Bu yazımızda çok merak edilen bir konu olan, bilgisayar üzerinde olmazsa olmaz donanımlardan RAM hakkında detaylı bilgiler vermeye ve RAM Bellek Nedir, Nasıl Çalışır? öğrenmeye çalışacağız.
RAM Bellek Nedir, Nasıl Çalışır?
Belki de bilgisayar konfigürasyonu yaparken en çok kafa karıştıran ünitelerden biri.
RAM – (Random access memory) yani “Rastgele Erişilebilir Bellek” cümlesinin kısaltılması ile oluşan bir tanımlama. Temel olarak bilgisayar, ekran kartı, birçok mikroişlemci modülünün içinde daimi olarak yer alan bir parça olarak dikkat çeker. Yaptığı işi; bilgisayar veya teknik birim çalışırken, yapılacak işlemleri kendi üzerindeki hafıza hücrelerine alarak, tüm işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlayan birim olarak tanımlayabiliriz.
Bellek olarak tanımlanması hiç de yanlış değil. RAM eninde sonunda bir depolama aygıtıdır. Ancak çalışması ve bilgilerin depolandığı şekilde modül üzerinde muhafaza edilmesi için sürekli olarak enerjiye ihtiyacı vardır. Belleğe verilen enerji kesilirse anda üzerindeki tüm bilgiler kaybolur. Bu özelliği ilk başta bir dezavantaj gibi algılansa da, üstün bir veri aktarım hızına sahiptir.
Bu enerji gereksinimi algoritmasını kısa ve basit olarak şöyle örneklendirebiliriz; DDR2 serisi için gereken enerji 1.8 ile 2.5V arasında. Yeni nesil DDR3 serisi için ise bu gereksinim 1.5 volt düzeyinde ölçümleniyor.
Yeni nesil DDR3 türündeki belleklerin voltaj gereksinimlerindeki düşmesinin sebebi ise üretim teknolojisinde kullanılan ölçeklendirme yani her transistör için kullanılan alanın küçültülmesi ile oluşan bir gelişme.
RAM bellekler ayrıca ekran kartları gibi grafik işleme ünitelerinde de kullanılıyorlar. Ancak isimleri bu kartlar üzerinde GDDR adlandırılırlar. GDDR bellekler bilgisayarın normal işlemcisi ile değil, grafik işlemcisinin hemen yanında bulunarak onunla birlikte uygun bir şekilde çalışır.
Kullanılan teknoloji aynı gibi görünse de, hız olarak grafik ram bellekleri normal ram belleklere göre biraz daha gelişmiş olarak karşımıza çıkıyorlar.
Tavsiye:
Neye ihtiyacınız var karar verin. 32 bit mi yoksa 64 bit bir Windows sürümüne mi sahipsiniz bu önemli. Ana kartınızın desteklediği RAM türüne göre MHz çarpanlarını dikkatle inceleyin. Gerçek performansı alabilmeniz için kartınızın desteklediği en düşük ve en yüksek seviyeler çok önemli.
RAM’lerinizi çok ağır işler için kullanacaksanız mutlaka soğutucu aparatlar almayı unutmayın.
RAM Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?