Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık cep telefonlarımız bizim bilgisayarlarımız gibi oldu. Hemen hemen her bilgiyi telefonlarımızda saklar olduk.
İnternet dünyasında binlerce kötü niyetli hacker var. Bunların telefonlarımıza sızması demek bir çoğumuz için önemli bilgilerimizin kaybolması yada çalınması demek. Bu sebeple telefonlarımız için güvenlik her zaman için önemli bir husus. Peki iPhone’da güvenlik nasıl sağlanabilir?
1.Telefonunuzu Güncel Tutun
Apple’ın iOS işletim sistemi oldukça güvenli ama tamamen kusursuz değil. Kasım 2015’te Zerodium adlı araştırmacı ekibi Apple’ın iOS 9 işletim sisteminde açık bularak ödül almıştı. Apple, bu sebeple yeni güncellemeler ile açıkları kapattı. Her zaman en son çıkan iOS sürümü en güvenilir sürümdür. Şu anda iOS 9.3.1 en güncel sürüm. Bu sebeple iOS 9.3.1’i yüklemenizi tavsiye ediyoruz.
Bakınız :
https://www.teknolojidolabi.com/itunes-ile-ios-guncelleme-ipsw-dosyasi-kurma-ve-temiz-kurulum/
2.Güvenilir VPN Uygulamaları Kullanın
Özellikle okullar, alışveriş merkezleri, işyerleri gibi yerlerde iPhone kullanıcıları aynı WiFi üzerinden internete girerler. Bu da pek çok riski beraberinde getirir. Güvenlik önlemi olmayan bu tarz ağlar üzerinden kötü niyetli kişiler rahatlıkla telefonunuza sızabilirler.
VPN uygulamaları sizi bu tehditlerden korumak için vardır. VPN sayesinde virüs, malware gibi tehditlere karşı telefonlarımızı güvenlik altına alabiliriz. Bunun dışında engellenen sitelere girmek için de VPN kullanabilirsiniz. Bir kaç gün önce yayınlanan Opera VPN hem reklam engelleyici hem de sınırsız internet deneyimi sağlar. Bu uygulamayı tercih edebilirsiniz.
Bakınız :
https://www.teknolojidolabi.com/iosta-vpn-nasil-ayarlanir/
3.Tüm Hesaplarınız İçin Güçlü Parolalar Kullanın
000,1234 bu rakamlar en çok kullanılan parolalardır. Cihazınıza erişmek isteyenlere karşı bu tarz basit parolalar kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.
Parolaları büyük harf,rakam, özel karakter vs kullanarak daha güçlü hale geçirebilirsiniz. Apple ilk yılarda Apple kimliği için sadece rakamları kabul ederken son yıllarda daha güçlü parola için kullanıcıları zorlamaya başladı. Bunun dışında ekran kilidi için de artık daha çok rakam girerek güvenliği arttırmak zorundayız.
Güçlü bir parola belirlemek ve bütün parolaları aynı yapmak işimizi biraz kolaylaştırabilir. Fakat parola birisinin eline geçerse bütün hesaplarımızı kaybedebiliriz. Bu sebeple şifre yönetici uygulamaları kullanılabilir.
Bakınız :
https://www.teknolojidolabi.com/kirilmasi-zor-ancak-hatirlanmasi-kolay-sifre-olusturma-rehberi/
4.Uygulama Yüklemeden Önce Güvenilir Olduğundan Emin Olun
Uygulamaları App Store’dan bile indirseniz içlerinde kötü amaçlı bir yazılım olabilir. Eylül 2015’te Palo Alto Networks, App Store’daki 39 uygulamaya XcodeGhost adlı kötü amaçlı yazılım bulaşmış olduğunu ortaya koydu. Siber suçlular akıllı telefonlara ulaşmak için App Store’u bile kötü amaçları için kullanır oldular. Küçük bir araştırma ile uygulamaların güvenli olup olmadığını anlayabilirsiniz.
5.Kamuya Açık Bilgisayarlara Telefonunuzu Bağlamayın
Apple mobil cihazlar WireLurker gibi zararlı malware virüslerine karşı açıktır. Cihaz virüslü bilgisayarlara bağlıyken WireLurker iOS cihazlarına yayılabilir. Bu sebeple güvenmediğiniz, ortak kullanılan bilgisayarlara kesinlikle iOS cihazını bağlamayın.
6.Kimden Geldiğini Bilmediğiniz Mailleri Açmayın
Hergün onlarca mail alıyoruz. Bunlardan bazıları sizleri kandırmak, bilgisayar yada telefonunuza sızmak adına gönderilen mailler. Sizden bankacılık şifrenizi, Apple hesap şifresini vs değiştirmeniz gerektiği ile ilgili mailler gelebilir. Şirketler sizlere asla bu tarz mailler göndermezler. Bu sebeple asla göndereni bilmediğiniz mailleri açmayın.