OnLine Gizliliğinizi Korumanız için 10 Araç

İnternet kullanıcılarının kişisel gizlilik ile ilgili endişeleri artık siber saldırılarla sınırlı kalmıyor. OnLine Gizliliğinizi Korumanız için 10 Araç yazımızda bilgisayarlarınız ve mobil cihazlarınız üzerinde yaptığınız hassas işlemler, yazışmalar ve dosya paylaşımları gibi veri trafiklerinin hackerlar gibi üçüncü şahısların eline geçmemesi için kullanabileceğiniz güvenlik araçlarını ele alıyoruz.

İnternet güvenliği denilince akla ilk olarak standart antivirüs yazılımları geliyor. Fakat antivirüs yazılımları daha çok lokal güvenlik sunmaları açısından bilgisayarınızdan dışarıya gönderilen verilerin güvenliği konusunda etkili olamıyorlar. Yani bir antivirüs yazılımı kullanarak mutlak kişisel bilgi güvenliği elde etmeniz mümkün değil.

Çevrimiçi güvenlik söz konusu olduğunda internet üzerinde yaptığımız veri alışverişlerini güvence altına almamız gerekiyor. Bu veri alışverişlerinden kasıt yazışmalarınız, sesli mesajlaşmalarınız ve görüşmeleriniz, dosya paylaşımlarınız, internet sitelerinde kullandığınız hesap giriş bilgileri ve parolalar, aramalarınız ve arama sonuçlarınız gibi öğeler. Saydığımız bütün bu işlemleri gizlemek ve güvence altına almak için maalesef tek bir araç öneremiyoruz; çünkü güvenli gezinti için bütün güvenlik araçlarını bir araya toplayan bir yazılım paketi henüz ortaya çıkmadı. Bbunun yerine ihtiyacınıza göre kullanabileceğiniz farklı araçlar bulunuyor. İşte bu yazımızda bu tür araçlara yer vereceğiz.

OnLine Gizliliğinizi Korumanız için 10 Araç

1 – HTTPS Everywhere

Bir Google Chrome eklentisi şeklinde hazırlanmış olan HTTPS Everywhere temel olarak ziyaret ettiğiniz internet sitelerini en güvenli protokolleri kullanmaya zorluyor.

HTTPS Everywhere

Ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin adreslerinin başında http ve https bölümlerini görebilirsiniz. Http standardı biraz daha eski bir standart. Https ise http standardında görülen güvenlik açıklarını kapatmak amacıyla geliştirilmiş daha yeni bir protokol. Https standartı içerisinde SSL şifreleme sistemini de barındırdığı için bankaların internet sitelerinde ve güvenliğe önem veren birçok farklı sitede tercih ediliyor. Yani başında https bölümünü gördüğünüz bir sitenin daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz.

Https protokolü giderek yaygınlaşsa da halen bu protokole geçmeyen ya da tercihen kullanmayan siteler mevcut. İşte HTTPS Everywhere bu siteleri tespit ediyor ve otomatik olarak https protokolüne geçiriyor.

2 – Cryptocat

OnLine Gizliliğinizi Korumanız için Cryptocat çevrimiçi yazışmalarınızı güvence altına almak için tasarlanmış bir anlık mesajlaşma yazılımı olarak tanımlanabilir. Uygulama temel olarak yazışmalarınızı daha bilgisayarınızdan ya da mobil cihazınızdan çıkmadan şifreliyor. Bu sayede Cryptocat’ın kendi sunucularında dahi yazışmalarınız gizlenmiş hale geliyor.

Cryptocat

Cryptocat’ın bilgisayar versiyonu bir tarayıcı eklentisi şeklinde. Yazılımın Google Chrome, Opera, Firefox ve Safari versiyonları mevcut. Cryptocat bilgisayar versiyonu dosya paylaşımı yapmanıza da izin veriyor. Yazılımın bir de iPhone ve iPad üzerinde kullanabileceğiniz bir mobil sürümü bulunmakta. Cryptocat’in mobil ve bilgisayar versiyonlarında grup sohbeti yapmanız mümkün.

3 – DuckDuckGo

DuckDuckGo popüler arama motorlarına tepki olarak geliştirilmiş bir arama motoru olarak düşünülebilir. DuckDuckGo’nun Google, Yandex, Yahoo veya Bing gibi arama motorlarından farklı sizin yaptığınız aramalarla ilgili herhangi bir kayıt tutmaması. Bu sayede çevrimiçi yaptığınız hareketlerin izlenmesi, arama sonuçlarınızın ve aramalarınızın izinsiz olarak görüntülenmesi, aramalarınıza ilişkin reklamlara marruz bırakılmanız mümkün olmuyor.

DuckDuckGo

DuckDuckGo’yu dilerseniz mobil cihazlarınızda, dilerseniz bilgisayarınızda kullanabilirsiniz. Bu arama motoru sadece yaptığınız aramaları güvence altına alıyor. Yani arama sonuçları üzerinden tıklayacağınız sitelerin bilgilerinizi kayıt altına almaması için yazımızda anlatacağımız başka çözümlere göz atmanız gerekiyor.

4 – The Guardian Project Uygulamaları

The Guardian Project mobil cihazlar için geliştirilen farklı güvenlik uygulamalarını kapsayan bir proje olarak düşünülebilir. Bu proje dahilinde şifrelenmiş mesajlaşma uygulamaları, güvenli internet tarayıcıları ve proxy servisleri gibi uygulamalar yer alıyor.

The Guardian Project

Bu proje dahilinde geliştirilen açık kaynak koduna sahip uygulamalar bütün kullanıcıların hizmetine ücretsiz olarak sunuluyor. Orweb adlı The Guardian Project internet tarayıcısı temel olarak Tor Browser’ın mobil versiyonu olarak düşünülebilir. Bu internet tarayıcısı üzerinden yaptığınız gezintilerde verileriniz tek bir sunucu yerine farklı sunucular arasında geçiş yapıyor. Bu yöntem verilerinizin taip edilmesinin önüne geçebilmenizi sağlıyor. İnternet gezinti hızınızın bu yöntem ile biraz düşebilmesi muhtemel; fakat güvenlik önceliğinizse bu kayıp çok da önemli olmamakta.

Orweb üzerinde yapılan gezintiler başka farklı coğrafi konumdaki bilgisayarlara yönlendirildiği için engelli internet sitelerine giriş yapmanız da mümkün olmakta. Orweb internet tarayıcısını kullanabilmek için Orbot proxy uygulamasını da yüklemeniz gerekiyor.

5 – Ghostery

Ghostery sizin internet kullanım alışkanlıklarınızı izleyen ve kayıt altına alan internet sitelerinin farkına varmanıza ve dilediğinizde bu izleme taleplerini engellemenize imkan tanıyan bir servis olarak tanımlanabilir.

Ghostery

Ghostery ile bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde eğer o site veya site içi bileşenler bilgilerinizi kayıt altına almak istiyorsa size küçük uyarılar gösteriliyor. Ghostery’i dilerseniz Google Chrome üzerinde kullanabileceğiniz bir eklenti şeklinde bilgisayarlarınızda kullanabilirsiniz, dilerseniz mobil cihazlar çin geliştirilmiş internet tarayıcısı şeklinde Android ve iOS cihazlarınızda kullanabilirsiniz.

OnLine Gizliliğinizi Korumanız için 10 Araç yazımızın devamı için diğer sayfamıza geçiniz.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu