Teknoloji dünyasında artık sıkça lafı geçen Nanoteknoloji nedir, nerelerde kullanılır ve nanoteknolojinin hedefleri nelerdir yazımızda anlatacağız.
Günümüzde teknoloji dünyasındaki en büyük yeniliklerden biriside nanoteknolojidir.
Nanoteknoloji nedir ?
Nanoteknoloji ismini, metrenin milyarda biri olan nano kavramından alıyor.
Nanoteknoloji, maddenin 1 ile 100 nanometre arası büyüklükteki boyutlarının, anlaşılması, kontrol edilmesi ve düzenlenmesi şeklinde ifade edilebilir. Nanometre milimetrenin milyonda biri olup, özel mikroskoplar hariç, basit ışık mikroskopları ile bile görüntülenemeyecek kadar küçük boyutlardadır.
Nanoteknoloji nerelerde kullanılır?
Nanoteknoloji, kullanım alanı çok geniş olan bilimlerden birisidir.
Günümüzde fizik, kimya, biyoloji,bilgisayar,malzeme bilimi,elektronik gibi alanlarda kullanımının yanında, tıp alanında da oldukça çarpıcı gelişmelere imkan sağlamaya başlamıştır.
Nanoteknolojiye sahip olan mikroskobik aygıtlar ileride tıp alanında çok büyük başarılara sahip olabileceği gibi daha dayanıklı malzemeler, paslanmayan eşyalar ve kendini temizleyen kıyafetler gibi işe yarayabilen ve hayatı kolaylaştırıcı buluşlarda kullanılabilir.
Nanoteknoloji ile Daha az maliyet ve daha fazla üretim sağlanılabilir. Yaşam kalitesinin artmasında önemli bir etkendir. Daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sunar. Zaman ve maliyet kaybı en az seviyelere düşebilir.
Teorik ve kamu işlerinin birleşmesiyle 1980 yıllarında bilim dalı olarak ortaya çıkan nano teknoloji, her ne kadar kısıtlı sayıda uygulamaları olsa da gelecekte daha yaygın olacağı ortada. Bilim adamlarının uzun vadeli görüşlerine göre nano boyutunda olan yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılmasıyla yeni bir nanoskopik dünyayla köprü kurulabilir.
Nanoteknoloji’nin hedefleri
- Molekülleri ve atomları değiştirerek yeni, ideal, önceden planlanmış maddeler üretmek.
- Moleküllerin önceden planlanmış şekilde kendi kendilerini çoğaltmasını sağlamak.
- Moore yasasının ön gördüğünden daha hızlı bir ilerlemeye erişebilmek.
- Canlı ve cansızların bir arada ki işlevselliğini arttırmak.