RAM hızı genellikle megahertz (mhz) olarak ölçülür. Bilgisayarınızdaki Ram kaç mhz programsız yada program kullanarak kolayca öğrenebilirsiniz.
Türkçe karşılığı Rastgele Erişimli Hafıza olan (Random Access Memory), bilgisayar ve akıllı telefonlar için olmazsa olmaz bir iç donanım bileşenidir. Herhangi bir elektronik cihaz satın alırken, RAM’de dikkat edilen en önemli hususlardan biridir.
RAM hızı Megahertz (mhz) cinsinden ölçülür. Bu, hız RAM’in saniyede kaç kez belleğe erişebildiğini ölçer. RAM’in MHz değeri ne kadar yüksekse veri o kadar hızlı gönderilir ya da alınır.
Aşağıdaki yöntemleri kullanarak, bilgisayarınızdaki RAM’in MHz değerlerini çok rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Komut satırı ile Ram kaç mh öğrenme
- “Başlat”’a tıklayarak “Arama” alanına “CMD” yazarak komut istemini mouse sağ tıklama ile “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğini kullanarak açın.
Komut İstemi satırına aşağıdaki kodu yazın ve “Enter”‘a basın.
wmic memorychip get speed
CPU-Z kullanarak Ram kaç mh öğrenme
Öncelikle buradan CPU-Z adlı programı indirip kurun. Program oldukça basit-küçük bir paket program. Saniyeler içinde indirip çalıştırabilirsiniz. Bu program sayesinde Ram’in çalışma frekansını görebilirsiniz.
Programın kurulumu yapıldıktan sonra, programı açıyoruz. Programda üst menülerden “Memory” sekmesine geldiğimizde bizi “DRAM Frequency” kısmına girdiğinizde RFAM ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Memory Slot Selection : Anakartınız üzerindeki ram slotlarını gösterir. Üzerine tıklarsanız raminiz hangi slotta olduğunu bulabilirsiniz. Burada Kaç DDR olduğunuda gösterir.
- Module Size: Ram’in boyutudur.
- Max Bandwidth : Ramin kaç mhz olduğunu gösterir. Resimde 800 mhz.
- Manufacturer : Ramin üretici firmasını gösterir.
- Serial Number : Ramin seri numarasını gösterir.
- Votage : Ramin kaç voltajda çalıştığını gösterir.