Kablosuz Sabit Disk Nedir, Kablosuz Sabit Disk Nasıl Çalışır? Kablosuz sabit disk satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Akıllı telefon yada tabletinizdeki sınırlı depolama alanı için ek depolama alanı olarak harici sabit diskleri kullanabilirsiniz. Ancak harici sabit diskler, kabloları ve bağlantıları yüzünden pek kullanışlı sayılmazlar. Bunu yerine kablosuz sabit diskleri tercih ederseniz, bu dezavantajlardan kurtulabilirsiniz.
Kablosuz Taşınabilir Disk Nedir?
Kablosuz sabit diskler temel olarak 2.5″ taşınabilir sabit disklerle hemen hemen aynı donanımsal yapıya sahipler. Yani bu taşınabilir diskerin içerisinde dizüstü bilgisayarlarda kullanılan küçük 2.5″ sabit diskler yer alıyor. Aradaki fark ise bu disklerin kablosuz ağınız üzerinden veri transferi yapabilmesi.
Yani herhangi bir USB kablosunu bilgisayarınıza bağlamadan işlem yapabiliyorsunuz. Ayrıca kablosuz taşınabilir disklerin güç ihtiyacı da dahili bataryalar aracılığıyla gideriliyor. Yani taşınabilir kablosuz diskinizi şarj ederek kullanıyorsunuz.
Eğer evinizde veya iş yerinizde kullandığınız birden fazla mobil cihaz veya bilgisayara ortak bir depolama çözümü arıyorsanız kablosuz taşınabilir diskler ihtiyacınızı karşılamanız için pratik bir çözüm olabilir. Kablosuz taşınabilir diskleri kullanmak tıpkı bir Wi-Fi ağına bağlanmaya benziyor.
Kablosuz taşınabilir disklerin dahili bataryaya sahip olmaları onları standart 2.5″ taşınabilir disklere göre biraz daha kalın yapmakta.
Kablosuz Sabit Disk Nasıl Çalışır?
Kablosuz taşınabilir diskler temel olarak bir Wi-Fi erişim noktası gibi çalışmaktalar. Yani bu cihazlar kendi özel kablosuz ağlarını yaratıyorlar ve bu cihazlara bilgisayarlarınızdan veya mobil cihazlarınızdan bağlanabilmek için oluşturulan kablosuz ağa katılmanız gerekiyor.
Kablosuz taşınabilir diskler internet bağlantınızı kullanırlar, eğer kablosuz modeminiz veya kablosuz dağıtıcınız yüksek kablosuz transfer hızına sahipse kablosuz sabit diskiniz kullandığı kablosuz standardına göre veri transfer hızınızı kırpabilir. Bu nedenle bir kablosuz disk almayı düşündüğünüzde kullandığı kablosuz bağlantı standartlarının modeminizle veya dağıtıcınızla uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz faydanıza olabilir.
Kablosuz bir sabit diskin size sunabileceği avantajlardan biri de televizyonunuz veya medya oynatıcınızda diskinizin içerisinde yer alan filmlere ve videolarınıza erişebilmenize imkan vermesi. Genel olarak bu işi gerçekleştirirken akıcı bir şekilde filmleriniz oynatılmakta; fakat filmi ileriye veya geriye almaya çalıştığınızda gecikmeler yaşanabilmekte.
Kablosuz Sabit Dislerde Pil Ömrü
Kablosuz taşınabilir diskler şarjla çalışan cihazlar oldukları için pil ömürleri de önemli olmakta. Ayrıca kablosuz diskinizi kablosuz olarak kullanabilmeniz için belli bir süre şarj etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Kablosuz taşınabilir disk seçimi yaparken size ne kadar pil ömrü sunduğunu ve nasıl şarj olduğunu araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Kimse bir film seyrederken filmin yarıda kalmasını istemez. Ayrıca dosyalarınızı transfer ederken diskinizin şarjının bitmesi veri kaybı yaşamanıza neden olabilir. Bu durumu kablosuz sabit disklerin en büyük dezavantajı olarak nitelendirebiliriz.
Bir kablosuz sabit disk alırken USB kablosu üzerinden şarj olabilen bir model tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bu sayede bir yandan veri transferi yaparken diğer yandan cihazınızın şarj olmasını sağlayabilir, işlemlerinizi kesintiye uğramadan devam ettirebilirsiniz.
Kablosuz Sabit Disklerde Kart Okuma Özelliği Tercih Sababei olabilir mi ?
Piyasadaki kablosuz taşınabilir disk seçeneklerinin bazıları üzerilerindeki kart okuyucu özellikleriyle birlikte geliyor. Bu özellik temel olarak dijital fotoğraf makinanızdan veya farklı bir cihazınızdan çıkardığınız hafıza kartlarındaki verileri kablosuz olarak paylaştırmanızı mümkün kılıyor. Fakat bu özelliğin uygulama kısmında ciddi sıkıntılar yaşanmakta.
Birçok kullanıcı kablosuz sabit disklerine bağladıkları hafıza kartlarından dosya transfer ederken transferin yavaş olduğundan, tam olarak tamamlanmadığından şikayetçi. Ayrıca bu okuyucuların hafıza kartlarını tanımadığını belirten kullanıcılar da az değil.
Kablosuz taşınabilir diskleri bir hafıza kartı yedekleme aracı olarak öneremiyoruz; çünkü yedekleme çözümlerinin güvenilir yapıda olmaları gerekli. Bütün bu faktörler bir araya toplandığında almayı düşündüğünüz kablosuz diskin hafıza kartı okuyucusuna sahip olma özelliğini bir tercih kriteri olarak düşünmemeniz sağlıklı olacaktır.
Sabit Disklerde RPM, Plaka, Önbellek, NCQ Nedir?