Daha uzun ömürlü olması için Laptop şarjı nasıl kullanılmalı, Laptop nasıl şarj edilmeli ?
Batarya, dizüstü bilgisayarınızın adaptör vasıtası ile şebeke elektriğine bağlı olmadığı durumlarda notebooku çalıştırmaya yarayan pillerin bütünüdür.
Bataryaların içerisinde Ni-Mh ve sıklıkla Li-Ion pil hücreleri, ayrıca bu hücreleri kontrol eden ve notebook ile batarya arasındaki iletişimi sağlayan bir de elektronik devre mevcuttur.Pil hücrelerinde depolanan enerjinin miktarı toplamda bataryanın kapasitesini ifade eder. Bir bataryanın kapasitesi mAh ile ifade edilir ve bu değer ne kadar yüksek ise bataryanın kapasitesinin de o kadar yüksek olduğu anlaşılır.Batarya kullanım şekli pil hücrelerinin ömrü açısından çok önemlidir.
Dizüstü bilgisayarınızı uzun bir süre kullanmanızdan dolayı bataryaları ilk günkü verimi sağlamayabilir. Dizüstü bilgisayarlarının pil ömrü kullanım şeklinize bağlı olarak da değişiklik gösterebiliyor.
Bir notebook bataryasını maksimum verimle uzun ömürlü kullanmak için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Laptop Şarjı Nasıl Kullanılmalı ?
Her şeyden önce Laptop bataryasını şarj ederken mutlaka orjinal şarj altei kullanın. En önemlisi budur.
1- Laptop pilleri tipik olarak, normal kullanım ve çalıştırma koşullarında 300 ila 500 döngü arasında hizmet süresine sahiptir. Bilgisayarı daha yüksek veya düşük bir ortam sıcaklığında çalıştırmak, pilin hizmet ömründeki toplam döngü sayısını etkiler.
2- Pilin kullanım ömrünü uzatmak için güç adaptörünü sık sık fişe takıp çıkarmaktan kaçının.
3– Pil 10℃ – 30℃ arası sıcaklıkta kuru bir ortamda saklanmalıdır. Pili daha yüksek bir sıcaklıkta kullanmak ise pilin patlama riskini artırır. Notebook bilgisayarınızı ya da pil takımınızı radyatör, şömine, fırın ya da diğer ısı kaynaklarının yakınına koymayın.
4- Pil takımını rutubetli/nemli ya da soğuk bir ortamda saklamayın. Nemli ya da soğuk bir ortam pili daha hızlı boşaltabilir. Pilin içinde yer alan kimyasal bileşenler düşük sıcaklıklara maruz kaldıklarında bozulabilirler. Öte yandan, çok yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında patlama riskleri bulunmaktadır.
5- Piliniz çalıştırmadıysanız ve kullanmadıysanız ya da uzun süreli kaldırdıysanız pili tamamen şarj ETMEYİN ya da tamamen BOŞALTMAYIN. Kullanıcılara her 2 ayda bir güç kapasitesini %60 olacak şekilde şarj etmelerini ve cihazı o şekilde saklamalarını öneriyoruz.
6- Pili tamamen bitmiş şekilde saklarsanız aşırı boşaltma durumuna geçecektir. Böyle bir durum pilin şarj olmamasına ve kullanılamamasına neden olabilir. Pili şarj ettikten sonra güç tam doluyken saklarsanız güç kapasitesinin bir bölümü kaybolabilir ve pil kullanım süresi kısalabilir.
7- Uzun süreli saklamanın ardından cihazı açmadan ve yeniden başlatmadan önce orijinal güç adaptörünü kullanarak 2 saatin üzerinde şarj etmenizi öneriyoruz.
8- Laptop iki haftadan uzun süre boyunca kullanılmayacağı zaman pili laptoptan çıkararak güç adaptörünün bağlantısını kesin. Pil takımı durduğu yerde zamanla deşarj olacağından, döngü kapasitesini uzatmak için iki-üç ayda bir şarj edilmelidir, aksi takdirde ileride şarj olmayı başaramayabilir veya gücü tutamayabilir.
9- Laptopu mümkün oldukça batarya ile kullanınız. Güç adaptörü ile çalışırken bataryanın %100 dolu olduğu ikazını alınca adaptör bağlantısını kesiniz. Şarj adaptörü ile uzun süreli kullanımlarda (genellikle notebookun desktop olarak kullanıldığı durumlar) bataryanın şarj-deşarj işlemi ihmal edilebilmektedir. Bataryasız kullanım ise geri dönülemez donanım sorunlarına neden olabilir. Ani elektrik kesintileri laptopunuza ciddi zararlar verebilir.