Keylogger nasıl anlaşılır yazımızda Keylogger türlerini ve Kylogger’dan kurtulma adımlarını anlatıyoruz.
Bilgisayarınıza bir keylogger bulaştığından şüpheleniyorsanız, hemen harekete geçmeniz önemlidir. Peki, sisteminizdeki keylogger’ları nasıl bulabilir ve kaldırabilirsiniz?
Keylogger Nedir?
Keylogger’lar bir tür casus yazılımdır, yani keylogger’lar kullanıcının bilgisi olmadan bir cihaza kurulabilen kötü amaçlı programlardır. Keylogger’lar genellikle şifreler, kredi kartı numaraları ve diğer özel bilgiler gibi hassas verileri toplamak için kullanılır.
Keylogger bilgisayarınıza girdikten sonra, yaptığınız her tuş vuruşunu kaydederek bu kayıtları üçüncü tarafa gönderirler.
Keylogger Türleri
Donanım ve yaılım olarak 2 ana keylogger türü vardır.
Yazılım keylogger’ları işletim sistemine kurulurken, donanım keylogger’ları doğrudan cihaza kurulur.
Donanım türü keylogger, tuş vuruşlarını doğrudan klavyeden kaydederek çalışır. Bu tür bir keylogger’ı işletim sistemine yüklenmesi gerekmediğinden tespit etmek çok daha zordur.
Yazılım keylogger’ları ise işletim sistemine kurulur. Web tarayıcıları dahil tüm uygulamalarda gerçekleştirilen tuş vuruşlarını izleyer ve kaydederler. Bu tür bir keylogger’ın sisteme yüklenmesi gerektiğinden Donanım keyloggerlarına göre tespit edilmesi çok daha kolaydır.
Bir Keylogger Sisteminize Nasıl Girer?
Bir keylogger’ın sisteminize girme şekli, diğer kötü amaçlı yazılım türlerinin sisteminize girme şekliyle aynıdır. Tıpkı diğer kötü amaçlı yazılımlar gibi, keylogging yazılımı da çoğunlukla İnternet üzerinden, genellikle Truva atlarının bir parçası olarak yayılır. Çoğu zaman, eski antivirüs yazılımı olan ve hiç antivirüs yazılımı olmayan bilgisayarlara bulaşırlar.
Kişisel bilgisayarınızı evde veya bir kafede açık bırakma alışkanlığınız varsa, yakınınızda olan herhangi biri, siz bakmadığınız zamanlarda hızlı bir şekilde bir keylogger yükleyebilir ve bunu verilerinizi çalmak için kullanabilir.
Keylogger Belirtileri Nelerdir?
Sisteminizde bir keylogger olduğuna dair çeşitli göstergeler vardır. İşte en yaygın olanları:
- Bilgisayarınızın alışılmadık derecede yavaş veya kararsız olduğunu fark edebilirsiniz. Bu genellikle arka planda çalışan kötü amaçlı yazılımların bir işaretidir .
- Ayrıca klavyenizin yanlış karakterleri yazdığını veya tuşların düzgün çalışmadığını da görebilirsiniz.
- Başka bir işaret, cihazınızda yüklü olan ve indirdiğinizi hatırlamadığınız herhangi bir garip yazılım fark etmenizdir.
- Ekranınızda tanımadığınız şüpheli açılır pencereler de alabilirsiniz.
- Çevrimiçi hesaplarınıza bilginiz dışında erişildiğini fark edebilirsiniz.
Şimdi Keylogger nasıl anlaşılır bakalım.
Keylogger Nasıl Anlaşılır?
- Şüpheli program kontrolü yapın
- Kötü amaçlı yazılım taraması çalıştırın
- Ağ etkinliğin izleyin
- Web tarayıcı ayarlarınızı kontrol edin
Şüpheli program kontrolü yapın
Bir keylogger’ı tespit etmenin ilk adımı, sisteminizde potansiyel olarak kötü amaçlı yazılım olabilecek herhangi bir şüpheli program veya uygulama olup olmadığını kontrol etmektir. En son yüklenen yazılımlara, tarayıcı uzantılarına ve masaüstü widget’larına yakından bakın, çünkü bunlar keylogger’ların saklanması için yaygın yerlerdir.
Kötü amaçlı yazılım taraması çalıştırın
Bir sonraki adım, sisteminizde bir kötü amaçlı yazılım taraması çalıştırmaktır. Bu, keylogger olabilecek veya bir keylogger ile ilgili olabilecek kötü amaçlı programları veya dosyaları belirlemenize yardımcı olacaktır. Bunun için malwarebytes yazılımını kullanabilirsiniz.
