Bu yazımızda harddisk yada SSD diskinizdeki tüm verileri kalıcı silmenizi sağlayacak olan Low Level Format nedir, nasıl atılır anlatacağız.
Low Level format nedir?
Low Level Format LLF (Düşük Seviye Biçimlendirme), depolama aygıtlarınızdan veri kurtarmayı imkansız hale getirmesi gereken bir sabit disk işlemidir. LLF genel tanım itibariyle bir fabrika biçimidir.
Daha çok, doğru biçimleme operasyonu olarak bilinir; çünkü verilerin diskte depo edildiği yerlerde fiziksel bir biçim yaratır. LLF işlemi ilk başlatıldığında, diskin yüzeyindeki bütün işlemler durdurulur ve boşaltılır. Eğer LLF işlemi diskte veri varken yapıldıysa bütün veriler tamamıyla silinir.
Bu yöntem ile dosya sistemi katmanını atlarsınız ve doğrudan temeldeki depolama alanına gidersiniz. Normalde, depolama aygıtlarına karşı işlemler dosya sistemi adı verilen mantıksal bir soyutlama katmanı kullanılarak gerçekleştirilir. Bir diski atacaksanız veya içindeki verilerin kalıcı olarak silinmesi gerekiyorsa, Low level format kullanılmalıdır.
Low Level format işleminin hangi durumlarda yapılması gerektiğini belirtelim.
– Disk üzerinde bad sector oluşması
– Diskin okuma ve yazmada çok fazla yavaşlaması
– Disk üzerinde bulunan verilerin tümden silinmesini istediğiniz durumlar
1 TB bir hard diskin Low Level format işlemi ortalama 3-4 saat olabilmektedir.
Peki Low Level format zararlı mı?
Low level format çok gerekli olmadıkça yapılmamalıdır. Diskin ömrü azalacaktır.
Low Level Format nasıl atılır ?
Low Level Format atmak için çeşitli programlar kullanılır. Harddisk markasının kendi programı olabileceği gibi bütün diskler için kullanılabilecek programlarda vardır.
Low Level format işlemi için HDD Low Level Format Tool aracını kullanabilirsiniz.
HDD Low Level Format Tool, hard diskinizdeki bilgileri fiziksel olarak silen, geri dönüşümüne imkan vermeyen Low Level Format olarak tanımlanan bir şekilde formatlamanızı sağlayan ücretsiz bir programdır. Bu şekilde disk üzerindeki mantıksal bad sector hatalarını da düzeltmeniz mümkün olabilir.
Yazılımı kurduktan sonra, ücretsiz kullanım için continue free seçeneğini kullanabilirsiniz.
Aracı kurduktan sonra yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Low Level Format atacağımız Flash belleği seçiyoruz ve Low Level Format sekmesine tıklıyoruz.
Low Level Format nedir yazımızda son olarak Low Level Format hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.
Bilgisayarınızın fazla ağırlaştığını düşünüyorsanız yada elden çıkarmaya karar verdiyseniz Windows 10 format atma, Windows 10 fabrika ayarlarına sıfırlama nasıl yapılır buradaki yazımızda bulabilirsiniz.
Low Level Format hakkında sık sorulan sorular
Low Level Format zararlı mıdır ?
Low Level format hangi durumlarda yapılmalı?
– Disk üzerinde bad sector oluşması
– Diskin okuma ve yazmada çok fazla yavaşlaması
– Disk üzerinde bulunan verilerin tümden silinmesini istediğiniz durumlar