Yeni bir bilgisayar almak istediğimizde özelliklerini incelerken işlemci modelinde bir takım numaralar görürüz. Bir çoğumuz bu numaraların ve harflerin ne anlama geldiğini merak etmişizdir. Gelin hep birlikte Intel İşlemcilerdeki Harflerin Anlamları bir göz atalım.
Intel İşlemcilerdeki Harflerin Anlamları
İlk olarak ilk başta gördüğümüz Intel Core kalıbı, bize işlemcinin markasını veriyor. Daha sonrasında gelen i7 ibaresi işlemcimizin marka tamamlayıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Bunu işlemcinin markasının uzantısı diye de düşünebiliriz. Bu ibare bize işlemciden beklediğimiz performans hakkında referans oluyor.
Sonrasında gelen 4 rakamı işlemcinin hangi aileye mensup olduğunu bize aktarmakta. Resimde gördüğümüz işlemci 4. Nesil Haswell Mimarisine sahip bir i7 işlemcidir. Peşinden gelen 600 numarası ise SKU(Stock Keeping Unit) numarasını vermekte. Açıklayacak olursak bu numara bizlerin ve satıcıların modelleri birbirinden ayırabilmemiz için verilen üretici kodudur.
Son olarak gördüğümüz M harfi ise işlemcinin ürün kodunu vermektedir. Bu kodlar ise bize işlemcinin hangi amaç doğrultusunda üretildiğini açıklar. Şimdi de isterseniz bu harflerin karşılıklarına bakalım.
K harfi: İşlemcinin çarpan kilidinin açık olduğunu ve overclock yapılabileceğini ifade eder.
- Dipnot: AMD işlemcilerde çarpan kilidinin açık olduğunu başındaki FX kodu ile anlarız.
U harfi: Ultra düşük güç tüketimi anlamına gelmektedir. Genellikle dizüstü bilgisayarlarda batarya performansını artırmak için tercih edilir.
Y harfi: Aşırı düşük güç tüketimi anlamına gelmektedir.
H harfi: Yüksek performanslı grafik anlamına gelmektedir. Grafik ağırlıklı çalışan kişiler için idealdir.
HK kodu: Çarpan kilidi açık yüksek performanslı grafik anlamına gelmektedir.
HQ kodu: Yüksek performanslı grafik anlamına gelmektedir. En iyi grafik performansı olarak nitelendirilebilir.
M harfi: Mobile kelimesinden gelmektedir. Taşınabilir işlemci diyebiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi taşınabilir cihazlarda kullanılır.
R harfi: Yüksek performanslı grafik anlamına gelmekte olup, masaüstü bilgisayarlar için üretilen işlemcilerde karşımıza çıkar.
mQ kodu: 4 çekirdekli mobil işlemcilerin kodudur.
T harfi: Günlük kullanıma göre gücü optimize edilmiş anlamına gelir.
Siz de işlemcinizin özelliklerini daha ayrıntılı bir biçimde görüntülemek istiyorsanız CPU-Z programını indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..
Diğer konu : Bilgisayarda İşlemci Temizliği Nasıl Yapılır?
İlginç : İşlemcide Soket, Çekirdek Sayısı, Saat Hızı ve Önbellek Nedir?