Bu yazımızda masaüstü ve dizüstü ekran kartlarının arasındaki farklara değinerek, performans açısından PC ve Laptopların Ekran Kartları Arasındaki Farklar Nelerdir sorusunu cevaplayacağız.
Oyun bilgisayarlarına ilgisi olan herkesin bildiği gibi bir oyun bilgisayarında en önemli parçalardan birisi grafik kartıdır. Kısaca GPU (Graphics Processing Unit) yani grafik işleme ünitesi olarak da bilinirler. Eğer bir oyun bilgisayarı istiyorsanız ve zayıf bir grafik kartına sahip bir bilgisayar alırsanız muhtemelen güncel oyunlarda donma problemleri yaşarsınız ve görüntü kalitesi ayarlarını düşürmek zorunda kalırsınız. Bu sebeple grafik kartı seçimi oyun bilgisayarlarında çok dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Fakat dizüstü oyun bilgisayarlarında durum masaüstü bilgisayarlara göre biraz daha karmaşıklaşıyor. Çünkü örnek vermek gerekirse NVIDIA GTX 980 gibi güçlü bir ekran kartının dizüstü versiyonu GTX 980M olarak adlandırılıyor.
Bunu gören birçok kullanıcının da kafası karışıyor. Yani o ekran kartının dizüstü versiyonunun nasıl bir performans vereceğini tahmin etmek zorlaşabiliyor. Biz de bu yazımızda grafik kartlarında yer alan bu M harfinin detaylarını sizlerle paylaşacağız. Yani masaüstü ve dizüstü ekran kartlarının arasındaki farklara değinmeye çalışacağız.
PC ve Laptopların Ekran Kartları Arasındaki Farklar Nelerdir ?
PC ve Laptopların Ekran Kartları Arasındaki Farklar Nelerdir konumuza geçmeden önde ekran kartlarında ne nedir konusunda sitemizde bulunan Ekran Kartları Hakkında Her Şey ) yazımıza gözatabilirsiniz.
Ayrıca Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir? yada AMD Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı? veya NVidia Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı? konularımıza göz gezdirebilirsiniz.
Ekran Kartı Sıcaklığına Nasıl Bakılır? merak ediyorsanızda bu konuda bir yazımız mevcut.
Dizüstü ve Masaüstü Bilgisayarların GPU’ları Arasındaki Farklar
Masaüstü bilgisayarlarda laptoplara göre grafik kartını sığdırabilmek için daha geniş bir alan mevcut. Bu da ekran kartlarının dizaynının biraz daha farklı olmasına yol açıyor. Mimari anlamında hemen hemen aynı olan bu ekran kartlarının performans değerleri ise ne yazık ki öyle olmuyor. Çünkü masaüstü bilgisayarlarda yer alan ekran kartları daha büyük soğutuculara sahip oldukları için daha yüksek saat hızlarına çıkabiliyorlar.
Aşağıda da görüldüğü üzere AMD Radeon R9 380 modeli ve onun mobil versiyonu olan AMD Radeon R9 M380 karşılaştırılmış. Karşılaştırmada bellek bant genişliği, saat hızı, piksel oranları ve daha farklı birçok değerde masaüstü bilgisayar versiyonu hep daha önde oluyor.
Aynı karşılaştırma NVIDIA için yapılırsa, NVIDIA GeForce GTX 980 ve mobil versiyonu olan NVIDIA GeForce GTX 980M’e bakalım.
Yine görüldüğü gibi daha önce belirttiğimiz dezavantajlardan dolayı mobil versiyon olan ekran kartı masaüstü versiyona göre neredeyse yarı yarıya daha az performans sergileyebiliyor.
Ekran Kartlarının Geleceği
NVIDIA, GTX 1000 serisi olarak adlandırdığı yeni model ekran kartlarında geleneği değiştirerek mobil versiyonlarında bulunan M harfini kaldırdı. Çünkü artık mobil ekran kartlarının masaüstü sürümlerine performans anlamında çok daha yakın olduğu düşünülüyor.
GTX 1080 ekran kartını ele alırsak, hem masaüstü hem de dizüstü versiyonları 8GB’lık GDDR5 belleğe ve 2560 CUDA çekirdeğine sahip. Aradaki tek fark ise belleklerin saat hızları. Yani bu sebepten ötürü yüzde 50’lik performans farkı artık seviyelerine inmiş durumda diyebiliriz. Bu da oyun laptoplarının gelişmesi açısından çok büyük önem taşıyan bir durum.
Masaüstü Ekran Kartı Mı Yoksa Dizüstü Ekran Kartı Mı Size Göre?
Masaüstü veya dizüstü oyun bilgisayarı alma konusunda kararsız iseniz hangi oyunları oynamak istediğinizi ve toplam bütçenizi iyi belirleyin. Çünkü oyun laptopları masaüstü oyun bilgisayarlarına göre gözle görülür derecede daha pahalı oluyorlar. Eğer taşınabilirlik sizin için şart değilse masaüstü oyun bilgisayarı ve masaüstü ekran kartı sizin için çok daha ekonomik olacaktır.
Fakat taşınabilirlik sizin için önemliyse ve gittiğiniz yere oyunlarınızı da götürmek istiyorsanız alacağınız dizüstü oyun bilgisayarının grafik kartını iyi inceleyin. Teknik verilerini masaüstü versiyonu ve diğer rakipleri ile birebir kıyaslayın. Örneğin daha önce yukarıda yaptığımız kıyaslama gibi. Çünkü teknoloji artık farklı boyutlara ulaştığı için bir ekran kartını yalnızca bellek miktarına (GB) göre kıyaslamak doğru olmaz.