Bir web sitesine ulaşmaya çalıştığınızda bir hata kodu ile karşılaşıyorsanız İnternet hata kodları ve anlamlarını bilmeniz sitede ne gibi bir sorun olduğunu anlamanız için yeterli gelebilir.
Web siteleri, herhangi bir bağlantı sorunu olduğunda karşımıza bazı hata kodları çıkarıyor. Kimi zaman bu hatanın açıklaması uyarı sayfasında bulunurken, çoğu zaman hatanın kaynağı ve sebebi belirsiz olabiliyor. Bazı sık karşılaştığımız hata kodlarının anlamları aslında oldukça basit. Eğer hata kodu 4 ile başlıyorsa istemcide, 5 ile başlıyorsa sunucuda bir sorun olduğu anlamın geliyor.
HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) harflerden oluşmuş bir kısaltmadır. Türkçe çevirisi “Üstün Metin Transferi Protokolü“’ anlamına gelmektedir. Kullanıcılar ve sunucular arasında bilgilerin nasıl aktarılacağına dair kuralları olan bir sistemdir. Web sitelerine bağlanabilmeniz için http protokolü isteğinde bulunmanız gerekir.
Web siteleri, herhangi bir bağlantı sorunu olduğunda karşımıza bazı hata kodları çıkarıyor. Kimi zaman bu hatanın açıklaması uyarı sayfasında bulunurken, çoğu zaman hatanın kaynağı ve sebebi belirsiz olabiliyor. Bu kodlar bazen durum kodu bazen de hata kodu olarak karşımıza çıkar.
Üç rakamdan oluşan durum kodları beş kategoriden oluşur ve birden beşe kadar rakamlarla ifade edilir.
Bazı sık karşılaştığımız hata kodlarının anlamları aslında oldukça basit. Eğer hata kodu 4 ile başlıyorsa istemcide, 5 ile başlıyorsa sunucuda bir sorun olduğu anlamın geliyor.
İnternet Hata Kodları ve Anlamları
Http kodlarının hepsi hata değildir. Örneğin 200 kodu gayet normal bir durum kodudur. İnternet sitesinin dogru bir şekilde çalışıp çalışmadığını bu statü kodları ile anlayabiliriz. Bize yol gösteren bu uyarılar ve varsa hata çözümleri ile ilgili aşağıdan detaylara ulaşabilirsiniz.
401 Hatası
Error 401, kimlik doğrulama gerektiren bir sayfaya giriş yapmadığınız için karşınıza çıkar. Bu hata ile karşı karşıya gelmemek için sayfayı yenilemeli ve giriş yapmayı denemelisiniz.
403 Hatası
Error 403, 401 hatasından biraz daha farklıdır. Error 401’de giriş yapmadığınız için uyarı alıyorken; Error 403, giriş yaptığınız için değil, yetkinizin olmadığı bir faaliyeti gerçekleştirmeye çalıştığınız için karşınıza çıkar.
404 Hatası
Eror 404, bir internet sitesinde en çok denk geleceğiniz hata tipidir. Bu hatanın nedeni, sayfanın bulunmadığından kaynaklıdır. Genellikle eski, silinmiş, sitede artık yer almayan bir bağlantıya tıkladığınızda karşınıza gelir.
404 hatası neden olur ve nasıl çözülür ?
Yanlışlıkla bir içeriğin silinmesi bu hataya sebep olmuş olabilir. Bu tür bir durumda silinen içeriği tekrar aktif etmenizi öneririz. Site genelinin tümünde 404 not found hatası alıyorsanız daha ciddi bir sorun ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu kez muhtemelen bir yazılım hatası ile karşı karşıyasınız demektir. Soft 404 hataları ile karıştırılmaması gereken bir konudur.
502 Hatası
Bozuk ağ geçidi anlamına gelir. Sunucunun bir ağ geçidi gibi davranırken akış sunucusundan geçerli olmayan bir yanıt aldığını gösterir. Parametrelerin yanlış olduğunu söyler. Geçici bir hatadır ve çok fazla uzun sürmez. DNS ve çerezlere bağlı olarak bu hata ile karşılaşabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz çerezleri sildiğiniz taktirde sorununuz düzelebilir.
503 Hatası
Sitenizde yapılan bakım ve onarım çalışmaları olduğunu, geçici olarak hizmet veremediğini gösteren durum kodudur. Siteler için çok faydalı bir koddur. Kullanıldığı takdirde sunucunuzda çalışma olduğunu belirtmiş olursunuz böylece yaşayacağınız kaybı engellersiniz.
504 Hatası
Bu hata ziyaretçiden kaynaklı bir hata değildir. Sitenin barındığı sunucu ile iletişim kurulamadığında bu hata ile karşılaşılır. Bu noktada, site yetkilileri tarafından sitenin düzeltilmesi için beklemekten başka yapabileceğiniz bir şeyin olduğu söylenemez.