Kişisel Güvenliğinizi Sağlamanız için İpuçları

Bilgisayarınız ve verilerinizin gerçekten güvende olmasını istiyorsanız Kişisel Güvenliğinizi Sağlamanız için İpuçları yazımızdaki önerilerimizi uygulamanızı tavsiye ederiz.

Gündelik hayatımızda olduğu gibi internet ortamındada kişisel bilgilerin saklanması önem kazanıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte artık kişisel bilgilerimiz neredeyse tüm ayrıntılarına kadar internet sunucularında bulunur hale geldi. Kötü niyetli kişiler bu bilgileri ele geçirirlerse yapabileceklerinin herhangi bir sınırı bulunmuyor.

Kişisel Güvenliğinizi Sağlamanız için İpuçları

Sosyal medya sitelerinin ve mobil uygulamaların arşivlediği bu bilgilerin çalınması durumunda başınıza gelebilecekleri bir düşünün. Kötü niyetli kişiler bu bilgileri ele geçirirlerse yapabileceklerinin herhangi bir sınırı bulunmuyor.  İşte kötü niyetli internet kullanıcıları tarafından zor durumda bırakılmamak için yapmanız gerekenleri Kişisel Güvenliğinizi Sağlamanız için İpuçları yazımızda listeliyoruz.

1 – Mobil uygulamaların izinlerine dikkat edin

Uygulama mağazalarında yer alan binlerce uygulama arasından istediğinizi elbette indirebilirsiniz. Fakat bu tür uygulamaları indirirken biraz dikkatli olmanızda fayda var.

Mobil uygulamaların izinlerine dikkat edin

Ne yazık ki uygulamaların kötü niyetli olup olmadıkları açıklama bölümünde yazmıyor. İşte bu yüzden güvenli geliştiricilerin uygulamaları dışında bir indirme işlemi yaparsanız, “uygulama izinleri” kısmına oldukça dikkat edin. Eğer uygulama size hizmet vermeyeceği bir kategoride erişim izni istiyorsa indirmeden önce bir kez daha düşünün. Tabii belirli aralıklar uygulama izinlerinizi sıfırlamanızda da fayda var.

Android’de Uygulamaların İstediği Yetki ve İzin Talepleri  yazımızda bu konuyu detaylı olarak anlatmıştık

2 – İki adımlı doğrulama seçeneğini atlamayın

Çoğu internet servisi kullanıcılarının güvenliği için iki adımlı bir güvenlik seçeneğini öneriyor. Bu sayede kullandığınız servise giriş yapabilmek için şifrenizin dışında telefon onay kodunu da yazmanız gerekiyor.

İki adımlı doğrulama seçeneğini atlamayın

Yani bir başkası şifrenizi öğrense bile onay kodu olmadığı için hesabınıza sizden habersiz bir şekilde erişemeyecek. Gmail, Youtube, Facebook ve diğer popüler servislerin ücretsiz olarak sunduğu bu iki adımla doğrulama özelliğini aktif etmeyi unutmayın.

3 – Şifre yönetim programlarını kullanın

Onlarca internet sitesine üye oluyoruz ve ne yazık ki hepsinin şifresini aklımızda tutma gibi bir imkanımız yok.

Şifre yönetim programlarını kullanın

Genellikle günlük hayatın stresinde yok olan bu şifreleri bazı uygulamalar sayesinde kontrol altına alabilirsiniz. Bu sayede kullandığınız tüm servislerin şifresi aynı olmayacak ve daha güvenli bir internet hayatı sürdüreceksiniz.

Kişisel verilerinizi en etkin şekilde korumak istiyorsanız  En İyi Şifre Yönetim Programları  yazımızda tavsiye ettiğimiz uygulamaları kullanabilirsiniz.

4 – Toplu alanlarda kullanılan internete dikkat edin

Herkesin kullandığı internet güvenli değildir.

Aynı modem üzerinden yapılan bağlantılar kötü niyetli yazılımcıların oldukça ilgisini çekiyor. Bu sayede girdiğiniz internet siteleri takip altına alınabilir ve güvenliğiniz tehlikeye girebilir.

Toplu alanlarda kullanılan internete dikkat edin

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için topluma açık internet kullanırken VPN ile bağlanmayı deneyebilirsiniz. Bakınız :  VPN Nedir ? Ne İşe Yarar Ve Çeşitleri Nelerdir ?

5 – Elektronik posta ile kişisel bilgilerinizi göndermeyin

Elektronik posta ile bilgi paylaşımı durdurulamayacak derecede çoğaldı.

İşte bu yüzden de hackerların ilk ele geçirmek istediği alan olan posta kutusu, birkaç ufak düzeltme ile güvenli hale getirilebilir.

Elektronik posta ile kişisel bilgilerinizi göndermeyin

İnternet üzerinden asla banka hesabınızı ve önemli diğer bilgilerinizi postalamayın. Gizli iş bilgileri ve ihale raporlarının en çok elektronik posta ile gönderildiğini düşünürsek işin ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Kişisel Güvenliğinizi Sağlamanız için İpuçları konumuzun devamı için diğer sayfamıza geçiniz.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu