Bilgisayar kullanıcılarının korkulu rüyası virüsler bilgilerinizi çalar ve bilgisayarınızı çökertirler. Bu yazımızda anlatacağımız İnternette En Yaygın 7 Virüs ‘e dikkat etmelisiniz.
Virüsler, bilgisayar sahiplerinin haberi olmadan, bilgisayarın çalışma yapısını yavaşlatıp bozan ve bazı dosyaların içinde saklanan bir tür programdır. Virüs terimi genelde kötü anlamda kullanılsada aslında geniş bir alana sahiptir.
Bilgisayar virüslerinin popüler bulaşma yollarından birisi “virüs kapmış bilgisayar programları” dır. Bu durumda, virüs kodu bir bilgisayar programına (söz gelimi, sık kullandığınız bir kelime işlemci ya da beğenerek oynadığınız bir oyun programı) virüsü yazan (ya da yayan) kişi tarafindan eklenir. Böylece, virüslü bu programları çalıştıran kullanıcıların bilgisayarları virüs kapabilirler.
Özellikle internet üzerinde dosya arşivlerinin ne kadar sık kullanıldığını düşünürsek tehlikenin boyutlarını daha da iyi anlayabiliriz. Bizde bu yazımızda İnternette En Yaygın 7 Virüs çeşidi anlatıyoruz.
İnternette En Yaygın 7 Virüs
1-Boot Sektör Virüsü
Bir sabit disk (harddisk) üzerindeki bölümlerin (c, d, e..) her birinde o bölümün başlaması için gerekli olan ve o bölüm hakkında değişmez bilgilerin bulunduğu boot bölümleri vardır. Bölümler aktif hale geçmeden önce bilgisayar bölüme bağlı olan boot sektörünü okuyarak gerekli işlemleri yapmaktadır.
Boot sektör virüsleri, çeşitli aracı yollarla kendini boot sektörüne kopyalar ve normalde orda bulunan komutlar yerine kendi komutlarını çalıştırır. Bunun sonucunda bilgisayarımız sürücüye ulaşırken aktifleşir ve virüs bilgisyarımızda aktif hale gelir.
Boot Sektör virüsü nasıl temizlenir ?
Boot sektörleri format veya biçimlendirme yoluyla temizlenemez. Dolayısıyla bu sektörlere bulaşan virüsleri temizlemek için yapılması gereken.
– Tüm bilgisayardaki dosyaların yedeklerini alırsınız. Boot virüsleri kendilerini kopyalama yeteneğine sahiplerdir dolayısıyla bir sektöre bulaştıkları an diğer sürücülerin boot sektörlerinede kendilerini yerleştirirler.
– Yedekleme işleminden sonra bilgisayarı windows cd desteği ile başlatıp tüm bölümler tek tek kaldırılmalı (ham hale getirilmeli) ve yeniden oluşturulmalıdır. Daha sonra bölümler biçimlendirilerek bu virüsten kurtulmuş oluruz.
2-Doğrudan Çalıştırılan Dosya Virüsü
Dosya virüslerinin iki temel türünden ilki olan “Direct Action” virüsü, kalıcı olmayan türdür. Kendi başına çalışmaz. Eğer siz virüslü dosyayı çalıştırırsanız, başlar ve diğer dosyalara yayılır. Dosyaları silen veya büyük zarar veren bir virüs tipi değildir. Bir anti-virüs programı ile kolayca silinebilir.
3-Kalıcı Dosya Virüsü
Dosya virüs tipinin 2. türü olan “Resident” virüsü, kardeşi gibi bir “.exe” dosyası içinde gelmez. Siz çalıştırmadan çalışabilir. İlk bulaşan yerdekini bile silseniz, kendini başka yerlere kopyalayacaktır. “Direct Action” virüsünden daha tehlikelidir. Temizlemek için, virüse özel patch’ler veya antivirüs programları gereklidir.
4-Çok Bölümlü Virüs
Boot ve dosya virüslerinin bir karışımı gibi olan bu zararlı yazılımlar önce program dosyalarına bulaşır. Bulaşan program dosyası çalıştırıldığında anında boot kayıtlarına yerleşir. Bilgisayar bir daha açıldığında hafızaya kalıcı olarak yerleşir ve kendini diğer dosyalara kopyalar. Silmesi zordur, en çok format attıran virüs türlerinden biridir.
5-Polimorfik Virüs
Yeni çağın virüsleri olarak adlandırılır; vbs, bat, js uzantılı dosyalar üzerinden etkin hale geçerler.Genelde kullanıcıya internet üzerinden bulaşan web sayfalarına enjekte edilmiş virüs kodlarıdır.
Bunlar dışında virüslere benzer yapıya sahip olan, ama teknik olarak virüslerden bariz farklarla ayrılan: rootkit, spyware, adaware, malware, trojan, keylogger gibi zararlılarda mevcuttur.Bunların hepsi bilgisayarlara zarar versede işlevleri tamamıyla farklıdır.Karıştırılmaması gerekir.
6-Overwrite Virüs
Son kullanıcı için kabus olan cinsten bir virüstür. Tüm sistem için bir tehlike arz etmez, sadece bulaştığı dosyanın silinmesine neden olur. Bir dosyayı veya bir programın tamamını etkileyebilir. Farkedilmeyen bir türdür, bu nedenle email yoluyla sıkça yayılır. 2000’lerde, özellikle Windows 2000 ve Windows NT kullanıcılarına çok çektirmiş bir türdür.
7-Boşluk Dolduran Virüs
Kendi sikletindeki virüslere göre diğerlerinden daha akıllı olan “Spacefiiler” virüsleri, tipik virüsler gibi bir dosyaya yapışmazlar. Kendilerini boşluğa mıhlarlar. Bu da virüsü takip edilmesi zor hale getirir. Bazen bunlarla, bir dosyanın içinde karşılaşabilirsiniz. Şanslıyız ki, bu tür virüslere az rastlanır. Yine de önlem almakta büyük fayda var!