CPU işlemci ısısı sürekli kontrol edilmelidir. Peki İşlemci Sıcaklık Değerleri Nasıl Olmalıdır ? CPU sıcaklık seviyesi nedir ? CPU çok ısınırsa ne olur?
Bazen bilgisayarınızı çok ısındığını görebilirsiniz. Bu cihazı aşırı zorladığınızda karşılaşılan bir durumdur. CPU işlemci ısısı sürekli kontrol edilmelidir.
İşlemci ısısını yardımcı programlar kullanarak kontrol edebilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi için İşlemci Sıcaklığına Nasıl Bakılır? yazımıza bakabilirsiniz.
Aşırı ısınan işlemci bilgisayarınızda çok önemli hasarlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle CPU İşlemci Sıcaklık Değerleri sürekli kontrol edilmelidir.
İşlemci Sıcaklık Değerleri Nasıl Olmalıdır ?
Bilgisayarın aşıır ısınmasının sebepleri arasında soğutma sisteminin kirli olması, fanların sağlıklı çalışmaması dolayısıyla yeterli havalandırma sağlayamaması gibi bazı nedenler olabilir. Bunu anlayabilmek için CPU sıcaklığının sürekli kontrol esilmesi gerekir.
İşlemci sıcaklığı konusunda dikkat etmeniz gereken değerler aşağıdaki gibidir;
60°C: Hiçbir sıkıntınız yoktur.
60-70°C: Evet, ılık olabilir belki de fanlarda bir miktar toz vardır, kontrol edin.
70-80°C: Biraz CPU overclock yaptıysanız oldukça makul bir ısıdır ancak fazladan bir 100 MHz kazanıyor olmak, PC için aslında hız açısından bir şey ifade etmiyor.
80-90°C: Isı dolaşımında bir tıkanıklık olduğu kesin görünüyor. Ancak bu sıcaklığı görebiliyor olmanız sisteminizin CPU’yu da koruyamadığı anlamına geliyor. BIOS ayarlarına bir göz atın. Bu dereceyi okuyorsanız, bu artık ciddi önlem gerektiği anlamına geliyor.
70°C’dereceden yukarı: Bu derece CPU ömrünüzün birkaç ay içinde sona ereceği anlamına geliyor. Bu kadar yüksek voltaj tüketen bir CPU’nun ömrü de çok kısa olacaktır.
Peki İşlemcinin normal sıcaklık seviyesi nedir ?
Günlük kullanımlarda bir masaüstü bilgisayarının CPU sıcaklığı en yoğun işlemlerde en fazla 50-70°C arasında oynar. Overclock yaparak 80°C dereceye kadar CPU’yu zorlamak işlemcinin ömrünü kısalttığından hiç tavsiye edilmez. Göz göre göre CPU’nuzu öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Teoriye göre 90°C derecede CPU hala güvendedir. Çoğu CPU kullanım kılavuzunda dayandıkları ısı eşikleri 105-110°C olarak gösterilir. Ancak bunun CPU ömrünü hızla tüketiyor olduğu da bir uyarın olarak belirtilir.
Uzun süre açık kalacak olan PC’lerde 80°C’dereceden aşağı olan her ısı aslında yüksek ama normaldir. PC’nizin BIOS ayarları bu ısıya izin verebiliyorsa kullanmanız çok sakıncalı sayılmaz. Ancak soğutma sistemlerini gözden geçirmeniz gerekebilir.
Eğer overclock yapacaksanız bunu standart soğutma altyapısıyla yapmamanızı öneririz.
CPU çok ısınırsa ne olur, bilgisayar hasar görür mü?
Net olarak hayır! Bir CPU’nun hasar görecek kadar ısınmasına ilk olarak sisteminiz izin vermez. Öte yandan PC’yi bütünleyen her bir birimin sorusuz çalışıyor olması da CPU’nun ısınmasını engelleyen bir durum. Gerçek saat değerlerinde çalışan bir CPU özellikle masaüstü PC’lerde ısınma sıkıntısı yaşamaz.