Jailbreak nedir rehberimizde iPad yada iPhone’unuza Tweak yüklemeniz için yapmanız gereken Jailbreak işlemi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Jailbreaking sonrasında iPhone’lara resmi olmayan uygulamalar yüklenebilir.
Jailbreak nedir?
Jailbreak, İngilizce kökenli bir kelime olup, “firar, hapisten kaçış, zincirleri kırma” anlamına gelmektedir.
Jailbreak, iOS işletim sistemine sahip iPhone akıllı telefonlarınıza herhangi bir kısıtlama olmadan, dilediğiniz kaynaktan mobil uygulama yüklemenizi sağlayan bir işlemdir. İşlem sonrası iPhone cihazınıza yalnızca App Store üzerinden değil, üçüncü taraf uygulama mağazalarından da farklı mobil uygulamalar yükleyebilirsiniz.
Jailbreak ne işe yarar?
Jailbreak’in ana nedenlerinden biri de, Apple ve App Store tarafından sağlanan sınırlı sayıdaki özelliği genişletmektir. Birçok jailbreak aracı, jailbreak’li aygıtlarda yazılım bulmaya ve yüklemeye yarayan doğal bir iOS APT İstemcisi olan Cydia’yı otomatik olarak yükler.
Cydia’da mevcut olan yazılımların App Store talimatlarına uymaları zorunlu olmadığı için, çoğu indirilebilir içerik tipik kendine yeten uygulamalar olmanın aksine iOS ve diğer uygulamalara göre hazırlanmış eklenti ve özelleştirmelerdir.
Cydia Jailbreak uygulamalarının App Store ‘si gibidir diyebiliriz. Aynı App Store ‘de olduğu gibi, Cydia içinde uygulamalar, tweakler ve modlar var. Bunları indirebilir ve kolayca kurabilirsiniz. Cydia içinde çoğu uygulama ve tweakler ücretsiz.
Jailbreak nedir yazımda şimdide Jailberak türlerini öğrenelim.
Jailbreak çeşitleri nelerdir?
3 farklı tipte jailbreak var. Bunlar: tethered, semi tethered, ve untethered
Tethered jailbreak, bilgisayara bağımlı jailbreak metodudur. Telefonunuzu tekrar başlattığınızda, jailbreak kalkacaktır. Bunun için tekrar bilgsayara bağlayıp tekrar boot işlemi yapmanız gerekecektir.
Untethered jailbreak, bilgisayara bağımlı olmayan, restore etmedikçe devam eden boot işlemidir.
Semi-tethered jailbreak ise boot işlemini bilgisayardan yapmasanızda, bazı uygulamaları çalıştırmak için bilgisayara bağlayıp boot etmeniz gerekecektir.
Jailbreak nedir rehberimizde şimdi de Jailberak nasıl yapılır bakalım.
Jailbreak nasıl yapılır?
Bir iPhone’u jailbreak yapmak istiyorsanız, bu işlem için izlemeniz gereken talimatlar iPhone’dan iPhone’a ve yazılım sürümünden yazılım sürümüne farklılık gösterecektir. Yani bunu tek bir makale üzerindeki sabit bilgilerle yapmanız mümkün değil.
Ama genede tek bir kalıp üzerinden iPhone Jailbreak yapma olayını anlatalım..
Jailbreak işlemlerine başlamadan önce mutlaka cihazınızın tam bir yedeğini alın (iTunes veya iCloud ile). Bu sayede işler yolunda gitmezse, verilerinizi yedekten geri getirebilirsiniz.
Adım #1: iPhone’unuzun güncel olduğundan emin olun.
iPhone cihazınızın güncel olması yani son iOS sürümünün yüklü olması son derece önemlidir. Eğer cihazınız güncel değilse jailbreak işlemini yapamazsınız. Ayarlar, Yazılım Güncelleme sayfası üzerinden cihazınızın güncel olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Adım #2: Jailbreak uygulamasını indirin.
Buradan Hexxa Plus mobil uygulamasını indirin.
Hexxa Plus mobil uygulaması, iPhone cihazlara jailbreak işlemi yapmak için özel geliştirilmiş bir mobil uygulamadır. Güvenliğiniz açısından, indirme işlemi için mobil uygulamanın resmi internet sitesini kullanmanız tavsiye ediliyor.
Adım #3: Kurulumu tamamlayın.
Hexxa Plus mobil uygulamasını iPhone cihazınıza indirdiğiniz zaman yükleme işlemi sırasında karşınıza farklı onay ekranları çıkacak. Onaylayın. Apple kimlik bilgilerinizi ya da şifrenizi de girmeniz gerekebilir.
Adım #4: Uygulamayı açın ve Get Repos butonuna dokunun.
Hexxa Plus mobil uygulamasını açın ve Get Repos butonuna dokunun. Ardından Cydia seçeneğine dokunun.
Adım #5: Bu linki kopyalayın https://ios.cyrepo.tk/
Adım #6: Extract Repo sayfasını açın, linki buraya yapıştırın ve indir butonuna dokunun.
Yeniden Hexxa Plus mobil uygulamasının ana sayfasını açın ve buradan Extract Repo butonuna dokunarak sayfayı açın. Kopyalamış olduğunuz https://ios.cyrepo.tk/ adresini buraya yapıştırın. Son olarak Ok ve Download butonlarına tıklayarak depo alma işlemini tamamlayın.
Adım #7: İndirilen profile gidin ve yükleyin.
