Bu yazımızda Ping nedir, modeme Ping nasıl atılır ve kullanabileceğimiz Ping komutları nelerdir detaylı olarak anlatacağız.
Ping yada gecikme süresi bilgisayarınız ve iletişim kurduğunuz sunucu arasında geçen zamandır. Ping süresi internet sitelerinde pek sorun yaratmasa da özellikle online oyunlarda bu süre uzadıkça oyun performansı düşer.
Kaliteli bir internet bağlantısı için Ping süresinin düşük olması gerekir.
Ping Nasıl Atılır?
Komut satırına ulaşmak için “Windows tuşu + R” tuşlarına basın ve gelen Çalıştır ekranına CMD yazarak Tamam deyin. Ve gelen MS-DOS ekranına aşağıdaki komutları yazın.
Örnekte teknolojidolabi.com yazılmıştır siz ping testi için ping atmak istediğiniz cihazın ip adresini ve web sitesinin adını yazın.
ping www.teknolojidolabi.com
Sürekli ping atmak istiyorsanız -t parametresini kullanabilirsiniz.
ping teknolojidolabi.com -t
Ping işlemini durdurmak için CTRL + C tuşlarına basabilirsiniz.
Ping Nasıl Atılır yazımızı bitirmeden önce kullanılan beli başlı ping komutlarına bakabilirsiniz.
Ping komutları nelerdir?
pathping: Komut ile routerlar arasındaki veri kaybını kontrol edebilirsiniz.
-n <Sayı>:Gönderilen ping isteği iletilerinin sayısını belirtir. Varsayılan değer 4’tür.
-l <Boyut>:Gönderilen ping isteği iletilerinde bayt olarak veri alanı uzunluğunu belirtir. Varsayılan değer 32′dir. En büyük boyutise 65.527 bayttır.
-f: IP üstbilgisinde Parçalama bayrağının 1′e ayarlanmış olarak gönderileceğini belirtir (Yalnızca IPv4′de kullanılabilir). Yankı İsteği iletisi hedef yolunda yönlendiriciler tarafından parçalanamaz. Bu parametre, yola ait En Fazla İletim Birimi (PMTU) sorunlarının giderilmesinde yararlıdır.
-i <TTL>:Gönderilen ping isteği iletilerinin IP üstbilgisindeki TTL alanı değerini belirtir. Varsayılan değer, ana makinenin varsayılan TTL değeridir. TTLiçin en yüksek değer 255′tir.
-v <TOS>:Gönderilen ping isteği iletilerinin IP üstbilgisindeki “Hizmet Türü” (TOS) alanı değerini belirtir (Yalnızca IPv4′te kullanılabilir). Varsayılan değer 0′dır.TOS, 0 (sıfır) ile 255 arasında bir ondalık değer olarak belirtilir.
-r <Sayı>: IP üstbilgisindeki “Kayıt Yolu” seçeneğinin, ping isteği iletisi ve karşılık gelen “Yankı Yanıtı” iletisi tarafından alınan yolu kaydetmek için kullanılacağını belirtir (Yalnızca IPv4′te kullanılabilir). Yoldaki her atlama, “Kayıt Yolu” seçeneğindeki bir girişi kullanır. Olanaklıysa, kaynak ve hedef arasındaki atlama sayısına eşit veya bu sayıdan büyük bir Sayıbelirtiniz. Sayıen az 1, en fazla 9 olabilir.
-s <Sayı>:IP üstbilgisindeki “Internet Zaman Damgası” seçeneğinin, her atlama için “Yankı İsteği” iletisi ve karşılık gelen “Yankı Yanıtı” iletisinin geliş zamanını kaydetmek için kullanılacağınıbelirtir. Sayıen az 1, en fazla 4 olmalıdır. Bağlantı yerel adresleri için bu gerekir.
-j <AnaBilgisayarListesi>:ping isteği iletilerinin, “Ana Makine Listesi”nde belirtilen ara hedefler kümesini içeren IP üstbilgisinde “Gevşek Kaynak Yönü” seçeneğini kullanacağını belirtir (Yalnızca IPv4′te kullanılabilir.). Gevşek kaynak yönlendirmesi ile, art arda gelen ara hedefler bir veya birden çok yönlendirici ile ayrılabilir. Ana makine listesindeki en fazla adres veya ad sayısı 9’dur. Ana makine listesi, boşluklarla ayrılmış IP adresinin (Noktalıondalık gösteriminde) bir serisidir.
-g <AnaMakineListesi>:ping isteği iletilerinin, AnaMakineListesi’nde belirtilen ara hedefler kümesini içeren IP üstbilgisinde Sıkı Kaynak Yönü seçeneğini kullanacağını belirtir (Yalnızca IPv4′te kullanılabilir). Kesin kaynak yönlendirmesinde, bir sonraki ara hedefe doğrudan erişilebilmelidir (Yönlendiricinin bir arabirimine yakın olmalıdır). Ana makine listesindeki en fazla adres veya ad sayısı 9’dur. Ana makine listesi, boşluklarla ayrılmış IP adresinin (Noktalıondalık gösteriminde) bir serisidir.
-w <Zamanaşımı>:Alınacak bir ping isteği iletisine karşılık gelen Yankı Yanıtı iletisi için beklenecek süreyi milisaniye olarak belirtir. Yankı Yanıtı iletisi belirtilen süre içinde alınmazsa, “İstek zaman aşımına uğradı” ifadesini taşıyan bir hata iletisi görüntülenir. Varsayılan zaman aşımıdeğeri 4000 (4 saniye).
-R: Gidiş dönüş yolunun izleneceğini belirtir (Yalnızca IPv6′da kullanılabilir.).
-S <KaynakAdresi>: Kullanılacak kaynak adresi belirtir (Yalnızca IPv6′da kullanılabilir) HedefAdı:Hedefin ana bilgisayar adınıveya IP adresini belirtir.
Ping /help komutunu kullanarak tüm komutlar hakkında bilgi alabilirsiniz.