Ağ etkinliğin izleyin
Sisteminize bir keylogger kurulduğundan şüpheleniyorsanız, ağ etkinliğinizi de izlemelisiniz . Keylogger, tuş vuruşlarını toplayıp geliştiricisine gönderdiği için, izlenebilen ağ trafiği oluşturacaktır.
Potansiyel olarak bir keylogger ile ilgili olabilecek şüpheli gelen veya giden bağlantıları arayın. Herhangi bir şüpheli etkinlik olup olmadığını kontrol etmek için bir güvenlik duvarı veya izleme aracı kullanın.
Keylogger nasıl anlaşılır yazımıza devam edelim.
Web tarayıcı ayarlarınızı kontrol edin
Son olarak, herhangi bir şüpheli değişiklik için web tarayıcınızın ayarlarını da kontrol etmelisiniz. Keylogger’lar genellikle tuş vuruşlarını yakalamak için tarayıcı ayarlarını kurcalar, bu nedenle tüm ayarlara yakından bakın ve bilginiz dışında kurcalanmadığından veya değiştirilmediğinden emin olun.
Keylogger Nasıl Temizlenir?
Keylogger’ı sisteminizde tanımladıktan sonra, onu kaldırmanın zamanı geldi.
- Kötü amaçlı yazılımdan koruma aracını kullanının.
- Şüpheli programları kaldırın
- Geçici dosyaları temizleyin
- Bilgisayarı sıfırlayın
Kötü amaçlı yazılımdan koruma aracını kullanının
Bir keylogger’ı kaldırmanın en etkili yolu, kötü amaçlı yazılımdan koruma aracı kullanmaktır. Sisteminizde tam bir tarama yapın ve bulduğu kötü amaçlı dosyaları silmek için programdaki talimatları izleyin. Keylogger’ları daha doğru algılamak için özel casus yazılım önleme programını da kullanabilirsiniz.
Şüpheli programları kaldırın
Sisteminizde yüklü herhangi bir şüpheli program bulursanız, bunları hemen kaldırın.
- Windows arama çubuğunuza “Denetim Masası” yazın ve açın.
- “Programlar” bölümüne girin.
- Sisteminizde kurulu şüpheli programları arayın, ardından üzerlerine sağ tıklayın ve Kaldır’ı seçin .
Geçici dosyaları temizleyin
Keylogger’lar kötü amaçlı dosyaları sisteminizin geçici dosyalar klasöründe depolayabilmektedirler. Bu nedenler bilgisayarınızdaki tüm geçici dosyaları temizlemeni iyi olacaktır.
- Windows sisteminizde Başlat düğmesine tıklayın ve Ayarlar simgesini seçin.
- Sistem üzerine tıklayarak, Depolama bölümünü seçin.
- Geçici dosyalar’ı seçin.
- Bir sonraki pencerede, silmek istediğiniz geçici dosyaları seçin ve Dosyaları kaldır düğmesine tıklayın.
Bilgisayarı sıfırlayın
Keylogger nasıl anlaşılır yazımızdaki verdiğimiz yukarıdaki yöntemleri kullanarak keylogger’ı hala kaldıramıyorsanız , PC’nizi sıfırlamayı düşünebilirsiniz . Bu, sisteminizde depolanan tüm verileri tamamen silecek ve yeni bir Windows yükleyecektir.
Sisteminizi sıfırlamadan önce tüm önemli belgeleri veya dosyaları yedeklemeniz önemlidir. Bu ciddi bir önlemdir, ancak bazen bir keylogger’ı sisteminizden tamamen kaldırmanız gerekir.
İlgili içerik: Windows Nasıl Sıfırlanır?
Bilgisayarınızı sıfırlamayı bitirdikten sonra, keylogger’ın tamamen kaldırıldığından ve hiçbir iz kalmadığından emin olmak için tam bir kötü amaçlı yazılım taraması yaptığınızdan emin olun.
Keylogger’lar, casus yazılımların en yaygın biçimlerinden biridir ve tespit edilmesi ve kaldırılması çok zor olabilir. Bu nedenle, çevrimiçi güvenliğiniz konusunda her zaman tetikte olmanız önemlidir. Sisteminize bir keylogger bulaştığından şüpheleniyorsanız, onu mümkün olan en kısa sürede kaldırmak için uygun adımları uyguladığınızdan emin olun.
Herhangi bir potansiyel casus yazılım tehdidine karşı güvende kalmanızı sağlamak için sisteminizi güncel tutmayı, sağlıklı tarama uygulamalarını izlemeyi, düzenli kötü amaçlı yazılım taramaları çalıştırmayı ve her zaman güvenilir antivirüs yazılımı kullanmayı unutmayın.
Keylogger nasıl anlaşılır yazımız sona erdi.