Internet ve bilgisayar güvenliğinin sağlanması için alınması gereken bazı önlemler var. Peki Bilgisayarda bilgilerimizin gizliliğini ve güvenliğini hangi yollarla sağlarız? İşte kişisel bilgi güvenliğini sağlamak için yapılması gereken 10 şey!
Bilişim dünyasında henüz %100 bir güvenlik bulunmaktadır. En iyi korunan sistemler bile zaman zaman bilgisayar korsanlığına maruz kalabilmektedir. %100 bir veri güvenliği sağlamamakla birlikte temel düzeyde alınması gereken bazı tedbirler var.
Bu yazımızda internet ve bilgisayarda bilgilerimizin gizliliğini ve güvenliğini sağlamanın yollarından bahsedeceğiz.
Kişisel bilgi güvenliğini sağlamak için yapılması gereken 10 şey
Şimdi Kişisel bilgi güvenliğini sağlamak için yapılması gerekenlere bakalım.
Sürekli Güncel kalın
Telefon yada bilgisayarınızın işletim sistemi güncellemelerini mutlaka yapın. Firmalar hiç bir zaman işe yaramaz güncelleme çıkarmazlar. Yayınlanan güncellemeler, yazılımlardaki güvenlik açıkları, düzeltmeler vb. şeyleri içerir ve buda cihazlarınızı güvenliği için son derece önemlidir.
Güçlü parolalar kullanın
Çevrimiçi hesaplarınızı güvende tutmak istiyorsanız mutlaka güçlü şifreler kullanmalısınız. Şifrelerinizi hackerlara karşı koruma, daha güçlü şifreler oluşturma için Hesaplarınız için Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur? yazımızı bu konuda kesinlikle size öneriyoruz.
Sosyal Medya Hesap ayarlarınızı inceleyin
Sosyal medya hesaplarınızın denetimi yetersiz olduğunda, istemsiz olarak düşündüğünüzden daha çok kişiyle bilgi paylaşıyor olabilirsiniz. Paylaştıklarınızı kimlerin gördüğünü gözden geçirmek için sadece birkaç dakika ayırmanız yeterli olacaktır.
Facebook ve Twitter gibi platformlarda Ayarlar bölümü altında bulunan Gizlilik ve Güvenlik bölümlerinde fotoğraf etiketleme, zaman tüneli, tweet koruma, tweet’lerde konum kaldırma gibi seçenekleri devre dışı bırakabilirsiniz.
Telefon Uygulama İzinlerini Kontrol Edin
Bir uygulamayı yüklediğinizde kamera, mikrofon ve kişiler gibi hassas verilere ihtiyaç duyduğunda yükleme esnasında izin isteyecektir. Bu izinleri mutlaka gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz. (Bakınız : Android’de Uygulamaların İstediği Yetki ve İzin Talepleri Nelerdir)
Arkaplanda çalışan işlemleri kontrol altında tutmalıısnız
Kişisel Bilgi Güvenliğini Sağlamak için yapacağınız başka bir şey ise telefon yada bilgisayarınıza arka planda işlem yapan program ve uygulamaların takibi olmalıdır.
Bilgisayarınızda çalışan her işlemin gerçek amacını bilmeniz gerekmiyor, fakat ara sıra hangi işlemlerin etkin olduğunu kontrol etmekte fayda var. Windows’ta Ctrl + Shift + Esc tuşlarını kullanarak Görev Yöneticisi’ni başlatabilir, burada İşlemler sekmesini inceleyebilirsiniz.
Mac kullanıyorsanız, Command + Space tuşlarına basarak Etkinlik Monitörü yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.
Zararlı Yazılım taramasını mutlaka yapın
Bilgisayarınızda virüs yada spyware gibi kötü amaçlı yazılımlar varsa bunu farketmeniz oldukça zordur. Bu nedenle İyi bir antivirüs programı kullanmanız gerekir. Virüs programları zararlı yazılımları bilgisayarınıza gelmeden önce yakalayarak yok ederler. (Bakınız : En iyi 8 Ücretsiz Antivirüs Programı)
Hesap Bağlantılarınızı Kontrol Edin
Birçok web sitesinde Facebook veya Google hesabınızla oturum açabiliyorsunuz. Tüm sitelerin tek bir hesaba bağlanması aslında sakıncalı bir durumdur. Bu nedenle, hesaplarınızın bağlantılarını kontrol etmeniz büyük önem taşıyor.
Google uygulamalarını kontrol etmek için Google Hesabım sayfasına giderek Oturum Açma ve Güvenlik bölümünden “Hesaba erişimi olan uygulamalar” bölümünü inceleyebilirsiniz.
Facebook’ta ise Ayarlar bölümüne girdikten sonra sol taraftaki Uygulamalar sekmesine gidiyoruz ve Facebook ile Giriş Yapılanlar bölümünü inceleyebiliyoruz.
Twitter hesabınızın bağlantılarını kontrol etmek için de Ayarlar bölümünden Uygulamalar sekmesine girebilirsiniz.
Kişisel bilgi güvenliğini sağlamak için yapılması gereken 10 şey yazımıza devam edelim.
İki Adımlı Kimlik Doğrulama Kullanın
İki faktörlü kimlik doğrulaması hesabınıza fazladan bir güvenlik duvarı daha eklemenin en iyi yollarından biridir. Bu özelliği etkinleştirdiğinizde hesabınıza parolanız ile giriş yaptıktan sonra uygulamadan alacağınız bir koda veya SMS koduna ihtiyaç duyacaksınız. Mükemmel bir çözüm olmasa da, hesaplarınıza kötü amaçlı kişilerin erişmesini engelleyecektir.
Hesap Etkinliklerinizi İnceleyin
Hesap etkinliklerinizi görebilmenize olanak sağlayan birkaç web sitesi mevcut. Bu bölümü inceleyerek hesabınıza hangi cihazlardan girildiğini, konumunu ve tarihini görebilmeniz mümkün hale geliyor. Bazı web sitelerinde hesabınıza yeni bir cihazdan oturum açıldığında e-posta alabiliyorsunuz, bu da izinsiz hesap erişiminin önüne geçmenizi sağlıyor.
Wi-Fi’nıza başka bağlananlar varmı ?
Ev ağınızın başkaları tarafından izlenmesini hiç kimse istemez. Güçlü bir şifre kullandığınızda kimse Wi-Fi ağınıza yetkisiz olarak bağlanamayacaktır. Kötü niyetli kişilerin şifrenizi ele geçirmediğinden emin olmanız için hızlı bir kontrol yapabilirsiniz.
Buradaki yazımızda Wifi Ağımda Kimler Var ? Kablosuz İnternetime Kimler Bağlanmış ? Modeme bağlananları nasıl görebilirim sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
Kişisel bilgi güvenliğini sağlamak için yapılması gereken 10 şey yazımız sona erdi.