Maalesef fiyatlarından dolayı telefonları artık uzun yıllar kullanmak için alıyoruz. Peki ne zaman yeni bir telefon almalı? Telefon almak için en uygun zaman hangisi?
Telefonunuz artık ilk aldıoğınız zamanki gibi performan göstermiyorsa yada kullandığınız telefondan sıkıldıysanız yeni bir telefon almak isteyebilirsiniz. Yeni bir telefon almak kolay bir iş değil. Yeni bir akıllı telefon alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli özellikleri buradaki yazımızda daha önce açıklamıştık.
Yeni bir telefon almaya kesin kararlıysanız yapacak bir şey yok ama iki arada bir derede kaldıysanız bu yazımızda telefonunuzu ne zaman değiştirmeniz gerektiği ile ilgili ipuçları bulabilirsiniz.
Ne Zaman Yeni bir Telefon Almalı ?
Telefonun pili hızlı bitiyorsa!
Bir akıllı telefon bağımlısıysanız, akıllı telefonunuzun pilinin kırmızı renkte yanıp söndüğünü görmeye alışkınsınızdır. Bunun temel nedeni basit kimyadır. Zamanla bataryanızın kimyasal bileşenleri bozulmaya başlar, bu da pilinizin daha hızlı tükenmesine neden olur. Birkaç yüz kez şarj döngüsünden sonra (kabaca bir veya iki yıl) piliniz daha hızlı tükenmeye başlar. Piliniz hızlı bitiyorsa yeni bir akıllı telefon almanızın zamanı çoktan gelmiştir.
Telefon aşırı hantallaşmışsa!
Bir akıllı telefonu veya tableti uzun süre kullandığınızda yavaşlamayı hissetmeye başlayacaksınız. Kimse bir akıllı telefonun cevap vermesini beklemek istemez. Uygulamaları açmak tam bir dakika sürebilir.
Yavaşlamanın nedeni akıllı telefonunuzu uzun zamandır kullanmanız olabilir. Android sürümünüzü yükseltmek (güncellemeler almak için yeterince şanslıysanız), daha fazla RAM ve CPU kullanımına sebep olabilir.
Arka plan uygulamalarının sayısı da akıllı telefonların yavaşlamasına neden olabilir. Arka planda ne kadar uygulama açıksa akıllı telefonunuz o kadar yavaş olur. Elbette arka planda çalışan uygulamaları kapatarak bu sorunu çözebilirsiniz. Akıllı telefonu değiştirmek, yüklediğiniz uygulamaların ve Android’in düzgün çalışabilmesi için en iyi yoldur.
Telefon artık güncelleme almıyorsa!
Yeni bir Android sürümü genellikle yılda bir kez Eylül ayı civarında çıkar. Android sürümleri lezzetli isimler ve yeni özelliklerle birlikte gelir. Ayrıca, Android’in yeni sürümlerinin daha fazla RAM ve CPU kullanımına neden olabileceğini belirtelim. Dolayısıyla eski bir akıllı telefonun Android sürümünü yükseltirseniz, cihazınız yavaşlamaya başlayabilir.
Üst seviye bir akıllı telefon satın aldıysanız, kullanım ömrü boyunca Android’in daha yeni bir sürümüne yükseltme (veya iki) alabilirsiniz. Dolayısıyla her üretici bütün akıllı telefon modellerine sürekli güncelleme vermekle uğraşmaz. Android sürüm yükseltme güncellemelerinin yanı sıra bir süre sonra güvenlik güncellemeleri de gelmemeye başlayacaktır. Eski bir akıllı telefon için endişeleniyorsanız ve artık güncelleme alamıyorsanız, akıllı telefonu değiştirmek elinizdeki en iyi seçenek olabilir.
Yeni Uygulamalar Çalışmıyorsa!
Sanal gerçeklik, her ne kadar yeni bir teknoloji olmasına rağmen Android için mevcut bazı harika VR uygulamaları bulunuyor. Ne yazık ki, özellikle çok güç tüketen VR uygulamaları gibi yeni uygulamaların yalnızca eski akıllı telefonlarda etkili bir şekilde çalışmayacağını görebilirsiniz.
Aynı sorun Android oyunları için de geçerlidir. Etkileyici grafiklere sahip olan oyunlar daha iyi bir donanım ister. Eski bir akıllı telefon, yeni oyunları akıcı bir şekilde oynatamaz.
Bunu test etmenin en iyi yolu, yüksek ölçüde güç tüketen uygulamaları veya oyunları kurmaktır. Birkaç VR uygulaması veya etkileyici grafiklere sahip olan oyunları deneyin. Akıllı telefonunuzun bu uygulamaları veya oyunları nasıl çalıştırdığına bakın. Eğer kurduğunuz oyunlar veya uygulamalar akıcı bir şekilde çalışmaz ise akıllı telefonunuzu değiştirmenin zamanı gelmiştir.
Sık Sık Uygulamalar Çöküyorsa!
Android akıllı telefonlar insan yapımıdır ve tahmin edebileceğiniz üzere, tamamen mükemmel olmaları beklenilemez. Dolayısıyla tuhaf uygulama çöküşleri kaçınılmazdır. Tabii ki de her uygulama çökmesinde hata akıllı telefonunuzda değildir. Uygulama bozuksa veya kötü bir şekilde tasarlanmışsa çökme hatası alabilirsiniz.
Akıllı telefonunuzda uygulamalar sürekli çöküyorsa, bu durum akıllı telefonunuz ile ilgili daha büyük bir sorunun işareti olabilir. Akıllı telefonunuzda yer alan RAM veya CPU gibi donanımlar yeterli değilse uygulamalar sık sık çökecektir.
Ek olarak, akıllı telefonun depolama alanı düşük olduğunda da çökme hataları ile karşılaşabilirsiniz. Yeni akıllı telefonlar bu sorunu çözebilmek için daha fazla depolama alanına sahiptir.
Kamera artık yeterli değilse!
Akıllı telefonların yüksek kaliteli bir kameraya sahip olması fotoğrafa önem veren kullanıcılar için oldukça önemlidir. Çoğu kullanıcı fotoğraf makinesi yerine akıllı telefonu ile fotoğraf çeker.
Akıllı telefonunuzun kamerası kötüyse çektiğiniz fotoğrafları geliştirmek için yapabileceğiniz çok az şey vardır. Fotoğraf düzenleme uygulamaları, fotoğrafları optimize etmenize yardımcı olabilir ancak çözünürlüklerini geliştiremezler.
Fotoğrafçılık sizin için önemliyse tek seçenek akıllı telefonunuzu değiştirmektir. Yeni aldığınız akıllı telefon daha iyi ön ve arka kameraya sahip olacaktır ancak bunun sizin tercih ettiğiniz akıllı telefona bağlı olduğunu belirtelim.
Telefonda hasar meydana geldiyse!
Bir akıllı telefonu uzun süre kullandığınızda aşınabilir, yıpranabilir veya bu süre zarfında cihazda çeşitli hasarlar meydana gelebilir. Her ne kadar akıllı telefon bazı durumlarda çalışmaya devam etse de hasar almış bir telefonu kullanmak istemeyebilirsiniz. Akıllı telefonunuz hasar aldığında, aşındığında veya yıprandığında anlamalısınız ki akıllı telefonunuzu değiştirmenizin zamanı gelmiştir.
Peki telefon fiyatları ne zaman düşer? Telefon almak için en uygun zaman hangisi?
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında döviz kurlarının hızlı bir şekilde artışa geçmesi, ülkemizdeki ithal ürünlerin fiyatını adeta uçurmuştu. Yükselen döviz kurundan en çok etkilenen sektörlerden birisi de akıllı telefon pazarı oldu.
Ülkemizde cep telefonu değiştirme sıklığı
DORinsight firmasının yaptığı araştırmalara göre Ülkemizde cep telefonu değiştirme sıklığı oranları şu şekilde;
Türkiye’de kullanıcılar, ortalama 2.5 yılda bir telefonlarını değiştiriyorlar. Katılımcıların yüzde 39’u akıllı telefonlarını her 2 yılda bir değiştiriyor. Geriye kalan katılımcıların yüzde 44’ü 3 yıldan sonra telefonlarını değiştirirken, yüzde 11’i ise her yıl değiştirdiğini belirtti.
Telefonunu değiştirmeyen katılımcılar ise yüzde 6 oranında kaldı.
Telefon almak için en uygun zaman?
Bir markanın takipçisiyseniz, o markanın yeni telefonlarını ne zaman çıkardığını da biliyor olmalısınız. Her telefon arasında minimum 2 senelik bir boşluk bırakarak cep telefonunuzu yenileyin. Bu taktik size eski telefon taksitlerini bitirmiş olabilmeniz için zaman kazandıracağı gibi, firmanın yeni ve daha gelişmiş bir telefonuna sahip olarak onu da en az 2 sene kullanabileceğiniz anlamına geliyor.