JPG ve JPEG nedir, aralarındaki fark nedir ?

Bir çok resim uzantısından birisi olan JPG ve JPEG nedir, ikisi arasında ne gibi farklar var bu makalemizde inceleyeceğiz.

JPG ve JPEG nedir ?

JPG

Bir de JPG formatına sahibiz. JPG ve JPEG formatları arasında aslında bir fark yoktur. Tek fark kullanılan karakter sayısıdır. JPG yalnızca Windows’un önceki sürümlerinde (MS-DOS 8.3 ve FAT-16 dosya sistemleri) dosya adları için üç harflik bir uzantı gerektirdiği için vardır. Bu yüzden .jpeg , .jpg olarak kısaltıldı. Windows ve/veya DOS bu kısıtlamaya sahipken, UNIX bu kısıtlamaya sahip değildir ve bu nedenle UNIX ve MAC kullanıcıları .jpeg uzantısını kullanmaya devam ettiler. Tabii ki Windows’un daha yeni sürümleri artık dosya uzantısında daha fazla karakter kabul ediyor, ancak, .jpg zaten insanların çoğunluğu tarafından kullanıldığı için bu yüzden hala en yaygın dosya uzantısı.

JPEG

JPEG, Joint Photographic Experts Group’un (Ortak Fotoğraf Uzmanları Grubu) kısaltması olan bir dosya uzantısıdır. ISO standardı ilk olarak 1992 yılında piyasaya sürüldü. Bu, sıklıkla kayıplı sıkıştırmada kullanılan, sıkıştırma oranları 10:1 ila 20:1 arasında değişen bir bitmap sıkıştırma formatıdır. Sıkıştırma oranı ayarlanabilir. Bu da, depolama boyutu ve görüntü kalitesi arasındaki dengeyi belirleyebileceğiniz anlamına gelir. JPEG uzantısı, en çok dijital kameralar ve fotoğraf paylaşım cihazları tarafından kullanılır.

JPG ve JPEG arasındaki farklar

Genellikle Windows kullanıcıları tarafından en çok kullanılan uzantı .JPG’dir fakat Photoshop gibi görüntüleme ve düzenleme programları ile birlikte .JPEG uzantısı daha çok kullanılmaktadır. Resim kalitesi ve boyutlandırma olarak bu iki uzantı arasında herhangi bir fark yoktur.

JPEG dosya uzantısı, sürekli, pürüzsüz renk ve ton değişiklikleriyle gerçekçi fotoğraf veya görüntülerle en iyi performansı gösterir. Bununla birlikte, performansı piksellerin satırlarındaki renklerde ani değişiklikler olan logolar, harfler ve çizgi filmler gibi çizgi grafikler için daha düşüktür. Ayrıca, JPEG, tekrarlanan dijital düzenlemeye maruz kalan görüntüler için uygun değildir.

Bir sıkıştırma ve açma işlemi her gerçekleştirildiğinde belirli bir miktar ayrıntı kaybolur. Bu nedenle, bilimsel görüntüler, tıbbi test görüntüleri ve navigasyon grafikleri gibi hassas ve yüksek çözünürlük gerektiren görüntüler için uygun değildir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu