bilgisayarınızın RAM’ini yazlımlar ile arttıramazsınız. Bu mümkün değildir.
İlk olarak Anakartınızda uygun boş RAM slotu olmalıdır. Eğer tüm slotlar dolu ise o zaman mevcut bellekler yani RAM’ler çıkartılarak yerine daha yüksek kapasiteli RAM modülleri takılabilir.
Alacağınız RAM’i Anakartınız desteklemelidir. RAM arttımını için kritik olan anakartınızın desteklediği bellek miktarıdır.
Ram frekansının maksimum kapasitesini yani anakartınızın desteklediği maksimum ram frekansını bilmeniz gerekir. Örneğin anakartınız 1033 MHz maksimum ram frekansı var ise siz bu cihaza 1333MHz frekanslı ram bağlayamazsınız. Daha düşük bağlama olanağınız var yani 800MHz yapıdaki bir rami bağlayabilirsiniz.
Bilgisayarda ne kadar RAM kullanılabilir ?
- 32-bit Windows: Windows 10’un 32-bit sürümleri, Home, Professional veya Enterprise sürümlerini çalıştırdığınızdan bağımsız olarak sadece 4 GB RAM’e kadar işlem yapabilir. Aynı şey Windows 7 için de geçerlidir.
- 64-bit Windows: Windows’un 64-bit sürümleri, Windows 10 Home için 128 GB’a kadar ve Windows 10 Eğitim, Profesyonel veya Kurumsal için 2 TB’a kadar işlem yapabilir. Windows 7’de işler biraz farklı. Home Basic sürümü, 8 GB’a kadar, Home Premium’a 16 GB’a kadar ve Professional’a kadar 192 GB’a kadar işleyebilir.
RAM Nasıl Takılır ?
1 Anakart’a göz attığınızda hemen, hemen standart olarak tüm Anakart’larda dört ayrı slot olduğunu görebilirsiniz. Bu sayı dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda ve modellere göre değişiklik gösterse de ortalama sayının bu olduğunu söyleyebiliriz.
2 Bir slota RAM takmadan önce ilk olarak slotun her iki kenarında bulunan mandallara dikkat etmeniz gerekir. Bu mandallar RAM’lerin, slotlarda takılı kalmasını sağlayan en önemli bileşenlerdir.
3 İkinci adıma geldiğinizde ise RAM’i slota doğru olarak takmanız gerekecektir. Ters takmaya çalıştığınız RAM’ler, yuvanın ya da RAM’in hasar görmesine neden olabilir ve bilgisayarınızın başlangıçta hata vermesiyle sonuçlanabilir.
4 RAM tip ve modele göre slota doğru şekilde oturttuğunuzda mandalların otomatik olarak tik sesiyle birlikte kilitlenmesi gerekir. Tüm bu aşamaları tamamladığınızda bilgisayarınızı sorunsuz bir şekilde açabilirsiniz.