Yeni bir iPhone kullanıcısı iseniz gerekli güvenlik önlemlerini almanız gerekir. Bu yazımızda iPhone’unuzu Daha Güvenli Yapmanın 5 Yolu’ndan bahsedeceğiz.
Her ne kadar çoğunlukla Android cihazların güvenliğini sorgulasak, konuşsak da günümüzde iOS platformu da hacker’ların hedefi altında ve gün geçmiyor ki bir güvenlik açığı ile karşılaşmayalım; haberini okumayalım.
Apple’ın iOS’un güvenliğini artırmak amacıyla açıkları yakalayanlara cömert teklifte bulunduğunu biliyoruz ancak her şeyi Apple’a bırakmayıp son kullanıcı olarak ta güvenliği sağlamamız gerekiyor. Bu noktada iPhone kullanıcısı olarak kesinlikle yapmanız gereken güvenlik ayarlarından bahsedeceğiz.
iPhone’unuzu Daha Güvenli Yapmanın 5 Yolu
Yeni bir iPhone kullanıcısı iseniz iOS’un Android’den çok daha güvenli olduğunu düşünebilirsiniz ancak gerekli önlemleri almazsanız kötü niyetli kişiler telefonunuzdaki tüm verilere rahatlıkla erişebilir ki iOS gibi Apple’ın denetimde olan, sık sık güncellenen bir yazılmdan bahsediyoruz.
Yazılım güncellemelerini zamanında ve daha da önemlisi dünyayla aynı vakitte almak tabii ki de güzel ancak Apple’ın güvenlik açıklarını tespit edip kapatmasını beklemeden kesinlikle yapmanız gereken güvenlik ayarlarını göz ardı etmemeniz gerekiyor. Söz konusu ayarları Apple kullanıcısı olarak gereksiz bulabilirsiniz ancak iOS platformuyla tanışmamış, ilk kez iPhone sahibi olan kullanıcıları da düşünmemiz gerekiyor.
1-Güçlü bir giriş parolası belirleyin:
iPhone 5s ve daha yeni iPhone sahibi iseniz telefonunuzun kilit ekranını parmak izinizi okutarak parola girmeden geçmeniz mümkün ancak şahsen iPhone 6s’imde rastlamasam da ıslak parmağı algılamakta bazen sorun yaşayabiliyor Touch ID. Ayrıca telefonunuzu yeniden başlattığınızda da parmak izinizi okutarak telefonunuzu açamıyorsunuz. Bu noktada parola belirlemeniz gerekiyor.
Belirlediğiniz parola iPhone parmak izinizi tanımadığında gerektiğinden mühim. iPhone’unuza parola koymak için Ayarlar – Touch ID ve Parola menüsü altında “Parolayı Aç”a dokunuyorsunuz ve sonrasında parolanızı giriyorsunuz. Bu noktada üç seçeneğiniz var. Özel Alfasayısal kod, özel sayısal kod ve 4 basamaklı sayısal kod seçenekleri arasında varsayılan 4 basamaklı sayısal koddur. Eğer Touch ID’li bir iPhone sahibi iseniz başka bir deyişle iPhone 5s öncesi bir model kullanıyorsanız özel alfasayısal kodu seçmenizi öneririm. Daha yeni iPhone kullanıcısı iseniz ve Touch ID’yi aktif ettiyseniz parmak izinizin okunamadığı durumda gireceğinizden 4 basamaklı bir kod girebilirsiniz. Parola demişken Ayarlar – Touch ID ve Parola ekranında “Parola Gereksin”inin Hemen olduğundan emin olun. Böylelikle parola gerekmeden yetkisiz kişinin telefonunuzu kurcalamasını engellemiş olursunuz.
2-Kilit ekranı seçeneklerini devre dışı bırakın:
iPhone’unuz için güçlü bir parola belirledikten sonra kilit ekranı seçeneklerine de göz atmanız gerekiyor. Akıllı asistan Siri gibi kilit ekranından fazlasıyla bilgi paylaşan uygulamaları gözden geçirmeniz telefonunuz kaybolduğunda kişisel verilerinizi göstermemek adına mühim olduğundan Ayarlar – Touch ID ve Parola ekranında “Kilitliyken Erişime İzin Ver” altında bulunan Siri (Siri’yi açtıysanız burada görünür), Mesaj ile Yanıtla ve Bildirimler Görüntüsü’nü kapatıyorsunuz. Ülkemizde henüz kullanımda olmayan Apple Pay için gerekli Wallet uygulamasını kullanıyorsanız kilit ekranını açmadan ödeme yapmayı engellemek için Wallet’ı da kapatmanızı öneririm ancak Wallet’a kredi kartı bilgilerinizi eklemediyseniz, hiç kullanmayacaksanız açık durmasında bir sakınca yok.
3-Kilit ekranından Denetim Merkezi’ne erişimi kapatın:
iPhone’unuzda kilit ekranından denetim merkezine erişimi kapatmanız da yararınıza olacaktır. Kilit ekranından Denetim Merkezi’ne ulaşmanın güvenlik riski oluşturacak ne tarafı var? diyebilirsiniz. Örneğin; iPhone’unuz çalındığında uzaktan telefonunuzu erişime kapatıp verilerinizi korumak amacıyla kullandığınız iPhone’umu Bul özelliği internet bağlantısı kesildiği anda devreden çıkıyor. Kötü niyetli bir kişi Denetim Merkezi’nden Uçak Modu’nu kapatarak telefonunuzu uzaktan yönetmenizi kolaylıkla engelleyebilir. Kilit ekranından Denetim Merkezi’ne erişimi sınırlamak için Ayarlar – Denetim Merkezi altında “Kilitli Ekranda Erişim”i kapatıyorsunuz.
4-iPhone’umu Bul’u açın:
Az önce bahsettiğim iPhone’umu Bul özelliği sayesinde telefonunuza uzaktan müdahale edebiliyorsunuz. Biraz detaya inmek gerekirse iPhone’unuz çalındığında telefonunuzdaki tüm verileri tek dokunuşla silerek kişisel bilgilerinizi korumay alabiliyor ve harita üzerinden takibini yapabiliyorsunuz. Bu özellik aynı zamanda yetkisiz kişinin telefonunuzu parolanız olmadan silmesini veya yeniden etkinleştirmesini engellendiğinden de önem taşıyor. Öte yandan bu özelliği etkinleştirdiğinizde telefonunuz evin içerisinde kaybolduğunda kısıkta olsa dahi çaldırıp bulabiliyorsunuz. iPhone’umu Bul’u Ayarlar – iCloud altından açabiliyorsunuz.
5-Apple ID’niz için iki adımlı doğrulamayı etkinleştirin:
Son olarak Apple kimliğiniz için iki adımlı doğrulamayı açmanızı öneriyoruz. İki adım doğrulamayı etkinleştirdiğiniz vakit Apple’da saklanan tüm verilerinizi (fotoğraflarınız, iCloud’daki dosyalarınız ve iTunes’a eklediğiniz kredi kartı bilgileriniz dahil) koruma altına almış oluyorsunuz. Tabii ki yetkisiz kişinin Apple hesabınızın parolasını sıfırlamasını, erişimini de engellemiş oluyorsunuz. Apple ID İki Aşamalı Doğrulama Nasıl Etkinleştirilir? isimli yazımızda detayları bulabilirsiniz.