Teknoloji ve İnternet bağımlılığının belirtileri kişiden kişiye farkılılık göstermektedir. Yazımızda sıraladığımız internet bağımlılığının 7 belirtisinden en az 5 tanesi sizde de varsa teknoloji ve internet bağımlısı bir birey olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Sigara ve alkol bağımlılığı kadar tehlikeli olan internet bağımlılığının belirtilerine dair fikir sahibi olmak çok önemlidir. Günümüzde internet kullanım yaşı oldukça düşmüştür. ‘Bağımlılık’ konusundaki en tehlikeli yaş grubu 12-20 yaş aralığı olarak kabul ediliyor. Özellikle bu yaşlarda internet kullanımı rahatlıkla internet bağımlılığına dönüşüyor.
Evde, iş yerinde sık sık uyarı almaya başladıysanız, başka işleriniz olmasına rağmen eliniz hala durmadan sosyal medya sayfalarına gidiyorsa, işleriniz hiç bitmiyor ve hep ertesi güne sarkıyorsa bu durum “internet bağımlığının” habercisi olabilir.
İnternet Bağımlılığı Testi
Dr. Kimberly Young 1998 yılında “İnternet Bağımlılığı Testi” geliştirdi. İnternet bağımlılığı testindeki sorulardan bazıları şunlar;
- Ne sıklıkla planladığınızdan daha çok internet kullanıyorsunuz?
- Yakın çevrenizdeki kişiler ne sıklıkla çevrim içi ortamda geçirdiğiniz süreden şikâyetçi oluyor?
- İnternet bağlantısı olmadığı zamanlarda internete bağlanmanın hayallerini ne sıklıkla kurarsınız?
Bu testten geçen kişilerin ise hiçbir zaman (1), nadiren (2), bazen (3), sık sık (4) ve her zaman (5) olmak üzere 5 farklı cevap hakkı bulunuyor.
Bu testin sonunda ise tüm cevapların değerleri toplanıyor ve ne kadar şiddetli bir internet bağımlılığının olduğu öğreniliyor.
İnternet Bağımlılığının Belirtileri
İnternet bağımlısı olduğu tahmin edilen kişilerde aşağıda sıraladığımız internet bağımlılığının belirtilerinden en az 5 tanesi bulunursa kişinin internet bağımlısı olduğuna dair bir tanı koyulur.
1 – Gündelik işleri devam ettirirken çevrim içi etkinlikler hakkında düşünür.
2 – İnternet kullanım süresini giderek arttırır.
3 – İnternet kullanımını sonlandırmak için sarf ettiği çaba başarısızlıkla sonuçlanır.
4 – Planladığından çok daha uzun süre çevrim içi olur.
5 – İnternetteki etkinliklerine, internet kullanım süresine dair çevresine yalan söyler.
6 – Eğitim, ilişki ve kariyer gibi önemli alanlarda yoğun internet kullanımından ötürü başarısız olur.
7 – İnterneti çaresizlik, suçluluk gibi karmaşık duyguların şiddetli acısını hafifletmenin bir yolu olarak kullanır.
Bir kişi internet kullanımına günlük yaşamını ve işlevselliğini bozacak şekilde zaman ayırıyorsa ve bu durum iş, eş ya da arkadaşlık gibi ilişkilerini bozuyorsa ortada bir sorun var demektir.
İnternet Bağımlılığının Fiziksel Belirtileri
İnternet bağımlılığının bir kişi üzerinde hem fiziksel hem de duygusal olarak birçok zararlı etkisi olabilir. Vücutta ağrılar meydana gelebilir, uyku düzeninde bozulma görülebilir, kilo alabilir veya kaybedebilir, ruh hâlinde sürekli bir değişiklik olabilir.
- El ve el bileklerinde ağrı ve uyuşma
- Gözlerde kuruluk, kızarma, yanma, bakışın bulanması
- Sırt ve boyunda ağrı ve sertleşme
- Beden duruşunda bozukluk
- Şiddetli baş ağrısı
- Halsizlik
- Uyku bozuklukları
- Aktivitelerde azalma
- Belirgin kilo alma veya kilo kaybı
İnternet Bağımlılığından nasıl kurtulunur?
- Günlük internet kullanım saatlerinizi sınırlandırın. Örneğin: 5 saatten 3 saate, 3 saatten 2 saate düşürün.
- Hangi saatlerde ve ne kadar internet kullanacaksınız? Belirleyin. Haftalık “İnternet Kullanımı Planı” oluşturun ve buna uyun.
- Her gün düzenli olarak fiziksel aktivitelerde bulunun. Spor yapın, yürüyüş yapın, arkadaşlarınızla zaman geçirin, kitap okuyun, el becerileri ve hobiler edinin.
- Her gün en az 8 saat uykuya ayırın.
- Yapmayı isteyip de yapamadığınız şeyleri yazarak bir liste oluşturun. İnternet kullanmak için yoğun bir istek duyduğunuzda, listeye yazdıklarınızdan birini yapmayı deneyin.