Merhaba. Bu makalemizde kalıcı hasarlara neden olabilen Laptop bilgisayarlarda ısınma sorunları ve çözümleri hakkında neler yapabileceğinizi ele alacağız.
Günümüzde, dizüstü bilgisayarların yüzleştiği en büyük tehlike aşırı ısınma. Kalıcı hasarlara neden olabilen laptop ısınma sorunu performans ve çalışma problemlerini beraberinde getiriyor.
Laptop neden ısınır, çok ısınan laptopta neler yaşanabilir ve Laptop bilgisayarlarda ısınma sorunları ve çözümleri nelerdir bakalım.
Laptop neden ısınır?
Potansiyel nedenler; toz emme giriş ızgaraları, tıkanmış bir fan ve CPU ile işlemci soğutucusunun ısı emici bakırı arasındaki termal macunun eskimesi yer alır.
Laptop çok fazla ısınırsa ne olur?
- Harddisk 50°C üzerine çıktıktan sonra tehlikeli olur. Dosya kaybı yaşayabilir veya harddiskiniz bozulabilir. Bilgisayarınızı kullanabilmek için yeni harddisk alıp takmanız gerekir.
- Aşırı ısınma sonucu işlemcimiz çok ısındığında bilgisayar kendini otomatik olarak direk kapatır. Eğer kapatmazsa aşırı ısınmadan dolayı işlemciniz yanar veya kalıcı hasar oluşabilir.
- Bataryanızın ömrü tamamen kısalır. Yüksek sıcaklıklarda bataryanızda bulunan hücreler ısıyı sevmezler ve ölürler. Hücreler öldüğü içinde bataryanız artık kullanımsız kalır ve şarj süreniz kısalmaya başlar.
- Chipset’lere zarar verebilirsiniz. Aşırı ısınmayı hiçbir bilgisayar sevmez ve kullanıcının da dizini yakacak şekilde ısınması kullanıcıyı hiç mutlu etmez.
- Ekran kartları aşırı sıcaktan hiç hoşlanmaz ve ekranda çizgiler görmeye başlarsınız. Ekran kartı ciddi derecede hasar görebilir. Isınmada en çok hasar gören parçalardandır.
Laptop Bilgisayarlarda Isınma Sorunları ve Çözümleri
1- Fişten çıkarıp elektrik bağlantısını kestikten sonra, genellikle yan taraflarda bulunan fana elektrik süpürgesinin hortumunu veya saç kurutma makinesini tutun.
2- Dizinizde kullanmayın, mümkünse taşınabilir bilgisayarın altında boşluk oluşsun. Hem fiziksel anlamda size zarar verir, hemde ısınmaya yol açar.
3- Güç seçenek ayarlarını kontrol edin. Yüksek performansta çalışıyorsa bir süreliğine güç tasarrufu seçeneğine getirin. Ayrıca fişten çıkardıktan sonra daima dengeli olarak ayarlayın.
4- Uzun süreli kullanımlarda sıcaklık değerlerinin artması normaldir, bu yüzden bir süre dinlendirin.
5- Güneşin dik açıdan geldiği odalarda kullanmamaya çalışın. Özellikle parklarda ve açık havalı kafeler de kullanmayın.
6- Denetim masasından güç ayarları bölümüne tıklayın. Güç ayarlarını değiştire basıp, işlemci durumunu 100’den 80’e düşürün.
7- Sert yüzeylerde kullanmayı tercih edin, mümkünse düz olsun. Yataklarda kullanmak yapılan en büyük yanlışlardandır, tozdan uzak bir masada kullanın.
8- Yakınınızda ki bir bilgisayarcıya götürüp, termal macunun yenilenmesini isteyin. Kendinizde yenileyebilirsiniz ancak içini açmak konusunda acemi biriyseniz, profesyonel birine danışmak daha iyi olacaktır.
9- Kaliteli bir laptop soğutucu alın.
10- Taşınabilir bilgisayarınızın yerini her 15-20 dakika içinde değiştirin.
Aşırı ısınma yapıyorsa fanın olduğu bölümün ön tarafını kontrol edin. Herhangi bir eşyanız hava almasını önlüyor olabiliyor.