Bu ısınma kimi zaman bilgisayarın kasmasına, kilitlenmesine sebep oluyor. Eğer bilgisayarınız aşırı derecede ısınıyor, yaz aylarında da kendi kendine kilitlenip, kapanıyorsa ve daha sonra açmak için bir süre bekliyorsanız sebebi aşırı ısınma olabilir.
Yanda gördüğünüz soğutucu modeli, notebook fanının çıkışına(sıcak havanın dışarı atıldığı yere) takılıyor. Böyle birşeyi fanı işlevini yitirmiş laptop kullanıcıları için öneririm.Küçük ve çok yer kaplamayan bu icat sayesinde, fanınızın yetersiz olması durumunda işinizi görecektir.
Ayrıca laptopun altında ayrı bir parça olarak durmayacağından hareketinizi biraz daha az kısıtlayacaktır, laptopun altına konulan soğutucu kadar da ses çıkaracağını düşünmüyorum…
Eğer bilgisayarımızın hava kanalları temiz, macunu yeniyse ( bir macunun ömrü 1-2 yıldır) ve ısınma problemi devam ediyorsa Notebook soğutucusu almaktan başka bir çözümümüz yok…Peki notebook alırken nelere dikkat etmeliyiz…
Hız kontrolü olanları tercih ediniz…
Bazı notebook soğutucularda fan hız kontrolünü siz sağlayabiliyorsunuz. Bilgisayarınız yük altındayken ( Oyun oynamak, Yüksek kaliteli film izlemek, grafik programlarıyla çalışmak vb.) hızını arttırabilirsiniz. Böylelikle ısınmayı minimize etmiş olursunuz. Gece, odanızda otururken notebook fanının deli gibi dönmesini kim ister ki? Hızını düşürerek soğutucu fanın çıkardığı sesi azaltmış olursunuz…
Mümkünse metalik kanatlara sahip soğutucu alın…
İnternette gerekli araştırmayı yaparak metalik kanatlara sahip notebook soğutucu bulabilirsiniz. Bunlar emilen havayı bi nebze de olsa, plastik fanlara göre daha soğuk üflerler… Eğer metalik kanatlara sahip bulamazsanız, metalik kasaya sahip olanını bulun…
Gücünü USB’den almasın…
Gücünü USB’den alması bataryanızın, USB portunun, kısacası bilgisayarınızın ömrünü kısaltır. Bilgisayarın soğutma için güç harcaması da ısınmasına sebep olur… Adaptör yardımıyla priz ile çalışan soğutucuları tercih etmeye çalışın…
Fanların yerleri değiştirilebilir olursa mükemmel olur…
Bilindiği üzere notebookların hava girişleri markadan markaya değişiyor. Fakat soğutucular standart boyutlarda, 1,2 veya 3 fanlı olarak üretiliyor. Cooler Master kişiselleştirilebilir bu soğutucuyla olayın rengini değiştirmiş. Bilgisayarınızın altında hava girişleri neredeyse üzerinde bulunan fanları ona göre monte edebiliyorsunuz. Bu da havanın gereken yere yönelip daha işlevli bir şekilde soğutma yapmasını sağlıyor.Yandaki Cooler Master U3 Plus, arama yaparak geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.
En başta dediğim gibi, eğer bilgisayarınızın hava kanalları temiz, macunu yeni olmasına rağmen ısı problemi devam ediyorsa soğutucuya başvurun, yani son çare…
Hatta 2 adet kurşun kalemi altına koyarak bile ısı problemini bir nebze de olsun çözebilirsiniz (Bunun patenti bana ait) Ve siz siz olun, “dizüstü bilgisayarlarınızı dizinizin üstünde kullanmayın”