Hitler 1939 yılında Polonya’yı işgal etti. İngiltere, Fransa, Avustralya ve Yeni Zelanda savaşa katılmaya karar verdi. ABD tarafsız kalmayı tercih ederken Manhattan Projesi adı altında olağanüstü savaş deneyleri de gerçekleştirmeyi ihmal etmedi. Bu karanlık dönemde dünyanın kahramanlara ihtiyacı vardı. Marvel Comics’in Süper kahramanlarına. Marvel hayranları için Marvel’ın Resimli Tarihi ni sunuyoruz.
Nazi Almanya’sının gölgesi tüm Avrupa’yı karanlığa sürüklerken, dünyayı kim kurtaracaktı? Bunun cevabı 1939 yılında gazete bayilerinde belirdi. Timely Publications isimli yayınevi Marvel Comics #1 isminde bir resimli roman denemesini raflara yerleştirmeye başladı. Turuncu renkte bir karakter olan Human Torch, kurşunları göğsünde eritebiliyor, son derece akıl almaz tehlikelerin üstesinden gelebiliyordu. Torch’a daha sonra Namor the Sub-Mariner katıldı, bu kahraman da Antartika’nın buz gibi sularından çıkıp insanlığı kurtarmaya çalışıyordu. İlk çıkan derginin fiyatı 10 sentti.
Marvel’ın Resimli Tarihi
Savaştan bu yana geçen neredeyse 80 yılın sonunda, bugün Marvel Entertainment olarak şekillenen ve basit bir çizgi romanl başlayan macera, artık eğlence endüstrisinin kriterlerini belirliyor. Milyarlarca dolarlık Walt Disney anlaşmaları ile birlikte, tüm çizgi roman karakterleri birer birer beyaz perdede boy gösteriyorlar. Walt Disney CEO’su Bob Iger bu anlaşmalardan çok memnun, Marvel’ı bir “hazine sandığı” olarak tanımlıyor.
Tarihe bire bir şahit süper kahramanlar
İkinci Dünya Savaşı sırasında çok fazla ilgi görmeyen süper kahraman dergisi, 1950’lerde Stan Lee’nin editör olmasıyla bir canlanma yaşadı ve 1960 yıllarında istediği popülerliğe ulaşmayı başardı. Uzun dönemli bir yayın olmasının verdiği şans, Marvel’ın resimli romanlarının dünya tarihinin her köşesinde bir kahraman yaratmasını sağlıyordu. İkinci Dünya Savaşı, Berlin Duvarı’nın yıkılması, 9/11 İkiz Kule faciası gibi tarihte iz bırakan her olay, Marvel kahramanlarınına da bir noktadan dokundu. Örneğin Örümcek adam Obama’nın başkan seçilmesinden hemen sonra Beyaz Saray’da bizzat kendisini kutladı.
Modern Mitoloji
Marvel, entelektüel olarak kendisini yakın tarih boyunca geliştirip bunu okuyucularına eğlenceli bir şekilde aktarırken, mitolojik olayları da bambaşka bir evrene yerleştirmeyi başardı. Thor bu örneklerin en önemlisi ve en sevileni olarak bilinir. Sonuç olarak Amerikan popüler kültürü Thor’ un çekici Mjölnir’den daha ağır bir toplum değildi ve eğlenceli-tuhaf hikayelere çok açıktı. Nordik Mitoloji’nin tüm tanrılarını elle tutulacak kadar gerçek karakterlere dönüştüren Thor, uzak evrenlerle dünyayı bir araya getirdi ve okuyucular tarafından hemen benimsendi.
Marvel’ın uzun zaman en büyük rakibi olan Detective Comics (DC), Marvel kahramanlarıyla rekabeti sürdürülebilmek için Batman ve Superman’i yarattı. Her iki yayın kuruluşu da kendi evrenlerini kurdu ve buralara süper kahramanları serpiştirdiler. Marvel olmasaydı DC çoktan dükkanı kapatabilirdi. Çünkü süper kahramansız resimli romanlar pek rağbet görmüyorlardı.