Karekod (QR Kod) Nedir, Nasıl Çalışır?

Karekod ya QR Kod, emek ve zaman sarfiyatını en aza indirmek maksadıyla verilerin kare veya dikdörtgen şeklindeki bir simgeye gizlenmesi olarak tanımlanabilir. Peki Karekod (QR Kod) Nedir, Nasıl Çalışır?

Hayatımıza bir anda giren Karekod’un bize sağladığı en temel özelliklerden biri bilgi paylaşımını hızlandırmasıdır.

Bir okuyucu yardımıyla yorumlanıp içerdiği verilerin elektronik ortama aktarılmasıyla emekten ve zamandan tasarruf edilir.

Karekod (QR Kod) Nedir, Nasıl Çalışır?

Bir dergi ilanında veya yolda yürürken dikkatinizi çeken bir ilan, bilgilendirme yazısı, web sitesi linki veya iletişim bilgisi (harita,telefon…) vb. bilgileri not etmek veya aklınızda tutmak yerine akıllı mobil cihazınıza yükleyeceğiniz basit bir uygulama ve kamerası sayesinde bu bilgiyi hemen kayıt altına alabilir ve dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında karekod veya QR kod için dijital dünyadaki bilgi paylaşımını hızlandırmanın en etkin görsel unsurlarından biri olarak kabul edebiliriz.

Karekod-Barkod Farkı Nedir?

Yatay dikdörtgen şeklinde uzun kısa çizgilerden oluşan barkod (barcode) sadece sayısal verilerin okunmasına imkan veriyordu. Karekod (QR) ise sayısal karakterlerin yanında harf ve simgelerin saklanmasına imkan sağlayarak çığır açtı.

Karekod (QR Kod) Nedir, Nasıl Çalışır?

Karekod (QR) Bizlere Hangi Alanlarda Kolaylık Sağlıyor?

Eğitimden, medyaya, sağlıktan ticarete pek çok sektörde karekod vazgeçilmezdir. Örneğin basılı bir gazete yayımladığı haberin altına haber videosunun URL’sini QR kodu şeklinde vererek okuyucusunun saniyeler içinde videoya ulaşabilmesini sağlayabilmektedir. Normal şartlar altında mobil cihazla internete giren bir kullanıcının tam içerik URL’sine (Örnek: https://tamindir.com/uygulama/xyz-uygulamasi-tanitim-videosu-1154 gibi) daktilo edip erişmesi takriben 30-35 saniye ve belki de daha fazla sürecektir. Fakat karekod teknolojisiyle bu süre birkaç saniyeye kadar düşebilmektedir.

Milyonlarca kişinin geleceğini belirleyen üniversite sınavlarını yapmakla yükümlü olan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin, sınavları açıklama süresi 30 günü bulabiliyordu. Gelen tepkiler üzerine kurum, en fazla emek sarf ettiği cevap kağıdı-kitapçık eşleştirme işlemini karekod uygulamasıyla pratikleştirmiş ve 2 milyona yakın kişinin ter döktüğü üniversite sınavlarının sonuçlarını bu teknolojinin verdiği kolaylık sayesinde bir hafta gibi kısa bir sürede açıklayabilmişti.

Karekod İle İlgili Bir Fikir Verebilir misiniz?

Yaygın ve de etkin kullanım amaçlarından biri de şüphesiz basılı kartvizitlerdir. Kartvizitinizde yer alan telefon, e-mail vb. ulaşım bilgilerinizi QR kod şeklinde köşelere bindirerek hep özgün bir şey ortaya çıkabilir hemde kartivizitinizi hediye ettiğiniz kişinin tek dokunuşla sizi aramasına veya e-mail göndermesine imkan tanıyabilirsiniz.

Karekod (QR Kod) Nedir, Nasıl Çalışır?

Karekod Teknolojisini Kullanabilmek İçin Nelere İhtiyacımız Var?

Herhangi bir masrafa girmeden karekod oluşturabilir ve karekodları çözümleyebilirsiniz. Bu konuda gerek mobilde gerek ise masaüstü platformlarında oldukça zengin alternatifler mevcut. Yüklenebilir programların yanında online olarak oluşturma/okuma işlemleri yapan ücretsiz web servislerininde olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Karekod (QR Kod) Nedir, Nasıl Çalışır?

Karekod okutma konusunda akıllı telefonlar için ‘biçilmiş kaftan’ diyebiliriz. Nitekim fiziksel özelliği her ne olursa olsun App Store (iOS için) veya Google Play Store’dan (Android için) yükleyebileceğiniz bir “QR Reader” ile karekodları okutabilirsiniz. Karekod uygulamaları karekodları yorumlayabilmek için internet bağlantısına ihtiyaç duymaz.

Bir yanıt yazın

Back to top button