Bu yazımızda Ev yada işyerinizde fişe takılı olduğu için enerji harcayan, Kapalı Olduğu halde Elektrik Tüketen 5 Cihaz ‘ı derledik.
Evimizde bir çok elektrikli alet var ve TV, cep telefonu, bilgisayar vs. gibi bunların çoğunda Stand-by (Uykuda bekleme, hazırda bekleme) özelliği bulunmaktadır. Peki bu cihazların kullanılmasalar bile elektrik tüketmeye devam ettiklerini biliyor musunuz?
Evimizde elektrikle çalışan bir çok aletin fişini prizde bırakıp gidiyoruz. Ama şunu bilmeliyiz ki içinde transformatör olan her cihaz kulanılmasa da eğer fişe takılıysa az da olsa enerji tüketmeye devam eder. Peki bu cihazlar kullanılmadığı durumda ne kadar enerji tüketirler? İşte ev yada işyeri ortamında kullanığımız en popüler 5 elektronik cihazın kapalı olduğu halde harcadıkları enerji miktarı.
Kapalı Olduğu halde Elektrik Tüketen 5 Cihaz
Cihaz kapalı duruyor ama fişe takılırsa, burada Enerji açığı meydana gelir. Yani, cihazlar kapalı olsa da, Fiş Elektrik akımının Volt olarak geçtiği yere takılı olduğu için, Elektrik enerjisi üretir. Bu nedenle de Elektrik harcanmyaya devam eder
# Telefon Şarj Cihazları (1.2 Watt)
Her ne kadarda telefonunuzu şarj etmesenizde, bu aletler prize takılı olduğu sürece bir miktar enerji tüketirler. Gündelik Watt kullanımları ise yaklaşık; 1.2’dir.
# TV Uydu Alıcısı (22 Watt)
Televizyonlarınıza bağlı olan uydu cihazları da kapatılınca uyku moduna geçerler ve yıllık 3 TL civarında enerji tüketirler. Tabii birçoğumuz, sadece televizyonun kapalı olmasının yeterli olduğunu düşünüyor ve uydu cihazını kapatmıyor. Böylelikle bu oran yıllık 12 TL’yi bulabiliyor. Gündelik Watt kullanımları ise yaklaşık; 22’dir.
# TV (24 Watt)
Televizyonlarda, kumandasından kapatma düğmesine basıldığında otomatik olarak uyku moduna geçerler ve yıllık yaklaşık 3 TL enerji tüketirler. Gündelik Watt kullanımları ise yaklaşık; 24’dür.
Ancak bazı televizyonların altında veya arkasında ana kapatma anahtarı bulunuyor, buradan kapatırsanız enerji tüketmezler.
# Bilgisayar (96 Watt)
Kapatmak yerine uyku moduna aldığınız bilgisayarlar da yılda 14 TL enerji tüketirler. Gündelik Watt kullanımları ise yaklaşık; 96’dır.
# Dijital Saat olan Cihazlar (108 watt)
Örneğin yeni model fırınların çoğunda dijital saat bulunmaktadır, ve siz bunları kullanmasanızda yılda 15-17 TL arasında enerji tüketirler. Gündelik Watt kullanımları ise yaklaşık; 108’dir.
Yani bu cihazlar, yılda belirli bir miktarda enerji tüketiyorlar. Bunları prizden çıkartmanız; maddi olarak çok olmasa da, cihazlarınızın uzun ömürlü olması açısından oldukça önemli.