Şirketler sürekli olarak oyun motorlarının gücüyle; nasıl hızlı ve verimli çalıştığıyla, nasıl hatasız olduğuyla övünürler. Peki ya “Oyun Motoru” denilen şey tam olarak nedir?
Oyun Motoru Nedir ?
Oyun motoru bir tür “framework”, yani yazılım geliştiricilere ve oyun tasarımcılarına bir dizi özellik sunan bir çerçeve programdır.
Bu program, esasında kütüphanelerden oluşmuş bir yapıdır. Grafikleri derleme, çarpışmaları ayarlama, hafıza kullanımını kontrol etme gibi temel görevlerin yanında birçok ek görev de yaparlar.
Oyun motorları yardımıyla geliştiriciler; bilgisayarlar, konsollar ve mobil cihazlar için çok daha hızlı ve gelişmiş oyunları kolayca meydana getirebilmektedir.
Büyük oyun şirketlerinin çoğu yaptıkları oyunlarda kendi oyun motorlarını kullanır, ve bu motorları yapacakları oyunlara göre optimize eder. Hatta, bu şirketlerde “engine programmer”, yani oyun motoru programlayıcısı dediğimiz iş kolları bulunur.
Bu programcıların işi tamamen oyun motorunu geliştirmek, yapılmakta oyun için gerekli eklentileri oyun motoru üzerinden eklenebilir hale getirmektir. Bu oyun motoru sayesinde oyun tasarımcıları ve level tasarımcıları istedikleri oyunu geliştirebilir. Yani kısaca, oyun motorları oyun geliştirme uygulamalarıdır.
Oyun Motoru Nasıl Çalışır ?
Oyun motorları temelde beş ana bileşenden oluşur: oyunun mantıksal tasarımı, grafik derleme motoru, ses derleyici motor, fizik motoru, yapay zeka modülü.
Tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran oyun motorları, kolaylıkla yeni oyunlar yaratabilmenizi sağlıyorlar. Ama kendinize en uygun olanı seçmelisiniz. Aşağıda en çok tercih edilen bazılarını listeledik.
Unity
Son zamanlarda Unity’nin adını duymayan kalmamıştır sanırım. Indie, yani bağımsız oyunların yükselmesiyle birlikte ücretsiz dağıtılan, kullanıcı dostu Unity’nin de yükselişi başladı.
Sade arayüzü ve uygun programlama dil seçenekleri ile gözde araçlardan biri. C# veya Javascript dillerinden birini seçip birçok ortam için oyun geliştirebilirsiniz. Bunların arasında Android, iOS ve tabiki PC’ler var. Ücretsiz versiyonu da mevcut.
Unreal Game Engine
Belki de en çok duyduğumuz oyun motoru Unreal Engine’dir. Piyasadaki çoğu FPS’nin yapımında rol oynayan UE, 1998’de Epic Games tarafından geliştirildi.
Borderlands 2, Street Fighter 5 gibi birçok oyun bu motorla geliştirildi. Grafik konusunda çok detaylı derleme imkanı veren bir grafik derleme motoru var. Unreal da ücretsiz bir versiyon piyasaya sürmüş.
GameMaker Studio
Birçok kişi GameMaker’ı gerçek bir oyun motoru kabul etmese de piyasadaki oyunların onlarcası onunla yapılmış durumda. Programlama bilginiz olmasa bile, sürükle bırak yöntemi ile oyunlar yapabiliyor; hızlıca piyasaya sürebiliyorsunuz. Diğer oyun motorları gibi ücretsiz versiyonu mecvut.