Jailbreak işlemini tamamlamak için sırayla Allow, Go to setting, Profile Downloaded ve Install butonlarına dokunun. Apple şifrenizi yeniden girdikten sonra Install ve Done butonlarına dokunarak işleminizi tamamlayın. Artık jailbreak işlemi yapılmış, Cydia deposuna sahip bir iPhone cihaza sahipsiniz.
Adım #8: iPhone Jailbreak işlemi tamam.
Jailbreak yapmak tamamen yasaldır. Apple bunu kullanım ihlali olarak görüyor. Temmuz 2010’dan bu zamana kadar tüm dünya jailbreak yapıyor. Zaten satın alarak haklarına sahip olduğunuz cihazınıza ne kuracağınız kimseyi ilgilendirmez.
Jailbreak’li Cihaz Nasıl Sıfırlanır?
Jailbreak yapılan cihazı sıfırlamak için bir kaç yol vardır. Bu yollardan en sağlıklı olan ise iTunes kullanmaktır. Ancak Jailbreakli sürümü kaybetmek istemezseniz Semi Restore kullanmanız gerekiyor.
- SemiRestore programını https://semi-restore.com/
- Cydia’dan OpenSSH ve APT 0.7 kuruyorsunuz.
- Terminal’i açıyorsunuz.
- İndirme klasörünüze gidiyorsunuz.
- “scp SemiRestore-beta5 root@10.0.1.12:/var/root/SemiRestore-beta5” kodunu giriyorsunuz. (Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var: SemiRestore-beta5’i SemiRestore paketinin son dosya ismiyle değiştiriyorsunuz. Ayrıca cihazınızın IP adresini WiFi IP adres olarak değiştirmeniz gerekiyor.
- “ssh root@10.0.1.12” kodunu kullanarak cihaza SSH ile bağlanıyorsunuz.
- Cihazınızda /var/root klasörüne gidiyorsunuz. Burada SemiRestore dosyasını göreceksiniz.
- “chmod +x SemiRestore-beta5” komutunu yazarak bu dosyayı korumaya alıyorsunuz.
- “./SemiRestore-beta5” komutunu çalıştırıyorsunuz.
- Terminal penceresinde bir dizi işlem göreceksiniz. Burada en altta da belirtildiği üzere 0 ve Enter’a bastığınızda geri yükleme işlemi başlayacaktır.
5 – 10 dakika içerisinde jailbreak’li iOS cihazı jailbreak’i temizlemeden komple sıfırlamanıza izin veren SemiRestore’un sürüm düşürme (downgrade) işlemi için kullanılmadığını not olarak düşeyim.
Jailbreak nedir yazımız sona erdi.
Jailbreak nedir yazımızda son olarak Jailbreak hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.
Jailbreak hakkında sık sorulan sorular
Jailbreak yapmak yasal mı?
Jailbreak yapmak tamamen yasal. Apple bunu kullanım ihlali olarak görüyor. Temmuz 2010’dan bu zamana kadar tüm dünya jailbreak yapıyor. Zaten satın alarak haklarına sahip olduğunuz cihazınıza ne kuracağınız kimseyi ilgilendirmez.
Jailbreak Güvenli mi?
Hayır, güvenli değil.
Telefonunuzu hackleme fikri sizi endişelendiriyorsa, bu endişede haklısınız. Jailbreak işlemi için kararlıysanız, ona zarar verebileceğiniz ihtimalini her zaman aklınızda tutun. Jailbreak yapılan cihazlar genellikle iTunes aracılığı ile yeniden eski haline döndürülebilir. Yine de en kötü durum senaryosunda iBrick olarak adlandırılan, kullanılmayan bir cihazla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Jailbreak zararlı mı?
Jailbreak zararları çok fazladır. Jailbreak yapılmış bir iPhone dışardan gelebilecek tehditlere karşı daha savunmasız bir hal almaya başlar. Ayrıca iPhone’unuzu jailbreak yaparak kullanmak her ne kadar yasal olsa da, jailbreak yaptığınız taktirde cihazınız garantiden çıkmış olur ve herhangi bir zararla karşılaştığınız taktirde Apple’ın garanti servisinden faydalanamazsınız.
Jailbreak garantiyi bozar mı?
Bu sorunun cevabı evet ve hayır. Servisten servise değişebiliyor. Apple jailbreak yapılmasını istemiyor doğal olarak. Bu yüzden jailbreak yapılmış telefonları garanti kapsamından çıkartabiliyor. Ama zaten telefonunuza kurduğunuz jailbreak uygulamalarını silerek, cihazınızı yepyeni iPhone haline getirebilirsiniz. Yani fabrika ayarlarına dönmeniz yeterli. Jailbreak yapıldığını anlamaları mümkün değil.
Cydia nedir?
Kısaca, Cydia Jailbreak uygulamalarının App Store ‘si gibidir diyebiliriz. Aynı App Store ‘de olduğu gibi, Cydia içinde uygulamalar, tweakler ve modlar var. Bunları indirebilir ve kolayca kurabilirsiniz. Cydia içinde çoğu uygulama ve tweakler ücretsiz.
Pangu ve Taig nedir?
Her ikisi de jailbreak üzerine çalışan hacker gruplarıdır. Aralarında çok fark yoktur. Her ne kadar bazıları Taig’in uygulamalarının daha kolay kullanıldığını söylese de, hangisi jailbreak çıkarırsa kullanıcılar ona yönelmektedir.